Bakterilerin immun yanıt denetiminden kurtulma yollarından biri antijenik yapılarını değiştirmeleridir. Özellikle hücredışı bakterilerde oluşan antijenik varyasyon önceden oluşmuş antikorların etkisiz kalmasına neden olur.
Pek çok özellikler bakımından, bireylerde bir çeşitlilik vardır. Populasyon içerisinde her bir karakter veya karakter kümeleri bakımından da, farklı morfolojiye sahip bireyler oluşur. İzlenen bu çeşitliliğe ve değişikliklere, varyasyon denilir.
Biyolojik Mutajenler: Bakterilerde bulunan bazı ekstra kromozomal genetik elementler (plasmid, faj, transpozon, Mu fajı, İs-elementleri) mutasyonlara yol açabilirler.
Restriksiyon modifikasyon sistemi (RM sistemi) bakterilerin kendilerini yabancı DNA'dan korumak için kullandığı bir sistemdir.
PPLO (Pleuro pneumonia like organism) – formu bakteriler:
insan ve hayvanlarda birçok hastalığa neden olan mikoplazmaların hücre duvarları yoktur. Oval-yuvarlak-yıldız-halka-yüzük formları vardır. kimyasal maddeleri içeren bir ortamda üretilirse hücre duvarına sahip olmayan formları oluşur.
İlgili 18 soru bulundu
S (SMOOTH) KOLONİ : Hastalık olgularından YENİ İZOLE EDİLEN bakterilerin oluşturduğu kolonidir. Düzgün, parlak ve homojen görünümdedir.
GRAM POZİTİF KOKLAR. Vücut yüzeyinin çoğunun eritemli olduğu ve nekrotik süperfisyal epidermisin ayrıldığı eksfoliyatif bir dermatozdur.
Örneğin saç rengi, çilli olmak veya kellik gibi özellikler de bu varyasyonların sonucudur, ailesel akdeniz ateşi, kistik fibroz veya laktoz intoleransı gibi rahatsızlıklara sahip olmak da bu varyasyonların sonucudur. Bu tip hastalıklarla ilişkilendirilebilen varyasyonlara “patojenik varyasyonlar” denir.
Modifikasyonlar, geçici ve kalıcı olarak ikiye ayrılmaktadır. Geçici modifikasyonlara güneşlenme sonucunda tenin bronzlaşması ve antrenmanların kaslarda neden olduğu gelişim örnek verilebilirken, ampütasyon ve organ nakli gibi olaylar ise kalıcı modifikasyonlar arasında yer almaktadır.
Modifikasyonlar, mutasyonların aksine, genellikle geçici değişimlerdir.
Genetik hastalıklar nadir de olsa bazı tedavi edilebilmektedir. Genetik mutasyonlar sonucu ortaya çıkan bazı kanser türleri akıllı ilaç teknolojisi, immünoterapi ve kemoterapi ile tedavi edilebilmektedir. Yeni çıkan teknolojiler sayesinde CRISPR, gen terapisi uygulanabilecektir.
Mutasyona uğramış bir gen nadir olarak eski haline dönebilir. Gen mutasyonları, hücredeki kalıtsal bilgiyi taşıyan, çift nükleotid zincirinden oluşan, DNA (deoksiribonükleikasit) molekülündeki gen denilen ve belirli bir özelliği kodlayan bölümündeki değişiklikten kaynaklanır.
Bakterilerde antibiyotiklere karşı direnç gelişiminden sorumlu olan genler spontan ya da indüklenen mutasyonlarla veya direnç genlerinin başka bakterilerden transfer edilmesiyle kazanılmaktadır.
Kalıtsal Varyasyon Örnekleri Nelerdir? Dil yuvarlayabilme ya da yuvarlayamama, kulak memesinin ayrık ya da yapışık olması, ten rengi, cinsiyet, göz rengi, saç şekli ve rengi, çiller ve kan grubu kalıtsal varyasyonlara örnek olarak verilebilir. Dil yuvarlayabilme genetik bir özelliktir.
Diğer adı Doğal Seçilim olan Varyasyon, bir habitat içerisinde bulunan canlılardan güçlü olanın seçilmesi, güçsüz olanın ise elenmesi ile tür içerisinde farklı özelliklerin oluşması ile küçük değişiklikler meydana gelmesine varyasyon denir.
3. varyasyon “Canzonetta” ismi ile adlandırılır.
Bir genin kromozom üzerindeki yeri değişmeden yapısında ortaya çıkan değişmeler "gen mutasyonlan" ya da "nokta mutasyonları" olarak tanımlanır. Gen mutasyonlan eşey hücrelerinde olduğu gibi somatik hücrelerde de ortaya çıkabilir. Ancak, somatik hücrelerdeki mutasyonlar, eşeyli üreyen bitkilerde döllere geçemez.
Eşeysiz üreyen canlılarda mutasyon vücut hücrelerinde olsa da nesilden nesile aktarılabilir. Kromozomdaki gen sayısı ile kromozom sayısının artması veya azalması Neden olabilir. DÖNEMEZ. kaybeden gene mutant gen denir.
Modifikasyonda genetik değişim olmaz, genlerin işleyişinde değişim olur. Oluşan modifikasyon kalıcı olsa bile DNA nükleotit diziliminde etkisi olmaz.
veya aynı varyeteye ait olsun birbirlerinden bazı karakterler yönünden farklılık gösterirler. İşte herhangi bir karakter yönünden gösterilen bireyler arasında gözlenen bu gibi farklılıklara varyasyon denir. Bu farklılıklarda fenotipik değerler arasında olduğundan buna fenotipik varyasyon denir.
Doktor size"patojenik genetik varyant" veya meme kanseri veya diyabet gibi bir hastalığa yakalanma şansını arttırdığı bilinen bir DNA dizisine sahip olduğunuzu söyler.
Modifikasyon , varyasyon değildir . Örneğin insanların kas yapması bir modifikasyon örneğidir , bunun sonucunda yeni bir alt tür oluşmaz .
Çeşitli organlarda ciddi infeksiyonlara neden olabilen Gram pozitif koklarda giderek artan sıklıkta görülen antibiyotik direnci, tedavi yetmezliklerine ve sonuçta artan oranda morbi- dite ve mortaliteye neden olmaktadır.
Kullanımı onaylanmış yeni tedavi seçenekleri daptomisin, linezolid ve telitromisin 'dir. Daptomisin, yeni bir antimikrobik sınıfı olan lipopeptidlerin ilk antibiyotiğidir; MRSA, KNS ve VRE gibi Gram-pozitif koklara karşı bakterisid etkilidir.
Başlıca gram-pozitif bakteriler üzerine etkili yeni antibiyotikler: kinipristin/dalfopristin, linezolid, daptomisin, dalbavansin ve te- litromisindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri