Kareye yakın dikdörtgen kulelerin üzeri piramit biçiminde çatıyla örtülüdür. Çatıların tepesinde ise eski Türk çadırlarında görülen tunç mızrak ucu vardır.
Depreme karşı dayanıklı kılmak için tıpkı bir geminin su altındaki kısmı gibi toprağın içine yerleştirilen Anıtkabir'de mozolenin iç duvar ve zemini en nadide mermerlerle kaplanırken, tavanları renkli ve altın varaklı İtalyan mozaikleriyle süslenmiş.
2002'den bu yana "Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi" olarak kullanılan, koridorlardan geçerek ulaşılan müzenin tam ortasındaki mezar, büyük bir bronz kapının ardında bulunuyor. Atatürk'ün vasiyetiyle mezarının karşısına Türk bayrakları konuluyor.
42 basamak bize Atatürk'ün Cumhuriyeti ilan ettiğindeki yaşı olan 42 sayısını göstermektedir. Anıtkabir'in dış cephe duvarlarında Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi ve Onuncu Yıl Nutku bulunmaktadır. Bu yazıların duvarlardaki yerleri onların oraya konulurken Orhun yazıtlarından esinlenildiğini göstermektedir.
Bayrak direğinin kaidesinde yer alan kabartmada; meşale Türk medeniyetini, kılıç taarruz gücünü, miğfer savunma gücünü, meşe dalı zaferi, zeytin dalı ise barışı simgelemektedir. Türk bayrağı, ulusumuzun yurdunu savunma, zafer kazanma, barışı koruma ve uygarlık kurma gibi yüce değerleri üzerinde dalgalanmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Alanın 120 bin metrekaresi anıt bloğundan oluşurken, kalan kısmı Barış Parkı\'ndan meydana geliyor. Yolun iki tarafına dikilen Virginia ardıçları ise şehrin görüntüsünü kapatıp gelenleri ziyarete hazırlıyor. Yoldaki 24 aslan, 24 Türk Oğuz boyunu simgeliyor.
Anıtkabir'e girişte yasak olan tek kıyafet kara çarşaf. Anıtkabir'e girişte resmi kıyafet zorunluluğu ya da herhangi bir kısıtlama uygulanmıyor.
İnşaat sonunda projenin toplam maliyeti yaklaşık 20 milyon lirayı bulmuş ve proje için ayrılan 24 milyon liralık bütçeden yaklaşık 4 milyon lira tasarruf edilmişti. 10 Kasım 1953'te gerçekleştirilen bir törenle, Atatürk'ün naaşı buraya nakledildi. 1973'ten beri İsmet İnönü'nün kabrinin de yer aldığı Anıtkabir'e 1966'da ...
Mehmetçik, Atatürk'e olan saygı, sevgi, minnet duygularından ve göreve olan inançlarından dolayı rahatlıkla hareket etmeden durabildiklerini ifade ediyor. Askerler, aldıkları eğitimler sayesinde zorlanmadan nöbet tuttuklarını belirtiyor. Anıtkabir'de 6 noktada saygı nöbeti tutuluyor.
bu odaya girebilmek için ya anıtkabir'de askerlik yapıyor olmanız gerekir ya da komutanların akraba veya arkadaşı olmanız gerekir. akraba eş-dost ziyaretleri genellikle anıtkabir'in ziyarete kapanış saatlerinden sonra gerçekleşmektedir. hatta bir şirketin üst düzey yöneticilerinin akşam saat 8-9 civarında kaçak bir ...
Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümü, kendisinin sağlığının 1937 yılından itibaren bozulmaya başlamasına müteakiben 10 Kasım 1938'de gerçekleşti. Ölümünün ardından, 21 Kasım 1938'de geçici olarak Ankara Etnografya Müzesi'ne konulan naaşı, 10 Kasım 1953'te kendisi için inşa edilmiş anıt mezar olan Anıtkabir'e nakledildi.
Ancak İslam dini, ölünün defnini şart koştuğundan, geçici tahnitin bozulması koşuldu. Atatürk'ün Anıtkabir'e naklinden önce bu işlem için bir komite kurulmuş, Başbakan Adnan Menderes'in huzurunda, tahnitin bozulması için Atatürk'ün tabutunun açılması kararlaştırılmıştı.
Anıtkabir Komutanlığı, büyük önder Atatürk'ün "naaşının mumyalandığı" iddialarını formülle yalanladı.
Anıtkabir'in Anıt Blokunda her gün 7 saygı nöbetçisi hiç kıpırdamadan nöbet tutuyor. Bir saatlik nöbetlerin ardından nöbet değişimi yapılıyor.
6. ziyaretçiler yanlarında kedi, köpek vb. evcil hayvanlar ile anıtkabir'e giremez.
Atatürk'ün aziz naaşının, önce 29 Ekim 1953'te, fakat hazırlıklar bitirilemediği için sonra 10 Kasım 1953 tarihinde yapılacak büyük bir devlet töreni ile Etnografya Müzesi'ndeki “muvakkat -geçici- kabir”den alınarak; Anıtkabir'deki “ebedi istirahatgâhı”na tevdi edilmesine karar verildi.
Nöbetler Karargâh ve kurumlarda sabah saat 09.00 dan ertesi günü saat 09.00 a kadardır. Kıtalarda kıtanın özelliğine göre, komutanın münasip göreceği zamanda başlar ve nöbet 24 saati geçemez.
İnşaatın yürütülmesi görevi ise 20 Kasım tarihinde Bayındırlık Bakanlığına verildi. Onat ile Arda'nın bu karar sonrasında yaptıkları değişikliklerle oluşturulan üçüncü proje, 4 Temmuz 1944'te mimarlar ile Bakanlık arasında imzalanan sözleşmeyle birlikte uygulama aşamasına geçildi.
Anıtkabir Komutanlığı, Genelkurmay Başkanlığına bağlıdır.
anitkabir insaati icin 40 milyon tl harcanmis. bu da 24 ton altin ediyormus. gunumuzun altin fiyatlari ile, 1 kilo altin 38000 dolar. ve yine 24 ton altin 2 milyar tl eder.
Anıtkabir bugün saat 09.00 - 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Anıtkabir, 01 Şubat - 14 Mayıs tarihleri arasında 09:00-16:30, 15 Mayıs - 31 Ekim tarihleri arasında 09:00-17:00 ve 01 Kasım - 31 Ocak tarihleri arasında 09:00- 16:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.
Hafta içi her gün 09.00 ve 17.00 saatleri arasında ziyarete açık olan Anıtkabir'in herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor.
Tuvaletler tertemiz. Arabasız gelenler için dış kapıdan servis var.
Anıtkabir'de otopark var. Üstelik bu otopark ücretsiz. Anıtkabir'e araçla gidecekseniz, aracınızı bu otoparka park edebilirsiniz. Otoparka gitmek için Gençlik Caddesi üzerindeki Tandoğan girişinden devam edin.
Anıtkabir'in iki ana giriş kapısı olmakla birlikte, gezi planlaması için genellikle Tandoğan kapısı tavsiye ediliyor. Gençlik Caddesi üzerinde bulunan Anıttepe adlı diğer girişi, arka kapı olarak değerlendirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri