Bitki çaylarının ilaçlarla beraber kullanımı ilaçların belirtilen yan etkilerinin görülme sıklığını artırabilir ve çeşitli sorunlara neden olabilir. Bu nedenle antidepresan kullanırken bitki çayı içilmesi zararlı diyebiliriz.
Tıbbi ilacın bir başkasıyla veya bitkisel çaylarla aynı anda kullanılmasının ters etkileşim yaratabileceğine dikkati çeken Aksu, özellikle kronik rahatsızlığı bulunan, sürekli ilaç kullanan kişilerin, bitkisel çayları tüketirken mutlaka doktora danışmaları gerektiğini ifade etti.
İlaçların midede çözünmesi en iyi 1 bardak suyla sağlanabilir. Burada akla su dışında başka sıvıların ilaç içimi esnasında kullanılıp kullanılmayacağı sorusu gelmektedir. Özetleyecek olursak: Demir içeren kan ilaçlarının çay veya süt ile alımında bu sıvılarla etkileşerek emiliminin azalacağı bilinmelidir.
Bazın antidepresanların ise tiraminden zengin besinler olan, eski peynir, şarap, bazı biralar, viski, incir, bakla, soya sosu, tavuk ve dana ciğeri gibi besinlerle bir arada tüketilmemesi gerekir.
Unutmayın, her şeyin fazlası zarar, aman diyelim. Bunların yanı sıra eğer antidepresanlar ve tansiyon ilaçları başta olmak üzere, düzenli olarak tüketmeniz gereken bir ilaç varsa melisa çayı tüketmemeli ve içmeden önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
İlgili 24 soru bulundu
Karışık olmayan bitki çaylarını çocuk, yetişkin ya da yaşlıların günde 2 fincan tüketebileceğini belirten Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Köse “Kantaron, enginar, hindiba, karabaş, civanperçemi gibi çaylar içerdikleri farklı etken maddeleri ile ilaç etkileşimlerine sebep ...
Kahvenin içindeki kafein bazı ilaçların çözülmesini yavaşlatıp ilacın vücutta birikmesine neden olabilirken, bazı ilaçların vücuttan atılımını hızlandırabilir.
Lustral antidepresanının çözüm bulduğu bir çok ruh hali şikâyeti vardır. En yaygın kullanılan ve en zararsız olan antidepresan olarak bilinir. Tablet ya da kapsül halinde satışı bulunan bu ilaç tok karın ile alınması gerekir.
Antidepresanlar ASLA VE ASLA BİRDEN BIRAKILMAZ! Bırakılırsa, Çoğu insanda Kesilme-çekilme sendromlarına yol açar. Şiddetli bulantı, baş dönmesi, sinirlilik, öfke hali, ağlama, çatacak yer arama. Hatta kendisine ve başkalarına zarar verecek derecede tablolar ortaya çıkabiliyor…
Bitki çaylarının ilaçlarla beraber kullanımı ilaçların belirtilen yan etkilerinin görülme sıklığını artırabilir ve çeşitli sorunlara neden olabilir. Bu nedenle antidepresan kullanırken bitki çayı içilmesi zararlı diyebiliriz. Yine de antidepresan kullanmanızı öneren doktorunuza bu konu için danışabilirsiniz.
Antidepresan ilaçların olası en sık yan etkileri; kilo alımı, iştahsızlık, mide bulantısı, uyku hali, sersemlik, cinsel isteksizlik, kabızlık ve ishaldir. Bunun yanı sıra aşırı bir neşe hali olmuşsa yine hekiminizle görüşünüz. Bu gibi durumlarda hekime başvurarak ilaç değişimi sağlanabilir.
Çoğu antidepresan sabah tok karnına alınır. Her psikiyatrik soruna, her antidepresan iyi gelmez. Antidepresan ilaçların çok az bir kısmının bağımlılık yapma riski vardır.
Kafein içerdiği için yeşil çayın fazlası yan etkilerin oluşmasına sebep olur. Bazı kişilerde ishal, baş ağrısı ve kusma gibi yan etkileri de ortaya çıkabilir. Antibiyotik, kan ilacı, aspirin ya da kalp ilacı kullanan kişilerin de yeşil çay kullanmaları önerilmez.
Hastalıklardan doğal yollarla korunmak isteyenlerin çok sık tercih ettiği bitki çaylarının ilaçlarla beraber kullanıldığında tehlikeli olabileceğini söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Türkan Özer, “Bazı ilaçların bitki çaylarıyla etkileşimi vardır. Bu da ilaçların yan etkilerinin artmasına neden olabilir” dedi.
Papatya çayı hangi ilaçlarla içilmez? Papatya; sedatif, kan sulandıcı, aspirin ve ibuprofen grubu ilaçlar ile etkileşime girebileceğinden tüketmeden önce uzmana danışılmalıdır. Ayrıca gingko bloba ve saw palmetto gibi besin takviyeleri de papatya ile birlikte kullanılmamalıdır.
Trisiklik antidepresanlar, MAO inhibitörleri, SSRI'lar , Atipik ve yeni kuşak antidepresanlar. Bu antidepresan türleri oldukça ağır olabilmektedir.
Reboksetin ve MAO inhibitörleri son tercih olarak kullanılırlar. Psikotik özelliği olan ağır depresyon tedavisinde ise altın tedavi antidepresan ilaçların olanzapin, aripiprazol, ketiyapin ve risperidon gibi bir antipsikotik ilaç ile birlikte kullanılmasıdır.
Yapılan çalışmalarda uzun süreli kullanımın herhangi bir kalıcı zararı gösterilmemiştir. Antidepresan etkinlik açısından ilaçlar arasında belirgin bir farklılık olmasa da bireysel farklar nedeniyle bir hasta bir ilaca diğerinden daha fazla yanıt verebilir ya da bir ilaçla daha çok istenmeyen etki yaşayabilir.
Yüksek dozlarda şekersiz asitli içecek ile antidepresan ilaç alındığında vücuttaki kafein ve fluoksetin miktarının ölüme neden olabileceği açıklandı.
Antidepresanlarların birçok ilaçla etkileşime girme ihtimali az da olsa vardır. Basit bir ağrı kesici ile bile etkileşime girebilir. Bazı antidepresanlar kan seviyelerinde artma ya da azalmaya neden olacağından diğer ilaçlarla kullanılacaksa kesinlikle uzman doktor tavsiyesi üzerine alınmalıdır.
Fluoksatin içerikli antidepresan kullanımı, duygu durumunuzu yükseltir, enerji düzeyinizi artırır.
Yatmadan önce içilen ıhlamur, kekik, sarı kantaron otu ve papatya çiçeği gibi çayların uykuya geçiş süresini kısaltığı ve dalmayı kolaylaştırdığı belirtildi. Türk Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.
Fazla alımı karaciğer enzimlerine ve böbrek yükü artışına ve hipotansiyona, kalp çarpıntısına neden olacağından dolayı zararlıdır. Bu nedenle dikkatli tüketilmesi gerekir. Ne Kadar Tüketilmelidir ? Günlük en fazla 3 fincan bitki çayı tüketiniz.
Günde tek sefer içildiğinde sabah aç karnına ve kahvaltıdan yarım saat önce, Günde 2 defa içileceği zaman sabah aç karnına ve akşam yatmadan yarım saat önce, Günde 3 defa kullanılacağında sabah, öğlen ve akşam yemeklerden önce alınmalıdır. Bitki çayı kullanırken şeker ya da tatlandırıcı eklenmemesi iyi olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri