Sistemde normalinden fazla akışkan bulunması meydana getireceği yüksek basınçtan ötütü çatlaklar oluşmasına ve akışkanın bu çatlaklardan sızmasına neden olur.
Kötü Antifiriz Kullanmanın Zararları
Bu kimyasal, motorun donmasını önlemek için soğutma sıvısının donma noktasını düşürür. Ancak, antifrizin kötü kullanımı, motorun sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir. Birinci etki olarak, yanlış antifriz kullanımı veya antifrizin tamamen yokluğu, motorun donmasına neden olabilir.
Suyun seviyesi max çizgisini sıcakken geçer normaldır, motor soğukken max çizgisinin 1 yada 2 milimetre üzerindeyse zararı yoktur. Ancak çok üzerindeyse motor sıcakken su genleşeceğinden sistem elemanları basınca dayanamaz ve bir noktadan bu hortumlar yada kelepçeler olabilir sızıntı yapmaya başlar.
yarı yarıya saf su ve antifriz en iyisi... ama çürümüş bir radyatöre azcık bile antifriz koysan eritir... sadece antifiriz kullanırsan radyatör,devir daim ,termostat ve buna benzer metal parçalara zarar verebilir.
Motor soğutma suyu seviyesini kaputun altında bulunan deposunun üzerindeki seviye göstergesine bakarak kolayca anlaşılabilir ancak seviye okuma işlemi yapılırken motorun soğuk olması ve aracın düz bir zeminde durması gerekmektedir. Soğutma suyu seviyesi Min çizgisinin altına veya Max çizgisinin üzerinde olmamalıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Radyatör kaç litre su alır sorusunun tüm araçlar için ortak yanıtı %50 su, %50 antifiriz şeklindedir. Böylece sıklıkla merak edilen sorulardan olan “Arabaya tamamen antifiriz konulur mu?” konusunda da cevap aynıdır. Antifiriz değişim zamanı geldiğinde yarı yarıya su ve antifiriz koymak gerekir.
Moil Süper Antifriz -74 Derece Mavi 1 lt.
Çoğu otomobil üreticisi, radyatörünüzde bir 50/50 oranında su ve antifriz karışımı kullanılmasını önermektedir.
Antifrizin görevini etkili bir şekilde gerçekleştirmesi ve motora zarar vermemesi için belli bir miktar su ile karıştırılarak kullanılması gerekiyor. Su ile buluştuğunda antifriz kaynama noktası yükseliyor, donma noktası ise düşüyor. Böylece antifriz daha etkili bir hale geliyor.
Antifriz eklediğinizde eğer antifriz oranı bu değerin üstüne çıkarsa negatif sonuç alırsınız, bu yüzden ölçtürüp koymanızda fayda var.
Soğutma suyu çok zehirlidir bu nedenle doğru boşaltılması büyük önem taşır. Sıvının boşaltılması sırasında araç yalnız bırakılmamalı ve boşaltılan su yere akıtılmamalıdır. Tek kullanımlık bir kap tercih edilmelidir. Kabı, aracın altına kaydırarak ve radyatörün tahliye valfini ortalayacak şekilde yerleştirebilirsin.
bir daha sakın o kapağı motor sıcak iken açmayın... suyun eksilmesine gelince; soğutma sisteminin kapalı devre çalıştığını söyledik. dolayısıyla o devre içindeki su, (buharlaşma kayıplarını saymazsanız) herhangi bir açıktan sistem dışına kaçmadığı sürece eksilmez.
Merak ettim öğrenmek için soruyorum. radyatörün hem hacmi büyük hemde içi su dolu olduğu için içi buz dolu soğuk su döktüğünüzde bile ani bi ısı değişimi oluşturamayacağı için hiçbi zarar vermez.
Antifiriz, soğutma sisteminde bulunan lastik hortumlarına ya da metallere herhangi bir zarar vermez. Antifiriz, soğutma suyuna %35 oranda eklendiği zaman karışımın donma noktası -19 dereceye kadar inmektedir.
Aracınızın metal aksamına ve boyasına zarar vermez.
Ancak bu kırmızı kesinlikle maviden daha iyidir anlamına gelmez. Kırmızı antifriz zararları, söz konusu ekipmanın kaç yaşında olduğuna bağlı olarak ortaya çıkabilir ve daha güçlü diye tercih ettiğiniz kırmızı antifriz aracınızda aşınmalara sebep olacak güçte temizlemelere sebep olabilir.
Genel olarak “Dizel araçlara hangi renk antifriz kullanılır?” sorusu için kırmızı olduğunu söylemeliyiz. Özellikle daha düşük donma noktasına sahip olduğu için eksi dereceye düşen bölgelerde kullanılabilir. Organik olarak üretilen antifrizlerin kırmızı renkte olduğu bilinmektedir.
3litre antifiriz 2.5litre su olmalı. Antifriz (ve diğer katkılar) suyun transfer kabiliyetini düşürür.
Mavi antifriz ile kırmızı antifrizi kıyasladığımızda, kırmızı olanın maviye göre daha uzun ömürlü olduğunu söylemek mümkündür. Kırmızı antifriz her ne kadar uzun ömürlü olsa da mavi antifrizden daha iyidir anlamına gelmez. Özellikle kırmızı antifrizin zararları olabilir.
Antifriz tek başına kullanılan bir kimyasal değildir. Araçlarda su ile karıştırılarak kullanılması gerekmektedir.
Saf antifrize su kattıkça daha yüksek soğuklara dayanır. Saf antifriz -10 ise su katılınca -30 u bile geçiyor donma derecesi. En iyisi sanayide soğutma suyunuzun derecesini ölçtürmek ve ona göre su-antifriz koymak gerekir.
İşte bu yüzden motorların aşırı ısınmalarını önlemek için soğutma sistemleri geliştirilmiştir. Antifriz kullanımı kışın soğutma sistemini donmaya karşı koruduğu gibi yazın da sıcaklığın yüksek olduğu bölgelerde aracın su kaynatmasını, hararet yapmasını önlemede çok büyük önem taşır.
Antifrizin değiştirilme sıklığı, aracın kullanım sıklığına bağlıdır. Buna göre her yıl ya da iki yılda bir antifriz değişimi gerekebilir. Süreyi belirlemek için 50.000 km sınırı referans alınabilir. Her 50.000 kilometrede bir antifriz değişimi ideal olarak kabul edilir.
Refraktometreyi uç kısmında bulunan numunenin damlatıldığı eğik prizmanın bulunduğu taraf ışığa bakacak şekilde gövdeden tutarak elinize alınız ve kapak kapalı konumda iken cihazın dürbün bölümünü gözünüze konumlandırıp gördüğünüz ölçüm tablosundaki değeri kullandığınız soğutucu yapısına göre okumaya çalışız.
0,5 l suyun herhangi bir zararı yok. Tümünü değiştirmeye de gerek yok. Eğer suyun tamamını değiştirirseniz, örneğin 5 litrelik pet şişedeki içme suyundan ilave edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri