Tuvaletler tertemiz. Arabasız gelenler için dış kapıdan servis var.
Anıtkabir'de otopark var. Üstelik bu otopark ücretsiz. Anıtkabir'e araçla gidecekseniz, aracınızı bu otoparka park edebilirsiniz. Otoparka gitmek için Gençlik Caddesi üzerindeki Tandoğan girişinden devam edin.
Anıtkabir'in iki ana giriş kapısı olmakla birlikte, gezi planlaması için genellikle Tandoğan kapısı tavsiye ediliyor. Gençlik Caddesi üzerinde bulunan Anıttepe adlı diğer girişi, arka kapı olarak değerlendirebilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
İnşaat sonunda projenin toplam maliyeti yaklaşık 20 milyon lirayı bulmuş ve proje için ayrılan 24 milyon liralık bütçeden yaklaşık 4 milyon lira tasarruf edilmişti. 10 Kasım 1953'te gerçekleştirilen bir törenle, Atatürk'ün naaşı buraya nakledildi. 1973'ten beri İsmet İnönü'nün kabrinin de yer aldığı Anıtkabir'e 1966'da ...
Anıtkabir hakkında bilgiler
Bu 26 basamak, Kurtuluş Savaşı'nda Atatürk'ün ordularının Dumlupınar ve Kocatepe'deki uzun muharebelerin ardından artık ülkenin büyük kısmını kontrol altına aldıkları, yani üstünlüğün işgal kuvvetlerinden Türklere geçtiği bir dönüm noktası olan 26 Ağustos 1922 tarihini temsil ediyor.
Anıtkabir çarşaf dışında serbest
Anıtkabir'e girişte resmi kıyafet zorunluluğu ya da herhangi bir kısıtlama uygulanmıyor.
Tören meydanından sütunlu mozoleye toplam 42 adet basamaklı merdivene tırmanarak ulaşılmaktadır. 42 basamak bize Atatürk'ün Cumhuriyeti ilan ettiğindeki yaşı olan 42 sayısını göstermektedir.
Anıtkabir'e el çantalarından başka hiçbir eşya, çanta, valiz, bavul, torba ve poşet alınmaz. getirilenler nizamiyelerdeki emanet dolaplarında muhafaza edilir. ancak bırakılan kıymetli eşyalarla ilgili sorumluluk kabul edilmez.
Anıtkabir'in Anıt Blokunda her gün 7 saygı nöbetçisi hiç kıpırdamadan nöbet tutuyor. Bir saatlik nöbetlerin ardından nöbet değişimi yapılıyor.
Alanın 120 bin metrekaresi anıt bloğundan oluşurken, kalan kısmı Barış Parkı\'ndan meydana geliyor. Yolun iki tarafına dikilen Virginia ardıçları ise şehrin görüntüsünü kapatıp gelenleri ziyarete hazırlıyor. Yoldaki 24 aslan, 24 Türk Oğuz boyunu simgeliyor.
Bir çeşit kimyasal sıvı naaşın bozulmaması için Atatürk'ün vücuduna zerk edildi. İşlemin ardından naaş kurşundan bir tabuta konularak gül ağacından yapılmış özel bir tabuta yerleştirildi. Tabut 15 yıl sonra, 9 Kasım 1953'te heyet tarafından açıldığında, naaşın bozulmadığı görüldü.
Herhangi bir para ödemeden ya da kart kullanmadan Anıtkabir'i ziyaret edebilirsiniz.
Anıtkabir, 01 Şubat - 14 Mayıs tarihleri arasında 09:00-16:30, 15 Mayıs - 31 Ekim tarihleri arasında 09:00-17:00 ve 01 Kasım - 31 Ocak tarihleri arasında 09:00- 16:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.
Her gün ziyaretçi akınına uğrayan anıt mezar, milli bayramlarda ve özel günlerde başkentin uğrak noktalarından biri haline geliyor. Anıtkabir aşağıda belirtilen saatler arasında her gün ziyarete açıktır.
Bayrak direğinin kaidesinde yer alan kabartmada; meşale Türk medeniyetini, kılıç taarruz gücünü, miğfer savunma gücünü, meşe dalı zaferi, zeytin dalı ise barışı simgelemektedir. Türk bayrağı, ulusumuzun yurdunu savunma, zafer kazanma, barışı koruma ve uygarlık kurma gibi yüce değerleri üzerinde dalgalanmaktadır.
Depreme karşı dayanıklı kılmak için tıpkı bir geminin su altındaki kısmı gibi toprağın içine yerleştirilen Anıtkabir'de mozolenin iç duvar ve zemini en nadide mermerlerle kaplanırken, tavanları renkli ve altın varaklı İtalyan mozaikleriyle süslenmiş.
Anıtkabir'de iki saatlik nöbetleri süresince hareket etmeyen, nöbet değişimleri ilgiyle izlenen saygı nöbetçileri özel olarak seçiliyor. En kısa boylusu 1,80 metre olan askerler, "hareketsiz durabilmeleri için topuklarından iğne yapıldığı" söylentilerine ise sadece gülüyor.
Ankaray ile Tandoğan durağında inerek Tandoğan Meydanı çıkışından çıkıp Anıttepe'ye doğru 300 metre yürüyerek Anıtkabir'e ulaşabilirsiniz.
1 Şubat ve 14 Mayıs arasında Anıtkabir sabah 09.00 ve akşam 16.30 arasında ziyaret edilebilir. 15 Mayıs ve 31 Ekim arasında Anıtkabir sabah 09.00 ve akşam 17.00 arasında ziyaret edilebilir. 1 Kasım ve 31 Ocak arasında Anıtkabir sabah 09.00 ve akşam 16.00 arasında ziyaret edilebilir.
ANITKABİR HAFTA SONU AÇIK MI? Anıtkabir'i ziyaret etmek isteyen kişiler hafta sonu da ziyaret gerçekleştirebilir. Hafta içi açık olan Anıtkabir Cumartesi-Pazar günleri de tüm ziyaretçilere açıktır.
Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümü, kendisinin sağlığının 1937 yılından itibaren bozulmaya başlamasına müteakiben 10 Kasım 1938'de gerçekleşti. Ölümünün ardından, 21 Kasım 1938'de geçici olarak Ankara Etnografya Müzesi'ne konulan naaşı, 10 Kasım 1953'te kendisi için inşa edilmiş anıt mezar olan Anıtkabir'e nakledildi.
Atamızın kabri depreme karşı çok dayanıklıdır. Anıtkabir 4 kısım olarak tasarlanmıştır. Bu kısımda toprak seviyesi ayarlaması yapılmıştır.
"anitkabir insaati icin 40 milyon tl harcanmis. bu da 24 ton altin ediyormus. " 9 yılda harcanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri