Sözleşmede inşaatın tesliminin geciktiği durumda kira kaybının ödeneceği kararlaştırılmamış olsa dahi, arsa ya da yapı sahibi gecikmeden tazminatı yasal hakkı olduğundan kanun gereği bu ceza kapsamında kira kaybını müteahhitten talep edebilir (TBK m. 125).
binanın iş bu sözleşmede belirtilen sürede teslim edilmemesi durumunda geçecek her ay için günün kira bedeline göre bağımsız bölümlerin her biri için kira bedeli arsa sahiplerine ödeyecektir." denilmektedir. Sözleşmenin bu hükmü cezai şart olmayıp, geç teslimden doğan kira alacağı niteliğindedir.
Müteahhit ile evi satın alacak kişinin sözleşme doğrultusunda anlaşamama durumunun olması sonucunda evi satın alacak taraf, Asliye Hukuk Mahkemelerine başvuruda bulunarak karşı tarafın evi çok geç teslim etmesinden dolayı meydana gelen maddi zararı tazminat davası açarak karşı tarafın karşılamasını sağlayabilir.
Müteahhit Sözleşmeye Uymazsa Ne Olur? Müteahhit sözleşmede yer verilen edimleri yerine getirmediğinde arsa payı sahiplerinin sözleşmeyi feshedebilmesi söz konusudur. Bunun yanı sıra yüklenicinin ayıpla ilgili problemleri çözmediği durumda mahkemeye müracaat edilebilir.
İnşaat işlerinde teslim, müteahhidin inşaatın bittiğini iş sahibine bildirdiği ve işsahibinin de müteahhide ait olan bu yükümlülüğün onun tarafından yerine getirilmiş olduğuna dair kabul beyanı ile tamamlan mış olacaktır.
İlgili 43 soru bulundu
Türk Borçlar Kanunu madde 478; müteahhidin gizli ayıptan sorumluluğunu inşaatın tesliminden itibaren 5 yıl ile sınırlamıştır. Ancak ayıbın ortaya çıkmasında müteahhidin ağır kusuru bulunmakta ise bu süre teslim tarihinden itibaren 20 yıldır.
Genel olarak binalarda müteahhitin sorumluluğu 5 yıl olarak kabul edilmektedir.
Böylece, götürü ücrette, kural olarak işin kararlaştırılan ücretten pahalıya mal olmasının rizikosunu müteahhit taşır ve ancak olağanüstü haller nedeniyle masraflarının aşırı derecede artması halinde ücretinin arttırılmasını veya akdin feshini isteyebilir.
Müteahhidin gizli ayıplardan sorumluluğu, teslimden itibaren 5 yıl olarak düzenlenmiştir.
İş tesliminden itibaren gizli ayıplarda müdeahhit 5 yıl sorumludur. Ancak yapıda ağır kusurların oluşması durumunda, müteahhidin sorunluluğu teslim tarihinden başlayarak 20 yıl olarak belirtilmiştir. Belirtilen süreler aynı zamanda dava zaman aşımı süresini de belirler.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2013 yılında Alo 181 Çağrı merkezini hizmete alarak vatandaşlarla birebir iletişim kurulmasını hedefledi. Bakanlığımız 2023 çevre ve şehirleşme vizyonu, yaşam kalitesini artıran, insan ve çevre prensibi çerçevesinde Alo 181 ile vatandaşa 7 gün 24 saat hizmet veriyor.
Ayıp malın tüketiciye teslim edilmesi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan hususların örnek ya da modele uygun olmaması ya da malın objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olması şeklinden tanımlanır.
Sadece müteahhitten veya arsa sahibinden daire satın alanların, satıcılarına karşı açacakları davalar tüketici mahkemelerinde görülür. Arsa sahibinden alanların yükleniciye veya yükleniciden daire alanların arsa sahibine karşı açacağı davalara asliye hukuk mahkemesince bakılacaktır.
Kat karşılığı sözleşmelerde iki taraf için de genel olarak kabul görülen oran %50-%50 şeklindedir. Arsaya yapılacak olan daire sayısı bu açıdan önem arz eder. Mesela arsaya 4 katlı ve her katında 2 daire olan bir bina yapılacaksa arsa sahibine 4 daire, müteahhide 4 daire düşer.
Dairelerin müteahhit ve arsa sahibi arasında yarı yarıya paylaşılmasının öngörüldüğü sözleşmelerde, inşaatın müteahhit yüzünden yarım kalması durumunda arsa sahibi sözleşmeden dönerek inşa edilmemiş daireleri kendisi inşa ederek kalan dairelerin tümünü alabilecektir.
Sözleşmenin geçerliliği, şekil şartına uygunluk taşımasına bağlıdır. Şekil şartı, sözleşmenin tapu dairesi ya da noterde yapılmış olmasıyla mümkündür.Müteahhit ile arsa sahipleri arasında yapılan sözleşmeye, müteahhit uymadığı taktirde, sözleşmeyi haklı olan taraf tek taraflı olarak feshedebilir.
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında ki kanun gereği, müteahhittin yaptığı binanın teslim tarihinden itibaren 5 yıl boyunca ayıplı maldan dolayı sorumlulukları vardır.
Müteahhidin Sorumluluğu
Kural olarak müteahhitler “gerekli özenin gösterilmemesinden” ve “ruhsata aykırı şekilde bina inşa etmesinden” doğan zararlardan sorumludurlar. Türkiye gibi deprem riskinin yüksek olduğu bir ülkede bu olgunun gerektirdiği kurallara uygun olarak yapılaşma gerekmektedir.
Müteahhidin “eseri meydana getirmesi” borcundan doğan yan borçları bulunmakta olup bunlardan başlıcaları; işi sadakat ve özenle yapma, işi bizzat yapma, araç ve gereçlerle malzemeye ilişkin borçlar, işe zamanında başlama ve devam etme ile genel ihbar yükümlülüğüdür.
Tapu iptal ve tescil davası, bir taşınmazın tapusunun mahkeme kararı ile devrini sağlayan davalardandır. Bu açıdan tapuyu devretme yükümlülüğü olmasına rağmen bu devri gerçekleştirmeyen inşaat firmasına karşı da tapu iptal ve tescil davası açılarak taşınmazın devri bu yolla sağlanabilmektedir.
Kat irtifaklı tapu ise inşaatına başlanacak ya da inşaat halinde olan binalar için belediyeden alınır. İnşaatın tamamlanmasının ardından yapılan kontroller sonucunda herhangi bir usulsüzlük yoksa kat mülkiyeti tapusu için başvuru yapılır.
Kat irtifakı, buna konu olan arsanın tamamiyle yok olması veya üzerinde yapı yapılamayacak hale gelmesi veya kamulaştırılması ile kendiliğinden sona erer.
İnce İnşaatı, bir yapıda kaba yapıdan sonra gelen ve sıva, boya, badana, yalıtım, temiz ve pis su tesisatı vb. işleri kapsayan ve kaba yapıyı örten uygulamalar ile teslim edilen inşaat yapısıdır.
Çatılar, evimizin en üst düzeyinde bulunan ve çeşitli dış etkilere karşı binaları koruma işlevi olan yapılardır. Çatıların sağlam bir organizasyona sahip olması, uzun seneler boyunca evinizde huzur içinde oturmanızı sağlar.
Sıfır dairelerde müteahhittin sorumluluğu 5 yıl!
Ancak ikinci el daire alımlarında bu süre 3 yıla düşüyor. Ayrıca ayıplı imalatın ağır kusurlu olduğu veya hile ile gizlendiği tespit edilirse, bu ayıplı imalat için zamanaşımı uygulanmıyor ve müteahhittin sorumluluğu devam ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri