Antisosyal Kişilik Bozukluğu Kimlerde Görülür? Antisosyal kişilik bozukluğu, kadınlara oranla erkeklerde daha sık görülmektedir. Bazı kişilerde bu durumun neden geliştiği belirlenemese de hem genetik ve çocukluk çağındaki travmatik deneyimlerinin rol oynadığı düşünülmektedir.
Antisosyal kişilik bozukluğunda hastalar sosyal kurallara uymaz, bunları göz ardı ederler. Başkalarıyla ilişki ve bağlılık kurma konusunda zayıftırlar. Hayal kırıklığına karşı düşük bir toleransları vardır ve genellikle dürtüsel veya saldırgan davranırlar.
Antisosyal kişilik bozukluğunun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte genetik faktörler, hormonal düzensizlikler, çocukluk çağında yaşanan travmalar gibi bazı faktörlerin antisosyal kişilik bozukluğuna neden olabileceği düşünülmektedir.
Antisosyal Kişilik Bozukluğu:
Genellikle 15 yaşından itibaren belirtiler gözlenmeye başlar ancak tanı alma yaşı en az 18'dir.
Antisosyal kişilik bozukluğu başkalarına aldırış etmeme ve toplum kurallarına uymama ile ifade edilen sorumsuz ve agresif davranışlarla tanımlanır. Bu bozukluğu olan insanlar sıklıkla ciddi suçlar işler ve davranışları için pişmanlık duymazlar.
İlgili 45 soru bulundu
Yani ancak karşı tarafı kontrol altına aldığı müddetçe kendi değerini besleyebiliyor. İşte bu sebepten antisosyal bir kişi için gerçekten sevmek, aşık olmak neredeyse imkansız. Aşık olmak demek ötekinin kontrolü altına girme ihtimali demek, savunmasız kalmak demek çünkü…
Bu durum alanında uzman bir psikolog veya psikiyatrist tarafından belirlenir. Uzman tarafından kişinin sağlık öyküsü dinlenir, kişiye fiziki muayene yapılır ve semptomları incelenerek tanı konur. Bazı davranışsal özellikler uzmanlara antisosyal kişilik bozukluğu hakkında fikir verebilir.
Antisosyal kişilik bozukluğu kalıcı olarak iyileşir mi? Tedavisi oldukça zorlayıcı hastalıktır. Alanında uzman bir psikolog ile yürütülen tedavi hastalığın kontrol altına alınmasına, yıkıcı sonuçların azaltılmasına ve zaman içinde etkisiz hale getirilmesine büyük ölçüde yardımcı olacaktır.
Anti sosyal kişilik bozukluğu olanlar ise genelde tanımadıkları insanları hedef seçerler. Yargılamalarında bir sorun yoktur.
Diğerlerine karşı güven sorunu, Dikkatsiz araba sürme, aşırı ve mantıksız para harcama, madde kullanımı, çok fazla yemek yeme, aşırı cinsel davranışlarda bulunma, kumar oynama gibi tehlikeli ve dürtüsel hareketler, Birkaç saat ile birkaç gün arasında süren ani ve yoğun duygudurum değişimleridir.
Asosyal (a-sosyal), a- eki ile sosyallikten yoksunluk anlamındadır. Böylece sosyal ilişkilere girmemek uğruna kaçınma davranışı sergiler. Diğer yandan antisosyal (anti-sosyal) ise anti- eki ile sosyal (toplum) kavramına karşıtlığı belirtir.
Disosiyatif durumların en uç ve şiddetli şekli olan çoğul kişilik bozukluğunda kişi, birden çok kimlik veya kişiliğe sahiptir. Her kişiliğin bir adı, yaşı, anıları ve kendine özgü davranışları vardır. Bu kişilik ya da kimlikler birbirini tanımazlar, birbirlerinden habersizdirler.
Merkezinde aldatma ve manipülasyon olup, çocukluk veya erken ergenlikten itibaren istikrarlı bir şekilde başkalarının haklarını görmezden gelen veya ihlal eden kimseleri kapsar (DSM-5).
Edilgin-saldırgan (pasif-agresif) tutum, kişinin, bir çatışmaya girmekten korktuğu için, yaşadığı öfkesini bastırma ve öfke duygusunu daha edilgin yollarla dışa vurma, dolaylı yollarla gösterme tutumudur.
Şizoid kişilik bozukluğu olan kişilerde yakınlık arzusu yoktur, bunun yerine yakın ilişkilere kayıtsızlık hakimdir. Şizoid kişilik bozukluğu, temel olarak yakın sosyal temasları neredeyse imkansız hale getirir. Bu bireyler yalnız vakit geçirmeyi tercih ederler ve genellikle sosyal olarak izole ve yalnızdırlar.
ANTİSOSYAL (TOPLUMDIŞI) KİŞİLİK BOZUKLUĞU
1-Tutuklanmasına yol açan eylemlerde bulunma, yasal sorumlulukları yerine getirmeme. 2-Sık yalan söyleme, takma ad kullanma, başkalarını dolandırma.
TCK. 46. Maddesi tam akıl hastalarının ceza sorumluluğu olmadığını belirttikten sonra bu tür suçluların muhafaza ve tedavi altına alınacağı açıklanmıştır. Suçlu akıl hastasının tedavi ve muhafaza amaçlı olarak bir resmi sağlık kurumuna yatırılması gereklidir.
Sahipsiz akıl hastası denir.
Sosyopat, hoş olmayan davranışlarda bulunan, kurallara ve kanunlara uymayan, verilen cezalardan hiçbir zaman ders almayan hastalığı bulunan insanlara denir. Sosyopati suça yatkınlıktır ve anti sosyal kişi bozukluğudur. Hiçbir zaman kurallara uymazlar, hiç kimsenin derdiyle derlenmezler, hatta dinlemek bile izlemezler.
Psikopati nedir? Psikopati, uyumsuz kişilik özellikleri ile kümelenmiş bir bozukluktur: yetersiz duygusal tepkiler, empati eksikliği, zayıf davranış kontrolü, antisosyal sapkınlıklar ve kriminal davranışlarla sonuçlanan nöropsikiyatrik bir bozukluktur. Psikopatlar, işlenen suçların büyük bir oranından sorumludur.
Antisosyal kişilik bozukluğu, psikopatik ve sosyopatik kişilik bozukluğu olarak da bilinen ve bireyin başkalarının haklarına ve kurallarına sürekli olarak saygısızlık etmesi, saldırıda bulunması ve buna bağlı olarak gelişen davranışlar olarak da tanımlanan bir kişilik bozukluğudur.
Başkalarına hak tanımayan uyumsuz davranışların olduğu kişilik yapısıdır. Suç işleme eğilimi, sürekli yalan söyleme, dürtüsellik, kavgacılık, sorumsuzluk, vicdan azabı çekmeme temel bulgularıdır. Tam genellikle 18 yaşından sonra oluşur. 30'lu yaşlardan sonra kendiliğinden düzelme olabilir.
Nevroz genel olarak nevrotik bozukluğun hafif bir türü olarak görülür. Hafif nevrotik davranışlar arasında fobi olarak adlandırılan mantıksız korkulara tepki vermek veya belli durumlarda kaygılı hale gelmek bulunuyor. Bu tip bir nevroza sahip olan insanlar bu fobi ve anksiyeteleri ile başa çıkabilirler.
A tipi kişilik özellikleri ağır basan bireyler genelde aceleci olup, aynı anda birden fazla işi yapmak isterler. Her türlü zorluğun üstesinden gelerek başarıya odaklanmışlardır. İktidar sahibi olmak isterler. Toplumda göz önünde olur, tanınmaktan, rekabetten hoşlanırlar.
Bununla birlikte, bir partnerin istikrarı, borderline kişilik bozukluğu olan kişinin duygusal hassasiyetleri üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir. Her iki partnerden de çok fazla çalışma gerektirebilir, ancak borderline kişilik bozukluğu olan kişiler için uzun süreli ilişkiler ve evlilikler mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri