Semptomlar grip benzeri semptomlar, uyku sorunları, mide bulantısı, zayıf denge, duyusal değişiklikler, anksiyete ve depresyonu içerebilir. Sorun genellikle üç gün içinde başlar ve birkaç ay sürebilir. Nadiren psikoz oluşabilir.
Orta Süreli Yan Etkiler: İlaç kesildikten sonraki ilk hafta içerisinde ortaya çıkan yan etkiler genellikle birkaç hafta içinde azalır ve kaybolur. Uzun Süreli Yan Etkiler: Bazı bireylerde, yan etkiler birkaç hafta boyunca devam edebilir ve bazen birkaç ay sürebilir.
Diğer ilaçlar gibi antideprasanlar aniden bırakılırsa yoksunluk belirtileri ortaya çıkar. En sık görülen belirtiler baş dönmesi, dengesiz yürüme, yorgunluk ve baş ağrısıdır. Ayrıca hastalık kısa bir süre tekrar nüksedebilir. Depresyon ve aşırı sinirlilik görülebilir.
Artık ilaca ihtiyaç yokmuş gibi hissedildiğinde eğer ilaç aniden kesilirse antidepresan ilaç yoksunluğu belirebilir. Bu belirtiler birkaç hafta sürer. Uzman bilgisi dışında ilacı aniden kesmek hayati tehlikeye sebep olabilir.
Antidepresan grubu ilaçların etkisi, bir iki gün içinde değil ilaç kullanılmaya başladıktan iki hafta sonra hissedilir ve 8'inci haftaya kadar aşamalı olarak devam eder. Örneğin kaygı bozukluğu ortaya çıktığı andan itibaren başlayan ve en az 6 ay süren ilaç tedavisi önerilir.
İlgili 38 soru bulundu
emilmeyen ve sindirim kanalına safrayla salgılanan ilaçlar dışkı ile atılır. •Gaz ve buharlar akciğerler ile atılır. Süt, ter, tükürük, deri de ilaçların atılma yollarındandır. •İdrar pH'sı ilaçların iyonizasyon durumunu önemli ölçüde etkiler.
Antidepresan ilaçlar pompa ile geri alınım gibi aşaması üzerine etki ederek bu nörotransmitterlerin düzeylerini kalıcı olarak düzenlerler.
Çoğu kişi için en yoğun belirtiler birkaç günle birkaç hafta arasında geçer. Yoksunluk belirtileriyle mücadele etmek, daha iyi hissetmene yardımcı olacak ve seni zor anlara hazırlayacaktır. Yoksunluk hisleri genellikle sigaranın bırakıldığı ilk haftada en yoğun seviyelerinde olur.
Yoksunluk belirtileri gösteren hastalarda ilaç veya madde bağımlılığının değerlendirilmesi gerekir. Ani gelişen yoksunluk durumlarında semptomatik tedavi ile hastanın acil durumu giderilirken, uzun dönemde bağımlılıkla mücadele edilmesi ve madde bağımlılığına son verilmesi gerekir.
Ve eğer doğal olarak duygusal ve fiziksel sıkıntıya karşı daha az toleranslıysanız, yoksunluk belirtileri de o kadar zor gelebilir. Semptomların çoğu yaklaşık iki hafta sürmesine rağmen, bazı madde bağımlılığı olan kullanıcılar birkaç ay boyunca uykusuzluk, gece terlemesi ve dengesiz duygular yaşadığını bildirmiştir.
Antidepresanlar aniden kesilirse baş dönmesi, bulantı, ateş basması, elektrik çarpmış gibi hissetme, sinirlilik, huzursuzluk, hastalık belirtilerinde artış gibi kesilme reaksiyonu yaşanabilir. Bu kişiler ilacı tekrar aldıklarında bu belirtiler geçer. Bu durum “acaba bu ilaca bağımlı mı oldum” endişesine sebep olur.
Lustral antidepresanının çözüm bulduğu bir çok ruh hali şikâyeti vardır. En yaygın kullanılan ve en zararsız olan antidepresan olarak bilinir.
Ortaya çıkan yan etkiler çoğunlukla kısa bir süre sonra ortadan kalkacaktır. (10-15 gün ya da daha kısa süre) İlaçlarınız hakkında uzman olmayan kişilerden bilgi almayınız. Size aksi söylenmedikçe ilaç dozlarıyla oynamayınız.
LUSTRAL tedavisinin aniden kesilmesi halinde sersemlik, titreme, uyku bozukluğu, huzursuzluk, kaygı, baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, kusma ve uyuşma görülebilir. Eğer LUSTRAL almayı kestiğiniz sırada sizde bu yan etkilerden herhangi biri ya da başka yan etkiler gelişirse lütfen doktorunuzla konuşunuz.
Düşüncelerinizde ya da davranışlarınızdaki değişiklikler ve ruh haliniz, uyku ve yeme düzeniniz, ilişkileriniz, işiniz ve hayatınız hakkında sorular sorup psikolojik bir testten geçmenizi isteyebilir. Kan testi, röntgen veya diğer laboratuvar testleri ile depresyon tanısı konulamaz.
CIPRALEX ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler:
hafta içinde bırakmanızdır. geçer. Ancak, bazı hastalarda, daha şiddetli olabilir veya daha uzun süre devam edebilir (2- 3 ay veya daha uzun).
Semptomlar grip benzeri semptomlar, uyku sorunları, mide bulantısı, zayıf denge, duyusal değişiklikler, anksiyete ve depresyonu içerebilir. Sorun genellikle üç gün içinde başlar ve birkaç ay sürebilir. Nadiren psikoz oluşabilir.
Yoksunluk Dönemi (0-1 ay): Alkol ya da maddeyi bırakan bağımlı kişi için en zor dönem ilk dönemlerdir. Bu dönem kişinin yoksunluk diye tanımladığımız fiziksel ve ruhsal sıkıntılarının olduğu bir dönemdir. Kişi bu dönemde olumlu ve olumsuz ani duygusal iniş çıkışlar yaşayabilir.
Fiziksel olarak baş ağrısı, el ve ayaklarda titreme, göz seyirmesi gibi belirtileri vardır. Psikolojik olarak depresif ruh hali, aşırı mutsuz hissetme, sinirlilik hali gibi belirtileri vardır. Yoksunluk sendromu yalnızca uyuşturucu, alkol ve sigaranın yoksunluğunun çekilmesi durumu değildir.
Yoksunluk sendromu kişinin kullandığı maddeyi bir süre alamadığında yaşadığı ruh halidir. Kişinin yaşadığı sinir patlamaları, kramplar ve paranoya hali yoksunluk sendromunun sonuçlarıdır.
Bağımlılıkla ilgili psikolojik destek sürecinde olumlu ve sağlıklı baş etme yöntemleri çalışılmakta, madde isteği ile başa çıkabilmek için nefes egzersizi gibi teknikler ile kişi desteklenmektedir. Ayrıca bağımlılık tedavisinde Bilişsel Davranışçı Terapi ve Motivasyonel Görüşme Tekniklerinin etkin olduğu bilinmektedir.
Antidepresanın Uzun Süreli Kullanımı
Uzun kullanımın amacı rahatsızlığın tekrar etmesini önlemektir. Depresyonun kronikleşmesi (yaşam boyu devam etmesi) durumunda hastaların ömür boyu antidepresan kullanması da önerilebilir.
Depresyon ve antidepresan tedavisi ciddiye alınmalı. Beyindeki etkinin uzun vadeli olabilmesi için en az 6 ay süreyle kullanılmalı ki beyindeki o biyokimyasal denge değişebilsin. O denge stabil hale geldiğinde doktor kontrolünde azaltarak kesilmeli.
Sakinleştiriciler, antidepresanlar, tansiyon ilaçları ve diğer ilaçlar, genellikle uyuşukluğa ya da sersemliğe neden olur ve unutkanlığa sebebiyet verir. Gün içerisinde yaşanan durumların takibini zorlaştırarak hafızayı etkiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri