Bir üçgen düzlemde birbirine doğrusal olmayan üç noktayı birleştiren üç doğru parçasının birleşimidir. Geometrinin en temel konusu özel üçgenler ise üç gruba ayrılır. Bunlar sırasıyla dik üçgen, ikizkenar üçgen ve eşkenar üçgendir.
Eşkenar bir üçgeni yani içi açılarının hepsi birbirine eşit olan bir üçgeni bir kenardan yükseklik ile dik bir şekilde böldüğünüz zaman bu özel üçgen oluşur. 30-60-90 üçgeninde 90 açısının karşı kenarı a ise 60 açısının karşısı a kök 3 bölü 2 olur. 30 açısının karşısı da a bölü 2 şeklinde yazılır.
Pisagor üçlüsü, a2+b2=c2 eşitliğini sağlayan a,b,c tam sayılarına verilen addır. Örneğin (3,4,5) bir Pisagor üçlüsüdür. Eğer herhangi bir (a,b,c) Pisagor üçlüsüyse (ka,kb,kc) de bir Pisagor üçlüsüdür. Eğer (a,b,c) aralarında asalsa buna temel Pisagor üçlüsü denir.
iç açıları 0, 0, ve pi radyan olan üçgendir. dördüncü yoksa, 3 5 8 oynamak için kurulan üçgen. bunun köşelerinden biri bulunamazsa "eh bari pis 7'li doğrusu çizelim" denir. bermuda seytan ucgeni gibi bi seydir. 3 5 8 ucgenine bir kez giren universite ogrencilerinin bir daha derslerde gorulememesinin nedeni budur.
İlgili 38 soru bulundu
5 birimlik kenarın karşısı 23, 12 birimlik kenarın karşısı 67, 13 birimlik kenarın karşısı 90 derece olan üçgen. en çok bilinen özel üçgenlerden birisi. kenarların karşılarına gelen açılar sırasıyla;5'e 23,12'ye 67,13'e 90'dır.ayrıca nickten de anlaşabileceği üzere en sevdiğim üçgendir.
- Uzunluğu 13 ile orantılı halde olan kenarı görmekte olan açının sahip olduğu ölçü ise 90 derecedir. 5 12 13 Üçgeni Alanı: 5 12 13 üçgeninde, dik kenarlardan biri, diğerinin yüksekliği şeklindedir. Bu doğrultuda 5 12 13 üçgenin alanı kenar uzunluklarının çarpımı yarısına eşit durumdadır.
Açılarına göre özel üçgenler; 30-60-90 üçgeni, 30-30-120 üçgeni, 45-45-90 üçgeni, 15-75-90 üçgeni olarak dörde ayrılırken, kenarlarına göre üçgenler ise 3-4-5 üçgeni, 8-15-17 üçgeni, 5-12-13 üçgeni ve 7-24-25 üçgeni olarak sınıflandırılmıştır.
Üçgenler; kenarlarına göre; eşkenar üçgen, çeşitkenar üçgen, ikizkenar üçgen gibi adlar alırken; açılarına göre de; eşit açılı (eşkenar) üçgen, dar açılı üçgen, geniş açılı üçgen, dik açılı üçgen ... gibi adlar alırlar. Üçgenlerin iç açılarının toplamı 180°, dış açılarının toplamı 360° dır.
Bir dik üçgenin sahip olduğu dik kenarlarının uzunlukları 3 ve 4 ile orantılı dik açının gördüğü kenar (hipotenüs) 5 ile orantılı durumdadır. Başka bir ifadeyle kenar uzunluklar 3-4-5 ile orantılı bir üçgen görüldüğünde bu üçgenin kesinlikle bir dik üçgen olduğu kanısına varılabilir.
Hipotenüs, 90 derecelik açının karşısındaki kenardır. katına eşittir.
Üçgenin alanının neden A = 1 2 b h olduğunu kavrayalım
Temel kavram: Üçgen, etrafındaki dikdörtgenin yarısı büyüklüğündedir, bu nedenle de üçgenin alanı taban çarpı yüksekliğin yarısı olarak hesaplanır.
Bununla birlikte, belirli açılar için hesap makinesi kullanmadan da trigonometrik oranları hesaplamak mümkündür. Bunun nedeni, kenarlarının oranlarını bildiğimiz iki özel üçgen olmasıdır! Bu iki üçgen, 45-45-90 üçgeni ve 30-60-90 üçgenidir.
Bir üçgen düzlemde birbirine doğrusal olmayan üç noktayı birleştiren üç doğru parçasının birleşimidir. Geometrinin en temel konusu özel üçgenler ise üç gruba ayrılır. Bunlar sırasıyla dik üçgen, ikizkenar üçgen ve eşkenar üçgendir.
Pisagor teoremi
pisagor bağıntısında 90 derecenin karşısındaki kenara hipotenüs adı verilir. Hipotenüsün karesi diğer dik kenarların karesinin toplamına eşittir. İki dik kenarın kareleri toplanır, çıkan sonucun karekökü alınarak hipotenüsün uzunluğu bulunur.
Kenarlarına Göre Üçgenler
Üçgenleri kenar uzunluklarına göre üçe ayırabiliriz. • Eşkenar Üçgen: Üç kenar uzunluğu da birbirine eşit olan üçgenlere denir. İkizkenar Üçgen: İki kenar uzunluğu birbirine eşit olan üçgenlere denir. Çeşitkenar Üçgen:Üç kenar uzunluğu da birbirinden farklı olan üçgenlere denir.
Osmanlı döneminde üçgene müselles, alana Mesaha-i sathiye, dik açıya zaviye-i kaime, yüksekliğe kaide irtifaı deniliyordu.
3)Çeşitkenar Üçgen: Üç kenarı da farklı uzunlukta olan üçgenlerdir. Dolayısıyla kenar uzunlukları farklı olduğundan, iç ve dış açılarının ölçüleri de birbirinden farklıdır.
Bir dik üçgenin yalnızca iki kenarı biliniyorsa o zaman, dik açının karşısında bulunan kenar her zaman en uzun kenar olarak bilinmektedir. Dik üçgenlerde bilinmeyen kenarın bulunması için pisagor teoreminin bilinmesi gerekir. Bu teoreme göre uzun kenarın karesi, diğer iki kenarın karesinin toplamına eşittir.
3 4 5 üçgeni; kenar oranları 3, 4 ve 5 ile orantılı olan dik üçgenlere verilmiş olan bir isimdir. Bu üçgendeki dik kenarları oranı 3 ile 4 olurken hipotenüsün uzunluğu ise 5 birimdir.
Üçgenlerde ve dik üçgenlerde bazı özel durumlar bulunmaktadır. Bu özel dik üçgenlerden bir tanesi de 8 15 17 üçgenidir. Dik üçgenlerde dik kenarların uzunluklarının karelerinin toplamı bize hipotenüsün karesini vermektedir. Bu özel durum ise tüm kenarların tam sayı olmasıdır.
ADB üçgeninin alanı, ½ çarpı tabanı, yani DB, çarpı yüksekliği, yani AD'dir.
Dik üçgenlerde dik kenarların uzunluklarının karelerinin toplamı hipotenüsün karesini vermektedir. Bu bağlantıya uyan bazı tam sayılı özel dik üçgenler bulunmaktadır. Bu özel üçgenlerden bir tanesi ise 7 24 25 üçgenidir. Bu özel üçgenin kenar uzunlukları 7 24 25 ile orantılı olarak artıp azalmaktadır.
Dar açılı üçgen, iç açılarının hepsi 90 dereceden küçük olan üçgenler olarak tanımlanır. Yani dar açılı bir üçgende iç açıların hiçbiri 90'a eşit veya 90'dan büyük bir derecede olamaz. En çok karşılaşılan üçgenlerden olan eşkenar üçgen, dar açılı üçgenlere örnek verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri