Bazı durumlarda kadınların aşırı stres altında olması, hormonlarda değişikliklere sebep olarak yumurtlamanın gecikmesine veya hiç yumurtlamamasına sebep olabilir. Erkeklerde de sperm kalitesini azaltarak infertiliteye sebep olabilmektedir.
Yapılan araştırmalar, erkekler tarafından kullanılan antidepresan ilaçların spermlere zarar verebileceği ve kısırlığa sebep olabileceğini ortaya çıkardı.
Bazı tansiyon, ülser ve gastrit ilaçları ile antidepresanlar sperm sayısını düşürebiliyorlar.
ABD'de gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, antidepresan ilaçlar, bir aylık kullanımdan sonra spermlerdeki DNA'ya önemli ölçüde zarar vermeye başlıyor. Bu ilaçları uzun süre kullanan erkeklerin çocuk sahibi olma ihtimali düşüyor.
Tipik anti-psikotik ilaçlarla tedavi edilen hastalarda yüksek oranda sertleşme bozukluğu ve kadınlarda orgazmın ve erkeklerde boşalmanın engellenmesi görülür. Anti-anksiyete ve duygu durumunu dengeleyen ilaçların da cinsel fonksiyonlar üzerinde bazı yan etkileri görülmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Bazı durumlarda kadınların aşırı stres altında olması, hormonlarda değişikliklere sebep olarak yumurtlamanın gecikmesine veya hiç yumurtlamamasına sebep olabilir. Erkeklerde de sperm kalitesini azaltarak infertiliteye sebep olabilmektedir.
Şaban Karayağız, "İnsanlar üzerindeki etkisi, 70'li yıllarda keşfedilen molekül şeklindeki antideprasanlar, beyindeki hormonları değiştirmek için kullanılmaktadır. Bu ilaçlar beyinde azalan ya da değişen hormonları, normal seviyesine düşürmekte veya yükseltmektedir.
Çünkü genel kural olarak hiçbir psikiyatrik bozukluk hamile kalmaya engel değildir.
Pek çok antidepresan ilaç gebelikte de güvenle kullanılabilir ve bebeğinize zarar vermez.
Gebelik öncesi dönemde erkeğin kullandığı ilaçlar spermi direkt olarak etkiler. Bu durumun bebekte doğumsal anomalilere neden olduğunu gösteren çalışmalar var. Bazı ilaçlar ise meniye karışarak cinsel ilişki sırasında annenin rahim ağzından emilir ve gelişmekte olan embriyoya zarar verebilir.
Antibiyotikler, depresyon, mide ülseri, hipertansiyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar sperm üretimini bozabilir. Mide ilacı olan reseptör blokörü ilaçlar sperm sayısını düşürür. Özellikle değişik sebeplerle örneğin prostat büyümesi gibi durumlarda kullanılan steroidli, testosteronlu ilaçlar sperm üretimini bozar.
Lustral antidepresanının çözüm bulduğu bir çok ruh hali şikâyeti vardır. En yaygın kullanılan ve en zararsız olan antidepresan olarak bilinir. Tablet ya da kapsül halinde satışı bulunan bu ilaç tok karın ile alınması gerekir.
Bazı ilaçlar da cinsel isteği olumsuz etkileyebiliyor ya da ereksiyonu ve spermin dışarı çıkmasını bloke edebiliyor. Yine bazı ilaçlar spermin yumurtayı dölleme kapasitesini azaltabiliyor. Dolayısıyla üreme yeteneğinde sorun oluşursa hekim tarafından alternatif ilaçlara geçilebiliyor.
Psikiyatrik ilaçların hiç biri kısırlığa neden olmaz.
– Antidepresan Kullanılması Durumunda Tüm Hamilelik Boyunca Kullanılabilir? Tüm hamilelik boyunca kullanılan antidepresanın doğumdan 15 gün önce kesilmesi önerilmektedir.
Son yıllarda fluoksetin, sertralin, klomipramin, moclobemide gibi diğer antidepresanlar da cinsel işlev bozukluklarının tedavisinde sıklıkla önerilmektedir.
Bu süreç genelde bir hafta on gün sürer.
HCG hormonu içeren iğneler haricinde antibiyotikler, ağrı kesiciler, ateş düşürücü ilaçlar, sigara ve alkol, kanda veya idrarda yapılan gebelik testlerinin sonucunu etkilemez.
Mutlak ilaç kullanılması gereken ağır psikiyatrik durumlar dışında, birçok psikiyatrik bozuklukta uygun süre ilaç kullanımından sonra kontrollü şekilde ilaç tedavisi bırakılır ve hamileliğe izin verilebilir.
Ertesi Gün Hapı Nedir? Ertesi gün hapı, eczanelerde reçetesiz olarak satılan yüksek progesteron hormonu içerikli bir ilaçtır. Gebeliğin planlanmadığı zamanlarda korunmasız olarak cinsel ilişkiye girilmesinin ardından kullanıldığında gebelik oluşumunu engelleme konusunda etkilidir.
Diğer ilaçlar gibi antideprasanlar aniden bırakılırsa yoksunluk belirtileri ortaya çıkar. En sık görülen belirtiler baş dönmesi, dengesiz yürüme, yorgunluk ve baş ağrısıdır. Ayrıca hastalık kısa bir süre tekrar nüksedebilir. Depresyon ve aşırı sinirlilik görülebilir.
Günümüzde yalnızca progesteron hormonu içeren ertesi gün haplarının yanı sıra progesteron ve östrojen hormonlarını birlikte içeren ve yalnızca östrojen hormonu içeren farklı ertesi gün hapları kullanılmaktadır. Yalnızca progesteron hormonu içeren haplar yumurtlamayı durdurmakta ve gebelik oluşumunu engellemektedir.
Birçok antidepresanın cinsel isteksizlik ve orgazm güçlüğü yaratma gibi bir yan etkisi bulunmaktadır. Yine antidepresan ilaçlar erkeklerde boşalma süresini uzatabilirler, nadir olarak görülse de sertleşme zorluklarına sebep olabilirler.
Uzmanlar, kontrolsüz alınan antidepresanların duygu durum bozukluğu olarak tanımlanan ''mani'' hastalarında ilgi gösterene ''aşık'' olma durumunun gözlendiği uyarısında bulunuyor.
Hayır, (kategorize edip, ölçebildiğimiz kadarıyla) antidepresanların zeka üzerinde doğal olarak yararlı veya zararlı bir etkisi yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri