Sistemde normalinden fazla akışkan bulunması meydana getireceği yüksek basınçtan ötütü çatlaklar oluşmasına ve akışkanın bu çatlaklardan sızmasına neden olur. Soğutma sisteminde hortumların uç kısımlarından, motor bloğunda ise segmanlardan sızıntıya neden olur.
Sonuç olarak arabanın soğutma suyuna önerilenden fazla antifiriz konmasının hiçbir faydası yoktur aksine zararı vardır.
Suyun seviyesi max çizgisini sıcakken geçer normaldır, motor soğukken max çizgisinin 1 yada 2 milimetre üzerindeyse zararı yoktur. Ancak çok üzerindeyse motor sıcakken su genleşeceğinden sistem elemanları basınca dayanamaz ve bir noktadan bu hortumlar yada kelepçeler olabilir sızıntı yapmaya başlar.
Arabaya ne kadar antifiriz koymak gerekir sorusuna yanıt vermeden önce antifiriz kaç yılda bir değişir sorusunun yanıtını bilmek önemlidir. Antifiriz yılda bir defa mutlaka değiştirilmelidir. Peki ne kadar antifiriz ne kadar su? Arabanıza antifriz koymak için arabanın radyatörüne %50 oranında antifriz doldurmalısınız.
Antifiriz, soğutma sisteminde bulunan lastik hortumlarına ya da metallere herhangi bir zarar vermez.
İlgili 20 soru bulundu
hiç bir antifiriz yeni bir radyatörü öyle şıp diye delemez. dolayısıyla burada belli bir markayı karalamak doğru değil. yani zaten yıpranmış ve ömrünün sonuna gelmiş bir radyatöre opet değil başka x bir marka antifiriz de koysanız bu durum oluşabilirdi ya da oluşacaktı.
Genellikle etanol, etilen ve metanol kullanılmaktadır. Birçok sürücü motor suyunu boşaltıp yerine tamamen antifriz koymaktadır. Bu durum donma noktasını aşırı bir şekilde aşağı noktalara çekse de antifriz ambalajlarında su ile karıştırılarak kullanılması tavsiye edilmektedir.
3litre antifiriz 2.5litre su olmalı.
· Antifrizin üzerine saf su ekleyin. · Radyatör tamamıyla dolduğunda aracınızı çalıştırın. · Motorun çalışmasıyla bir miktar su kaybı olacaktır. Su, normal seviyeye gelinceye dek ekleme yapın.
Mavi antifriz ile kırmızı antifrizi kıyasladığımızda, kırmızı olanın maviye göre daha uzun ömürlü olduğunu söylemek mümkündür. Kırmızı antifriz her ne kadar uzun ömürlü olsa da mavi antifrizden daha iyidir anlamına gelmez. Özellikle kırmızı antifrizin zararları olabilir.
Antifriz neden değiştirilmelidir? Aracınızdaki tüm sıvılar gibi, antifriz de zamanla işlevini yitirir ve sonunda daha asidik hale gelir. Bu, radyatöre ve su pompası, hortumlar, termostat ve radyatör kapağı gibi diğer önemli soğutma sistemi bileşenlerine zarar verebilecek şekilde korozyona neden olur.
“Bir arabanın ne kadar antifriz ihtiyacı var?” diye arıyorsanız, arabanızda yaklaşık 5 litre antifriz ve su karışımı olan soğutma sıvısı bulunur. Bu miktarın araçtan araca farklılık gösterebileceğini unutmayın. Çoğu sürücü, soğutma sıvısının herhangi bir araçta önemli bir sıvı olduğunu bilir.
Ancak motorun su eksiltmesi, normal bir durum değildir. Yani “motorun suyu eksilebilir” algısı yanlıştır. Araç motor suyu eksilirse bir sızıntı var demektir. Sızıntı varsa radyatörde çatlak, delik ya da aşınma olabilir veya radyatör kapağı contasında sorun olabilir.
Antifirizin faydaları ve kullanımı
Soğuk mevsimlerde motordaki soğutma suyunun donma noktasını düşürme özelliğine sahip antifriz bu sayede motorun zarar görmesini engellediği gibi sıcak mevsimlerde kaynama noktasını artırarak motorun hararet yapması ve sizi yarı yolda bırakması tehlikesinin önüne geçer.
sadece antifiriz kullanırsan radyatör,devir daim ,termostat ve buna benzer metal parçalara zarar verebilir. sebebi uzun süre bu şekilde çalışan arabalarda oluşan pas ve çürümüş metal parçaları radyatörde tıkanıklık yapabilir.
Yedek su deposunun belirtilen max çizgisini aşmamak kaydıyla antifriz ekleyebilirsiniz. Antifriz ekleme yapmak için dikkat edilmesi gereken en önemli husus motorun çalışır durumda olmaması ve motor sıcaklığının soğuk olması gerekmektedir.
Refraktometreyi uç kısmında bulunan numunenin damlatıldığı eğik prizmanın bulunduğu taraf ışığa bakacak şekilde gövdeden tutarak elinize alınız ve kapak kapalı konumda iken cihazın dürbün bölümünü gözünüze konumlandırıp gördüğünüz ölçüm tablosundaki değeri kullandığınız soğutucu yapısına göre okumaya çalışız.
Buna göre her yıl ya da iki yılda bir antifriz değişimi gerekebilir. Süreyi belirlemek için 50.000 km sınırı referans alınabilir. Her 50.000 kilometrede bir antifriz değişimi ideal olarak kabul edilir.
Genel olarak “Dizel araçlara hangi renk antifriz kullanılır?” sorusu için kırmızı olduğunu söylemeliyiz. Özellikle daha düşük donma noktasına sahip olduğu için eksi dereceye düşen bölgelerde kullanılabilir. Organik olarak üretilen antifrizlerin kırmızı renkte olduğu bilinmektedir.
Kış aylarında eksi dereceleri çok fazla görmeyen bir bölgede iseniz o halde isterseniz yarı yarıya karışım yaparak da cam suyu haznesine antifriz suyu ve saf su ya da cam sil eklemesi yapabilirsiniz. Gerçek antifrizli cam suyu kullandığınızda birebir kullansanız dahi aracınıza zarar vermez.
Soğutma Suyu Ekle!
Ayrıca hararetin aşırı yükselmesini önleyerek ortaya çıkan ısıyı etkili bir şekilde emer. İdeal bir soğutma suyu karışımı %50 antifriz ve %50 sudan oluşur. Bu nedenle musluk suyun yerine damıtılmış su kullanılması gerekir. Çoğu radyatör yaklaşık 2 galon sıvı tutabilir.
SONUÇ OLARAK: Yaz ya da kış aylarında, periyodik bakımlar yapılırken ya da normal kullanımlarda mutlaka antifriz sıvısı eklemek gereklidir.
Sıfır araçta antifiriz vardır.
Antifriz eklediğinizde eğer antifriz oranı bu değerin üstüne çıkarsa negatif sonuç alırsınız, bu yüzden ölçtürüp koymanızda fayda var. Üstad bu oran konusu kafamı karıştırdı. Büyük oranda antifiriz hatta tamamı antifiriz olursa bile bir zararının olmadığını söyleyen ustalar var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri