Mide için iyi gelen çorbaların başında mercimek gelmektedir. Ayrıca sebze çorbalarının da iyi geldiği bilinmektedir. Mideye iyi gelen yemekler grubunda ise patates ve ıspanak yemekleri doğru tercih olmaktadır.
Midenin üşütüldüğünde içilecek çorba, tavuk suyu çorba olmalıdır. Tavuk suyu çorbası, tavuğun kaynatılmasından sonra çıkan suyu ile yapıldığından dolayı midenin rahatlamasına yardımcı olacaktır. Mide üşütmesiyle beraber Mide bulantısına iyi gelen çorba olarak da tavuk çorbası bilinir.
Mide üşütmesine hangi çorba iyi gelir sorusunun yanıtı tavuk çorbasıdır. Başka hastalıklar için de önerilen bir çorbadır. Tavuk çorbası vitamin, antioksidan ve protein kaynağı olduğu için mide üşütmesine iyi gelir.
Bol proteinli tavuk suyuna çorbalar, paça çorbası, gribe nezleye birebir sarımsak çorbası, canlılık veren kemik iliğine domates çorbası, hasta hasta keyfinizi yerine getirecek mercimek çorbaları, vitamin deposu brokoli çorbası ve daha fazlası tek tıkla mutfağınızda!
İlgili 38 soru bulundu
Sindirim sistemini sabitlemenizi sağlayabilir. Böylece mide rahatsızlığı problemlerinizin önüne geçebilir. Vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
Mercimek Çorbası
Yüksek lif içeriğiyle pekliğe iyi gelir ve kalın bağırsakların çalışmasını düzene sokar. Hemoroit ve diğer kalın bağırsak sorunlarında iyileştirici etkiler yapar. Mercimek içerdiği yüksek orandaki demir ve folik asit nedeniyle kansızlığı önler.
Mide ağrısı, kolit, gastrit, reflü, ülser, mide kanseri, hazımsızlık, safra taşı gibi hastalıkların habercisi olabilir. Şiddetli mide ağrısı 1-2 gün boyunca devam ederse mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır. Mide ağrısı ve ishal birlikte görüldüğünde ise gıda zehirlenmesi nedeni olabilir.
Kişinin laktoz intoleransı yoksa süt ve yoğurt mide ağrısına iyi gelir. Ayrıca; muz, keten tohumu, çavdar, armut, tarçın, zeytinyağı mide ağrısına iyi gelen besinler arasında gösterilir.
Mercimek çorbasının fazla tüketimi, midedeki gaz miktarını arttırır ve çeşitli hastalıklara sebebiyet verir. Mercimek sindirilmesi zor bir besin olduğu için, beraberinde su tüketimi midede şişlik yaratır. Çok sık tüketiminde mide gazı oluşur. Bunun sonucunda kişide mide gazı, mide yanması sorunları ortaya çıkar.
Tarhana çorbası, yüksek tansiyonun dengeleyerek kalp hastalıklarını ve kötü kolesterol risklerini azaltmaya yardımcı olur. İçerisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde özellikle gelişim çağındaki çocuklar için oldukça faydalıdır. Kemik gelişimine katkı sağlayarak daha sağlıklı bir iskelet yapısını hediye eder.
Mercimek çorbasının faydaları:
*Yüksek lif içeriğiyle kalın bağırsakların çalışmasını düzene sokar. Hemoroit ve diğer kalın bağırsak sorunlarında iyileştirici etkiler yapar. *Mercimek içerdiği yüksek orandaki demir ve folik asit nedeniyle kansızlığı önler.
Midenin uzun süre tok kalmasına yardımcı olan mercimeğin glisemik indeksi düşüktür. Özellikle kabızlık problemine ve hazımsızlık problemlerine karşı doğal çözüm olan mercimek sayesinde bağırsaklar daha sağlıklı çalışır.
Bütün kuru baklagiller, bulgur, yarma. Hazır çorbalar, et suyu ile yapılmış çorbalar, tarhana, domates çorbaları Taze fasulye, bezelye, ıspanak, kabak, semizotu, pazı, ebegümeci, patates, havuç dışında kalan diğer sebzeler ve kızartmalar tercih edilmemelidir.
Midedeki asit, bu bölgede hasar yaratabilir. Mide ağrısı olan kişiler, ağrı veya yanma geçinceye kadar en az birkaç saat yatmaktan ve uzanmaktan kaçınmalıdır. Yatması gereken birinin başını, boynunu ve üst göğsünü yastıklarla, ideal olarak 30 derecelik bir açıyla desteklemesi gerekir.
Hayat tarzı değişikliklerine rağmen tekrarlayan mide ağrılarında, antiasitler, mide koruyucu ilaçlar, bağırsak düzenleyiciler veya basit ağrı kesiciler kullanılabilir. Ek belirtilere eşlik eden, şiddetli mide ağrılarında ise vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak son derece önemlidir.
Dana eti tüketimini sınırlandırarak, yerine alabalık, somon, ringa, ton balığı, uskumru, barbunya fasulyesi, mercimek ve kuru fasulye gibi besinleri tüketmek mide asidinin aşırı üretilmesini engelleyecektir. A, C, E vitaminleri ve diğer antioksidanlar bakımından zengin olan meyveler aşırı mide asidi üretimini engeller.
Reflü hastaları için kahvaltıda yenilecek proteinlerin de az yağlı olması veya az yağla pişirilmesi bu sebeple önerilir. Yağlı sosisler yerine, yağsız et türleri, az yağla pişirilmiş yumurta veya haşlanmış yumurta tercih edilebilir. Bitkisel bazlı yer fırstığı ezmesi, soya sosisi veya tofu da tüketilebilir.
Gaz yapmasıyla bilinen kuru fasulye, mercimek gibi baklagillere sık sık katılan kimyon, gaz sancılarına iyi gelmektedir. Sancı çektiğiniz durumlarda bir bardak ılık suyun içerisine bir tutam kimyon atın ve demlendirin. Ardından süzerek tüketebilirsiniz.
Kelle paça çorbasının içeriğinde kemiğin yapısındaki kolajen proteini, magnezyum ve kalsiyum bulunur bu durum kemik kırılmalarının iyileşme sürecini hızlandırır ve eklem ağrılarını azaltır. Çocukların kemik gelişimini destekler, kemiklerin büyümesine ve onarılmasına yardımcı olur ve kemik erimesiyle savaşır.
Prebiyotik sebzelerle hazırlanmış çorbalar bağırsak düzenleyicidir. Pırasa, bal kabağı ve benzeri diğer prebiyotik sebzelerle hazırlanan çorbalar kabızlık şikayetini rahatlatır. Prebiyotikler; iyi bakteriler olan probiyotiklerin bağırsak dokusuna tutunmasını sağlayan lif yapısıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri