tuğyan / tuğyân / طغيان / طُغْيَانْ Azgınlık, sapkınlık.
Türkçe'de "evli kadının eşi" anlamında kullanılan koca kelimesinin Arapça'daki karşılığı zevcdir (çoğulu ezvâc). Arapça'da ba'l kelimesinin (çoğulu buûle) bir anlamı da kocadır.
aza / âzâ (Çoğulu: Uzâ) Kertenkele.
Ahsen: Çok güzel demektir. Ahu: Ceylan, güzel kadın anlamındadır.
Bir yerin ileri gelenleri.
İlgili 21 soru bulundu
mesabe - Nişanyan Sözlük. Arapça s̠wb kökünden gelen mas̠āba(t) مثابة “dönülen yer, referans noktası, menzil” sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük Arapça s̠āba ثاب “döndü, geri geldi” fiilinin mafˁala(t) vezninde ism-i zaman ve mekânıdır.
Haza, Arapçada beyefendiler için kullanılan yabancı bir kelimedir. Türkçeye çevrilince işte bu, işte şu gibi anlamlara gelmektedir. Bu şekilde söylenmesinin güzel bir nedeni vardır. Beyefendileri beğenmek ve övmek anlamına kullanılan kısa bir kelimedir.
erkek veya kadın sevgili, mâşuk, mahbub, mâşuka, mahbube.
habib / habîb / حبيب / حَب۪يبْ
Mübre kelimesi buna örnek olarak gösterilebilir. Özellikle aşk ve sevgiliye hitap ederken kullanılacak kelimelerin başında gelen Mübre, 'unutulması imkansız' anlamı taşımaktadır. 'Didar' Osmanlıcada çok sık kullanılan kelimelerden birisi olmakla beraber, sevgilinin ve aşkın çehresi olarak ifade edilebilir.
Aydınlık, ışıklı, parlak.
azl. (Azel) Levmetmek, kınamak. Azarlamak.
Zafer kazanma, muzaffer ve muvaffak olma, galib gelme.
Osmanlıca Lûgat on X: "bir güzel kelime #muaşaka : sevişme, ziyadesiyle arz-ı muhabbet etme, birbirini sevme, karşılıklı aşk ve muhabbet. https://t.co/Gn28JP6ElM" / X.
Binti kelimesi, kız evlat anlamında kullanılmaktadır. Arapça bn kökünden gelen binti kelimesi, kız sözcüğünden alıntı olmaktadır. Genelde Arapça metin ve hadis kitaplarında, binti kelimesi ile karşılaşılmaktadır.
aşk / عشق (Işk) Çok ziyâde sevgi. Şiddetli muhabbet. Sevdâ.
Meyus kelimesinin TDK sözlük anlamı üzüntü demektir. Mutsuzluk olarak da ifade edilebilir. Hüzünlü veya mutsuz kişileri ifade etmek için meyus kelimesi kullanılır.
âmeden: farça, gelmek. ameden-i laklakan leyleklerin gelişi * demekmiş.
doğrudan kadın kavramını karşılayan katun, hatun, 'avrat (Ar.), dişi, dişi kişi, kız, uragut gibi kelimeler tespit edilmiştir. Türk dönemlerinde hatun, katun olarak aynı anlamda geçmektedir.
5- Dilber: Dilber ismi, kendisine aşık eden, güzel ve alımlı kadın demektir.
zevc / زوج
Karı ve kocanın herbiri. Koca, eş.
Kadına hanımefendi, erkeğe beyefendi denilirmiş, yaşlıya efendi veya efendibaba diye hitap edilirmiş. Dosta arkadaşa candan hürmet gösterilir, incinmesin diye naif kelimelerle söz söylenirmiş.
(C.: Hiyaz) Kadınlara mahsus aybaşı. Kadının adet hali. Böyle bir kadına hayize denir. (Kadını döl yatağı denen rahminden, bir hastalık veya çocuk doğurma sebebi olmaksızın, muayyen müddetlerde kan gelmesine o kadının "aybaşısı" denir.
Haze/Hazihi:
Bu (Eril), bu (Dişil) anlamına gelmektedirler.
hazin - Nişanyan Sözlük. Arapça ḥzn kökünden gelen ḥazīn حزين “hüzünlü, üzücü” sözcüğünden alıntıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri