Koronavirüs salgını nedeniyle gündemde olan kısıtlamaların kaldırılmasıyla birlikte Anıtkabir'de ziyarete açıldı. Hafta içi her gün 09.00 ve 17.00 saatleri arasında ziyarete açık olan Anıtkabir'in herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor.
Öncelikle şunu belirtelim; Anıtkabir'e girişler ücretsizdir. Herhangi bir para ödemeden ya da kart kullanmadan Anıtkabir'i ziyaret edebilirsiniz. 1 Kasım - 31 Ocak tarihleri arasında 09:00- 16:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.
ANITKABİR ZİYARETİYLE İLGİLİ BİLGİLER
Anıtkabir, Türkiye'nin başkenti Ankara'nın Çankaya ilçesinde yer alan ve Mustafa Kemal Atatürk'ün anıt mezarını içeren komplekstir. Anıtkabir aşağıdaki saat ve tarihler arasında her gün ziyarete açıktır. Anıtkabir'e girişler ücretsizdir.
Çünkü Anıt Blok ve Barış Parkı olmak üzere iki ana bölümden oluşan Anıtkabir'de alanın böylesine geniş olması ve görülmesi gereken yerlerin çokluğu sebebiyle bazı kısımları ziyaret etmek için vakit bulamayabilirsin. Bu sebeple tüm alanı gezmek için bir tam gününü ayırmalısın.
Anıtkabir Ziyaret Kuralları
Anıtkabir'e motorsiklet, bisiklet, at arabası ve kamyon ile girilemez. Anıtkabir'e el çantalarından başka hiçbir eşya alınmaz. Çanta, valiz, bavul, torba ve poşet gibi nesneler nizamiyelerdeki emanet dolaplarında muhafaza edilir.
İlgili 25 soru bulundu
Anıtkabir'e girişte yasak olan tek kıyafet kara çarşaf. Anıtkabir'e girişte resmi kıyafet zorunluluğu ya da herhangi bir kısıtlama uygulanmıyor.
Anıtkabir'de Park Yeri Var Mı? Anıtkabir'de otopark var. Üstelik bu otopark ücretsiz. Anıtkabir'e araçla gidecekseniz, aracınızı bu otoparka park edebilirsiniz.
Alanın 120 bin metrekaresi anıt bloğundan oluşurken, kalan kısmı Barış Parkı\'ndan meydana geliyor. Yolun iki tarafına dikilen Virginia ardıçları ise şehrin görüntüsünü kapatıp gelenleri ziyarete hazırlıyor. Yoldaki 24 aslan, 24 Türk Oğuz boyunu simgeliyor.
Odanın ortasında kıble yönünde kırmızı mermerden sanduka bulunuyor. Sandukanın çevresindeki pirinç vazolarda, Türkiye'nin 81 ilinden, KKTC ve Azerbaycan'dan getirilen topraklar yer alıyor. Kıbleye bakan mezarın üzerindeyse bir şey yazmıyor. Mezar Odası'nın kapıları Genelkurmay'ın izniyle açılıyor.
Tandoğan kapısından girildiğinde Anıtkabir'in sembolü haline gelen Aslanlı Yol'un başındaki 26 basamaklı merdivenlere ulaşılıyor. Merdivenlerin her iki yanında İstiklal Kulesi ve Hürriyet Kulesi bulunuyor. 262 metre uzunluğundaki yolda yürürken toplam 24 adet oturan aslan heykeli sayacaksınız.
Otopark sorunu yok. Müzeyi gezerken yorulanlar için banklar var. Dışarıda küçük bir cafe var. Fiyatlar çok uygun.
Anıtkabir'in Anıt Blokunda her gün 7 saygı nöbetçisi hiç kıpırdamadan nöbet tutuyor. Bir saatlik nöbetlerin ardından nöbet değişimi yapılıyor.
Anıtkabir, hafta içi ve hafta sonu her gün sabah 09.00 itibariyle ziyarete açıktır. Dolayısıyla Pazar günleri de Anıtkabir'i ziyaret etmek mümkündür.
“Müze kart geçerli mi ?” Müzekartla ücretsiz değil indirimli ziyaret edebiliyorsunuz.
Anıtkabir aşağıda belirtilen saatler arasında her gün ziyarete açıktır. Bugün Anıtkabir saat 09:00'da ziyarete açılacak, saat 16:30'a kadar ziyaretler sürecek.
ANITKABİR'İN ZİYARETE AÇIK OLDUĞU SAATLER AÇILIŞ- KAPANIŞ
15 Mayıs - 31 Ekim tarihleri arasında 09:00-17:0001 Kasım - 31 Ocak tarihleri arasında 09:00- 16:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.
Ancak İslam dini, ölünün defnini şart koştuğundan, geçici tahnitin bozulması koşuldu. Atatürk'ün Anıtkabir'e naklinden önce bu işlem için bir komite kurulmuş, Başbakan Adnan Menderes'in huzurunda, tahnitin bozulması için Atatürk'ün tabutunun açılması kararlaştırılmıştı.
Ata'nın kabri 40 tonluk yekpare mermerden yapılan sembolik lahtin yaklaşık 7 metre altındaki mezar odasında bulunuyor.
Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümü, kendisinin sağlığının 1937 yılından itibaren bozulmaya başlamasına müteakiben 10 Kasım 1938'de gerçekleşti. Ölümünün ardından, 21 Kasım 1938'de geçici olarak Ankara Etnografya Müzesi'ne konulan naaşı, 10 Kasım 1953'te kendisi için inşa edilmiş anıt mezar olan Anıtkabir'e nakledildi.
Bu 26 basamak, Kurtuluş Savaşı'nda Atatürk'ün ordularının Dumlupınar ve Kocatepe'deki uzun muharebelerin ardından artık ülkenin büyük kısmını kontrol altına aldıkları, yani üstünlüğün işgal kuvvetlerinden Türklere geçtiği bir dönüm noktası olan 26 Ağustos 1922 tarihini temsil ediyor.
Bayrak direğinin kaidesinde yer alan kabartmada; meşale Türk medeniyetini, kılıç taarruz gücünü, miğfer savunma gücünü, meşe dalı zaferi, zeytin dalı ise barışı simgelemektedir. Türk bayrağı, ulusumuzun yurdunu savunma, zafer kazanma, barışı koruma ve uygarlık kurma gibi yüce değerleri üzerinde dalgalanmaktadır.
Şeref holünün 27 kirişten oluşan tavanı ile yan galeri tavanları mozaiklerle süslenmiştir. 17 metre yüksekliğindeki holün iki yanında 12 bronz meşale bulunur. Büyük Önder Atatürk'ün naaşı, mozolenin birinci katı olan şeref holündeki sembolik lahit taşının tam altında bulunan mezar odasındadır.
ANITKABİR HAFTA SONU AÇIK MI? Anıtkabir'i ziyaret etmek isteyen kişiler hafta sonu da ziyaret gerçekleştirebilir. Hafta içi açık olan Anıtkabir Cumartesi-Pazar günleri de tüm ziyaretçilere açıktır.
Atatürk'ün naaşı mozelinin zemin katında. Mezar odası Osmanlı ve Selçuklu türbe mimarı tarzında ve sekizgen planla inşaa edildi.
Metroyla Kızılay'da inerek AŞTİ yönüne giden Ankaray'a aktarma yapınız. Ankaray ile Tandoğan istasyonunda inerek Tandoğan Meydanı durağından çıkıp Anıttepe'ye doğru 300 metre yürüdüğünüzde Anıtkabir'e ulaşabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri