Antidepresan ilaçların etkisi hemen başlamaz. Bu anlamda ağrı kesiciler gibi değildirler; yani ilacı alır almaz etki etmezler. Beyinde sizin iyileşmenizi sağlayacak değişikliklerin gerçekleşmesi biraz zaman alacaktır. Bu süre genellikle 2-3 haftadır.
Antidepresan grubu ilaçların etkisi, bir iki gün içinde değil ilaç kullanılmaya başladıktan iki hafta sonra hissedilir ve 8'inci haftaya kadar aşamalı olarak devam eder. Örneğin kaygı bozukluğu ortaya çıktığı andan itibaren başlayan ve en az 6 ay süren ilaç tedavisi önerilir.
Antidepresan etkinin hissedilmesi ne kadar sürer? Antidepresan etkinin ortaya çıkabilmesi 4-6 haftalık kullanım süresi gerektirir. Antidepresan etkisi sanki gripten kurtulma gibidir; gün be gün olan değişikliği anlatmak zordur fakat giderek normale dönülür.
Antidepresanlar kullanıldıktan hemen sonra etki etmezler. Antidepresanların iyileştirici etkisi 2 ile 6 hafta arasında değişebilen düzenli kullanım sonrasında görülür.
Uykusuzluk durumlarında yakınlarımızın önerileriyle antidepresan kullanmak işe yaramaz. Çoğu antidepresan sabah tok karnına alınır. Her psikiyatrik soruna, her antidepresan iyi gelmez. Antidepresan ilaçların çok az bir kısmının bağımlılık yapma riski vardır.
İlgili 32 soru bulundu
Lustral antidepresanının çözüm bulduğu bir çok ruh hali şikâyeti vardır. En yaygın kullanılan ve en zararsız olan antidepresan olarak bilinir. Tablet ya da kapsül halinde satışı bulunan bu ilaç tok karın ile alınması gerekir.
En iyi depresyon ilacı nedir? Antidepresan ilaçlarının etkililiği kişiden kişiye değişmektedir. Ancak yaygın olarak en sık reçete edilenler genellikle SSRI'lardır (Seçici serotonin geri alım inhibitörleri) çünkü yan etkileri diğerlerine göre kısmen daha azdır. En iyi bilineni ise Fluoksetin, diğer adıyla Prozac'tır.
Antidepresan alarak depresyon veya anksiyete tedavisine başladıktan sonra hemen rahatlama yaşamanız ve birkaç hafta sonra biraz daha iyi hissetmeniz beklenir. Bununla birlikte genellikle depresyonun tamamen geçebilmesi için 2 ila 3 ay gerekir ve kaygı tedavisi için ise bu süre daha uzun olabilir.
Antidepresanlar başlangıçta hastanın mevcut kaygısını arttırabilir.
Antidepresanların alındığı an etkisi başlar mı? Antidepresanlar etkilemeye 3 hafta içinde başlar, gerçek etkisini 6 hafta içinde görebiliriz. Yani yatıştırıcı veya sakinleştirici değildir; düzenleyicidir.
İlacın etkisini 4-8 hafta arasında göstermesi beklenir. İlk birkaç hafta ya da birkaç ay içerisinde semptomların hafiflemesi ya da depresyonun ortadan kalkması beklenir.
Antidepresanlar psikiyatrinin en çok kullanılan ilaçları olarak önümüze çıkar. Psikolojik ilaçlar ne kadar sürede etki eder diye merak edenler, beyinde serotonin adı verilen hormonun düzeyini yükselterek etkisini kısa sürede gösterir. İlaç tedavisi başladıktan sonra, antidepresan etkisi için 12-16 gün beklemek gerekir.
İlaç kullanmakta kesinlikle ayıp yoktur. Diyabet için insülin veya yüksek tansiyon için antihipertansif ilaç kullanmak gibi, antidepresan ilaçlar da depresyon tedavisinde tekil olmasa da önemli bir rol oynar.
Ağız yoluyla ilaç alındığında, mide ve bağırsaklardan emilimi nedeniyle etkisi 30 ila 90 dakikada ortaya çıkar.
İlaçların etkilerini gösterebilmeleri için az 2-4 hafta kadar beklenmelidir. Bu ilaçların genellikle derhal açığa çıkan rahatlatıcı etkileri bulunmamaktadır.
Atak sırasında başvuranların acil serviste fiziksel muayenesi yapıldığında herhangi bir fiziksel hastalık belirtisi görülmediğinden kişiye o an rahatlaması için bir sakinleştirici iğne yapılır. Bu iğnenin etki göstermesi 20-30 dk sürer.
Anksiyete, vücudun strese verdiği doğal bir tepki olarak kontrol edilemeyen kaygı, korku ve huzursuzluk gibi duyguların ani ve yoğun bir şekilde yaşanmasıdır. Kan basıncının yükselmesi, kalp atışlarının hızlanması, nefes alış verişinin değişmesi ve terleme anksiyete belirtileridir.
Diazepam, klorazepat dipotasyum, klordiazepoksit, prazepam, flurazepam gibi moleküllerden ülkemizde diazepam (Diazem), klorazepat dipotasyum (Tranxilene), klordiazepoksit (Klipaks) en çok bilinenleridir. Benzodiazepinlerin anksiyolitik etkileri oldukça güçlü olup kaygı, inhibisyon ve kaçınma davranışını engellerler.
Duygusal körelme, antidepresan kullanan kişilerin ortalama yarısını etkilediği düşünülen bir yan etkidir. Genellikle kişiler bu yan etki nedeniyle tedaviyi yarıda keser. Duygusal körelme olumlu ve olumsuz duygulara karşı hissizlik, tepkisizlik durumu olarak tanımlanabilir.
Hayır, (kategorize edip, ölçebildiğimiz kadarıyla) antidepresanların zeka üzerinde doğal olarak yararlı veya zararlı bir etkisi yoktur.
Antidepresanların “mutluluk hapı” olduğuna ve sahte bir mutluluk verdiğine inanılır. Ancak antidepresanların hastalara yaptığı şey daha normal hissetmelerini sağlamaktır. Antidepresanlar, hastalık belirtilerini azaltır ve aslında hastalar olağan hallerinden daha mutlu hissetmezler.
Bazın antidepresanların ise tiraminden zengin besinler olan, eski peynir, şarap, bazı biralar, viski, incir, bakla, soya sosu, tavuk ve dana ciğeri gibi besinlerle bir arada tüketilmemesi gerekir.
Trisiklik antidepresanlar, MAO inhibitörleri, SSRI'lar , Atipik ve yeni kuşak antidepresanlar. Bu antidepresan türleri oldukça ağır olabilmektedir.
Depresyon tedavisinde ilacın etkisinin başlamasını tanımlarken, anlaşılması gereken biraz düzelmedir. Genelde ilk haftayı takiben iyileşme işaretleri görülür. Kimi antidepresanların diğerlerine göre daha kısa sürede etki ettiğini gösteren araştırmalar mevcuttur.
Prozac mutluluk hormonu hapı olan bu ilaçların en bilinenidir. Ketiapin içeren Serequel ve doğrudan dopamin yüklemesi yapan Xeplion gibi mutluluk hormonu ilacı olabilecek ilaçlar, oral yoldan ya da damardan enjekte edilmek suretiyle kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri