Enfeksiyon, erken gevşemesi, çıkık, kanama ve ağrı bu komplikasyonlar arasındadır. Bunlar genellikle özensiz bir ameliyat sonrası sürecinde oluşmaya müsaittir. Bundan dolayı kalça protezi ameliyatı sonrası süreç ekstra dikkat gerektiren bir zaman dilimidir.
Hastaların ameliyat sonrası karşılaştığı en sık sorun, bacaktaki kan akışının yavaşlamasından kaynaklı olarak toplar damarda pıhtı oluşumudur. Bu komplikasyonu engellemek amacı ile ameliyat sonrası bir süre hastaya kan sulandırıcı ilaç verilmektedir.
Protez ameliyatları sonrasında gelişebilecek enfeksiyonlar, erken dönemde veya geç dönemde ortaya çıkabilir. Ameliyattan sonra erken dönemde ortaya çıkan enfeksiyonlarda, eklemde ağrı, şişlik, kızarıklık, bölgesel ısı artışı ve yaranın akıntı vermesi sık görülen belirtilerdir.
Ameliyat sırasında damar-sinir yaralanması, kırık ve protezlerin düzgün yerleştirilememesi riskleri olabilir. Ameliyat sonrasında damar içinde pıhtı oluşması, enfeksiyon, yara iyileşme problemleri, ağrı, protezlerin gevşemesi ve yeniden ameliyat gerekmesi gibi riskler olabilir.
Ameliyat bitiminde giydirilen varis çorapları 6 hafta boyunca giyilmelidir. Ameliyat sonrası odanızdaki yatağınıza alındıktan sonra nefes egzersizine başlayın. Yatak içinde ayak bileklerinizi ileri geri hareket ettirerek bacak kaslarınızın çalışmasını sağlayabilirsiniz.
İlgili 21 soru bulundu
Protez ameliyatlarının tamamen iyileşmesi için ise yaklaşık 6-12 aylık bir sürenin geçmesi gerekmektedir. Kalça kırığı ne kadar sürede iyileşir? Kalça kırığı, kırık kemiklerin kaynaması ortalama sekiz haftalık bir zaman dilimi içinde gerçekleşmektedir.
Bu dönemde günlük ev işleri yapılamamakta ama diğer günlük ihtiyaçlarını kendileri karşılayabilmektedir. Genç hastalar için ise ameliyat sonrasında ilk 3 hafta boyunca yakın bakıma ihtiyaç duyulmaktadır. Kalça protezi uygulaması sonrasında 3 ay sonra hastalar normal günlük yaşamlarına tamamen dönebilmektedir.
Kalça kırıkları ameliyatından sonra emboli (kan pıhtısı) atma riski oldukça fazladır.
Genellikle 6. haftada tüm kalça fonksiyonları geri döner. Kalçada şişlik ve protezin varlığını hastalar 3-6 ay hissedebilirlerse de, yürüme ilk haftadan sonra ağrısızdır. Hastalar 3-6 ay içinde protez varlığını tamamen unutmaktadırlar.
Bunlar; kızarıklık, deri renginde pembe-kırmızı renk değişiklikleri, yara çevresinde ödem, ağrı ve artmış deri ısısıdır.
Kalça protezi yerinden çıkması belirtileri kısaca; kalça bölgesinde hissedilen yoğun ağrılar ve oluşan şişliklerdir. Bir diğer belirti ise kalça ekleminden gelen seslerdir. Bununla birlikte kalça protezinin gevşemesi veya çıkması durumlarında bacak boyunda kısalma görülebilmektedir.
Enfeksiyon Kapan Yara Nasıl Anlaşılır? Yara enfeksiyonu, yaranın enfekte olması durumudur. Enfekte olmuş bir yara kızarık, şiş ve iltihaplı görünebilir. Ayrıca yara çevresinde ağrı, sızı ve kötü koku da oluşabilir.
Hastanın geçirdiği ameliyatın türüne bağlı olarak ortaya çıkacak bir takım komplikasyonlar vardır. Birçok ameliyattan sonra enfeksiyon, cerrahi bölgede kanama ve hareketsizlik nedeniyle kan pıhtılaşması gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Kanama olur mu? Muhakkak olur ama hayatı tehdit edecek seviyede olmaz. Kanama, işlem yapılan bölgenin iyileşmesi için vucudun savunma biçimidir. Bu sayede iyileşme olur.
Hastaların yaklaşık %8'inde az veya çok hastalık yapma potansiyeline sahiptir. Bu enfeksiyonlar, hastanın hastaneye yattıktan 48-72 saat sonra veya hasta taburcu olduktan sonra 10 gün içerisinde ortaya çıkan mikroplu hastalıklardır. Bu enfeksiyonlar bakterilere, mantarlara, parazitlere ve virüslere bağlı gelişebilir.
Pıhtı atmasını önlemek için sağlıklı yaşam önerileri
Damarlara baktırmak çok etkili. Rutin tetkikleri yaptırıp düzenli beslenmek ve yağsız gıdalarla, şeker tuz alımını minimale indirgeyerek beslenmek gerekir. Egzersiz, yürüyüş ve spor yapmak kolesterol ve yağ oranını azaltıyor.
Koroner arterlerde (kalp atardamarlarında) oluşan pıhtı, kalbi besleyen damarların tam tıkanıklığına ve tedavi edilmezse kalp krizine neden olur. Koroner anjiografi laboratuarında girişimsel yöntemler ile kan akışının tekrar sağlanması ve yardımcı ilaç tedavisi ile kalp fonksiyonlarının korunmasını sağlanır.
Normalde ortalama 7-10 gün antiembolik çorap kullanmaya devam etmenizi öneririz.
Kalça protezi ameliyatından sonra ilk gün koltuk değneği yada wolker yürüteç ile yürümeye başlanılabilir. Düzgün ve desteksiz yürüme 4. Haftadan sonra başlamalıdır.
Belirli uyku pozisyonlarından kaçınmanız veya yatarken bacaklarınızın arasına yastık koymanız gerekebilmektedir (Resim 5). Kalça protezi ameliyatından sonra en iyi yatış pozisyonu genellikle bacaklarınızın arasında bir yastıkla sırt üstü yatmaktır.
Ayrıca çift taraf kalça protezi iyi durum 19+19 %38 dir. Ötv siz araç için ayaklarınızda kısıtlılık varsa dr. değerlendirmesi sonucu rapor alırsınız. Kalça protezi ile araç için ötv alanda var alamayanda.
Üç-dört günün sonunda hastane koridorunda koltuk değneği ya da yürüteç yardımıyla yürüyebilir hale gelir. Evde de rehabilitasyona devam eden hastalar üç-dört hafta sonra desteksiz olarak yürümeye başlarlar. Kalça protezi ameliyatı sonrası tamamen iyileşme ise altı haftayı bulur.
Oturma, ayağa kalkma, yürüme miktarı hastanın durumuna göre arttırılır. Genellikle 7-14 günde çift koltuk değneğinden, dirsek destekli tek koltuk değneği ile yürümeye geçilir. 3 Veya 4 hafta dolunca desteksiz yürüme önerilir. Kalça protezi yapılan hastaların herhangi bir gıda sınırlaması yoktur.
Kalça protezin doğal aşınması ve yıpranması genellikle ağrı veya rahatsızlığa neden olmaz. Ancak protezde gevşeme başladıktan sonra şikâyetlere sebep olur. Özellikle kasık ve kalça bölgesinde ağrı daha çok asetabulum denilen kalça yuvasına yerleştirilen protezin gevşemesine ait bulgu olarak kabul edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri