Antifirizin eksilme nedenleri nelerdir? Motor soğutma suyu iki ayrı şekilde eksilme yapar. Bunlardan birisi buharlaşma iken ne yazık ki bir diğeri ise sistem içinde her hangi bir yerde kaçak olması ve suyun buradan sızmasıdır.
Suyun yer aldığı motor elemanlarında meydana gelen kaçaklar, yüksek hararet, hazneden suyun taşması, contanın eskimesi sonucu kaçak yapması ya da komple yanması gibi nedenler sonucunda motor suyu eksilmektedir. Motor suyunun eksilmesi genellikle çok büyük bir sorun olarak görülmemektedir.
Antifriz kullanılmazsa, yanmadan kaynaklanan ısı motorun hızla aşırı ısınmasına sebep olur. Hatta tamamen bozulmasına bile sebep olabilir.
Su Eksilten Araç Sorun Çıkarır mı? Motor suyu ya da radyatör suyu, normal şartlarda eksilmez. Burada buharlaşma da en az seviyededir. Ancak sızıntıya neden olan bir durum varsa eksilme söz konusu olur.
Motor soğutma suyu kapalı devredir. Kaçak yoksa kayıp olmaması lazım. Teorik olarak her ne kadar aracın su eksiltmemesi gerektiği söylense de (buna katılıyorum) pratikte genelde hep eksiltirler. 0 araçlar ve yeni araçlarda pek eksiltme olmaz.
İlgili 23 soru bulundu
Contası yanan arabanın gidip gidemeyeceği ya da hareket kısıtlaması her zaman merak edilmiştir. Contası yanan arabada sorunun kısa sürede tespit edilmesi bu açıdan çok önemlidir. Soruna ne kadar geç müdahale edilirse maddi kayıp da o kadar fazla olacaktır. Conta yakan araba su eksiltir.
Antifriz yılda en az bir kez ve ideal olarak daha sık değiştirilmelidir. Değiştirilmesi gereken antifriz miktarı, nerede yaşadığınıza ve ne tür bir araca sahip olduğunuza bağlı olacaktır. Genel olarak, her 100.000 km'de bir litre antifriz değiştirilmesi gerekmektedir.
İdeal bir soğutma suyu karışımı %50 antifriz ve %50 sudan oluşur. Bu nedenle musluk suyun yerine damıtılmış su kullanılması gerekir. Çoğu radyatör yaklaşık 2 galon sıvı tutabilir.
Yaz aylarında, su tek başına buharlaşabilir ve kışın ise donarak işe yaramaz hale gelebilir. Çoğu otomobil üreticisi, radyatörünüzde bir 50/50 oranında su ve antifriz karışımı kullanılmasını önermektedir.
Arabanın Kalorifer Peteği Su Kaçırırsa Ne Olur? Pedalların hemen sağında kalorifer peteği kapağı bulunur. Petekte su kaçırma varsa genellikle paspasın altında ıslaklık gözlenir. Bu durumda kalorifer istendiği gibi ısıtma sağlamayaz.
3litre antifiriz 2.5litre su olmalı. Antifriz (ve diğer katkılar) suyun transfer kabiliyetini düşürür.
Antifirizi koyduktan sonra bir de üzerine saf su eklenir, Antifiriz ve su radyatörü doldurduğunda araç çalıştırılır, İlk araç çalışırken su kaybı meydana gelir.
yarı yarıya saf su ve antifriz en iyisi... ama çürümüş bir radyatöre azcık bile antifriz koysan eritir... sadece antifiriz kullanırsan radyatör,devir daim ,termostat ve buna benzer metal parçalara zarar verebilir.
Antifirizin eksilme nedenleri nelerdir? Motor soğutma suyu iki ayrı şekilde eksilme yapar. Bunlardan birisi buharlaşma iken ne yazık ki bir diğeri ise sistem içinde her hangi bir yerde kaçak olması ve suyun buradan sızmasıdır.
Motor suyunun ne seviyede olduğu, motor bölmesindeki motor suyu haznesinden takip edilmelidir. Motor suyu eksilirse motor yeterince soğutulmaz. Bu da hararet yapmaya neden olur. Hararet konusuna tedbir alınmazsa araçta conta yakma gibi maliyeti yüksek arızalar meydana gelecektir.
bir daha sakın o kapağı motor sıcak iken açmayın... suyun eksilmesine gelince; soğutma sisteminin kapalı devre çalıştığını söyledik. dolayısıyla o devre içindeki su, (buharlaşma kayıplarını saymazsanız) herhangi bir açıktan sistem dışına kaçmadığı sürece eksilmez.
Radyatör kaç litre su alır sorusunun tüm araçlar için ortak yanıtı %50 su, %50 antifiriz şeklindedir. Böylece sıklıkla merak edilen sorulardan olan “Arabaya tamamen antifiriz konulur mu?” konusunda da cevap aynıdır. Antifiriz değişim zamanı geldiğinde yarı yarıya su ve antifiriz koymak gerekir.
Farklı antifrizler karıştırılmaz özellikle organik yani pembe olanları başkaları ile karıştırırsanız geçmiş olsun, bir yerleri tıkarsınız. hiç bir şey olmaz. İkisi de etilen glikol, karışabilirler. Sorun yok.
hiç bişey olmaz fazla suyu motor atar.
Yedek su deposunun belirtilen max çizgisini aşmamak kaydıyla antifriz ekleyebilirsiniz.
İşte bu yüzden motorların aşırı ısınmalarını önlemek için soğutma sistemleri geliştirilmiştir. Antifriz kullanımı kışın soğutma sistemini donmaya karşı koruduğu gibi yazın da sıcaklığın yüksek olduğu bölgelerde aracın su kaynatmasını, hararet yapmasını önlemede çok büyük önem taşır.
Çok sıcak motora rölantide çalışırken ılık ve kireçsiz su konur. Motor bloğundaki su kanalları pastan ya da kireçten tıkanmış ise motor fazla ısınır. Radyatöre konacak suyun içilecek temizlikte ve temiz su olması gerekir. Su olduğu halde motor fazla ısınıyorsa, termostat arızalıdır.
Antifriz genellikle donmayı önleyici madde olarak biliniyor. Haliyle sadece kışın kullanılması gerektiğini düşünenler olabiliyor. Ancak antifriz sadece donma noktasını değil aynı zamanda kaynama noktasını da yükselten bir madde. Dolayısıyla yalnızca kışın değil yılın her mevsiminde kullanılması gerekiyor.
Moil Süper Antifriz -74 Derece Mavi 1 lt.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri