Genel kabul gören ideal antrenman süresi 60 dakika olarak belirlenmiştir. Yapacağınız tüm set ve tekrarları bu süreye sığdırmak zor gibi görünse de, set aralarını uzun tutmadığınız sürece oldukça yeterlidir. Spor salonunda aletli çalışıyor ve kimi zaman sıra beklemek durumunda kalıyorsanız, bu süre biraz esnetilebilir.
İdeal antrenman süresi ne kadar olmalı? 45 dakikada yeterince antrenmanınızı yapıp salondan çıkmanızı söyleyen bilgiler ne kadar doğru? Fitness ile uğraşan insanların haliyle 45 dakikadan fazla süreye ihtiyacı olacak.
Ağırlık antrenmanı: Sağlıklı bir bireyin ağırlık antrenmanlarında geçireceği ortalama ideal süre 45-50 dakika aralığındadır.
Ağırlık çalışmasının ilk 30 dakikasında verim oldukça yüksektir. 30' dan 45. dakikaya kadar testosteron seviyesi korunmaya devam eder.
Genel olarak uzmanlar, haftada en az 150 dakika orta düzeyde fiziksel aktivite yapılması gerektiğini tahmin ediyor. Bu, günde yaklaşık 20 ila 25 dakika spor yapmak anlamına gelir.
İlgili 43 soru bulundu
Yürüyüş, koşu, kick boks, yüzme, bisiklet ve ip atlama gibi sporlar orta yoğunlukta egzersizler arasında sayılabilir. WHO'nun haftalık olarak önerdiği süre, günlük 20-40 dakika arası bir zamana tekabül eder. Yani günlük ne kadar süre spor yapılmalı sorusuna ortalama yarım saat şeklinde yanıt vermek mümkündür.
Ancak sürdürülebilir bir spor alışkanlığı açısından günde 1 saatten fazla spor yapmayı amatörlere önermiyoruz. Zaten 1 saatlik spor egzersizleri yoluyla bisiklet yüzme, tempolu yürüyüş gibi sık kullanılan spor yöntemleri ile ortalama olarak saatte 400 ile 650 kalori arası bir enerji yakımı ortaya çıkmaktadır.
İdeal spor süresi ise günde minimum 30 dakika, maksimum 90 dakika aralığında olmalıdır. Sporun kasları aktif olarak çalıştırdığını ve belirli zamanlarda, kasların yenilenip toparlanması adına dinlenme süreleri belirlemek gerektiğini de hatırlatalım.
Fitness sporuna yeni başlıyorsanız, haftada 3 gün spor yapmanız yeterlidir. Bu süre vücudunuzun spora alışmasını hızlandırabilir. Daha sık spor yapmak, sakatlık riski oluşturabilir. Eğer ideal kilonuzdaysanız ve vücudunuz adaptasyon sürecini atlattıysa spor programınızın sıklığını artırabilirsiniz.
Kas kütleniz ne kadar fazlaysa dinlenme halindeyken yakacağınız kalori o kadar fazla olacaktır. Ağırlık egzersizleri, 30 dakikada yaklaşık 90 ila 126 kalori yakmanızı sağlayacaktır. Ağırlıklar yükseldikçe kalori yakımınız 180 ila 250 kaloriyi bulabilir.
Hafif ve yüksek tempolu çalışmalar olarak değerlendirebileceğimiz bu antrenmanlarda, süreler farklılık göstermektedir. Hafif tempolu kardiyo antrenmanlarında ideal süre 45-60 dakika olarak gösterilirken, yüksek ve yoğun tempolu kardiyo antrenmanlarında ise ideal süre 25-30 dakika olarak belirlenmiştir.
Full Body Programı kişilerin seviyesine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Spora henüz yeni başlamakta olan kişiler için önerilen program genellikle haftada toplamda 3 gün olarak belirlenir.
Sporla Kilo Verme Ne Zaman Başlar? Spor yapmaya başladığınızda vücut yağ yakımı yapar. Düzenli spor yapıyor ve yediklerinize dikkat ediyorsanız 2-4 hafta içinde sporla kilo vermeye başlarsınız.
Son olarak: Evet, vücudumuzun bir biyolojik saati var. Uzmanlar en verimli antrenman saatlerini 16:00-18:00 arası olarak belirtiyor.
Çifte Antrenman Prensipleri
Aynı kas grubunu aynı günde iki kez çalıştırın. İki antrenman arası en az 3, en fazla 8 saat olsun. Aynı kas liflerine basmak için, iki antrenmanda da aynı hareketleri uygulayın.
Sizin için hangisi uygun sırası ile tekrar aralıklarına bakalım. Yapılan araştırmalarda kas kütlesini arttırmak için en ideal tekrar sayısının 10-12 şeklinde olduğunu göstermiştir. Bu çalışmalarda 1RM (bir seferde kaldırabileceğin maksimum ağırlık)%70-80 ile çalışılan setlerdir.
Genellikle dördüncü haftada vücudunuzdaki kasların belirginleşmeye başladığını fark edersiniz. Elbette bu değişim kişiden kişiye değişebilir ancak yağ oranı fazla olmayan kişiler için kas değişimlerini yaşamak yüksek olasılıktık.
Yeni başlıyorsanız, muhtemelen haftada bir günlük programla bile hemen sonuç görebilirsiniz. Ancak, düzenli spor yapıyorsanız ve haftada birden fazla egzersiz gününe alışkınsanız, ilerleme kaydetmek için programınızı yoğunlaştırmanız ve haftada dört ila beş gün çalışmanız gerekebilir.
Genellikle, 3 ayda vücutta ciddi bir gelişme olabilir, ancak bu, özellikle de kas hacmi ve güç açısından olabilir. Ayrıca, 3 ayda vücutta görülebilecek diğer değişiklikler arasında kilo kaybı veya kazanımı, vücut yağ oranında bir değişiklik ve fitness seviyesinde bir artış yer alabilir.
Dünya Sağlık Örgütü, gençler ve yaşlılar da dâhil olmak üzere, vücudun fiziksel koşullarına uygun yoğunluk düzeyinde, günde 30 dakika olmak şartıyla haftada toplam 150-180 dakika egzersiz yapılması gerektiği görüşünde bulunuyor.
Genel olarak uzmanlar her gün spor yapılmasını tavsiye etmez. Çünkü bu durum kaslarda zorlanma, zedelenme ve sakatlanmalara yol açabilir. Bu yüzden spor yaparken arada belli günlerin olmasının daha doğru olduğu söylenmektedir.
Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur. Sabah kahvaltı öncesi yapılan kardiyo egzersizi veya hiit antrenmanı yağ yakımını hızlandıracaktır.
Spor Yaparak 3 Ayda En Fazla Kaç Kilo Verilir? Spor, diyet ve yürüyüş yardımı ile verilebilecek kilolar arttırılabilir. 1 haftada hem diyet hem spor yaparak 60 kilo bir kişinin 2- 2.5 kilo verdiği görülmüştür. Bu rakamı 3 aya uyarlarsak 60 kilo olan bir kişi spor ve diyetle 3 ayda 24- 30 kilo verebilir.
Spordan sonra tartının fazla göstermesi çok sık aldığımız sorulardan biridir ve doğrudur: antrenman yaptıktan sonra antrenman başına göre kilonuz daha yüksek çıkabilir.
İşte farklı saatlerde yapılan spora vücudumuzun verdiği farklı tepkiler... Yaptığınız antremanlarda vücudunuzun spora verdiği tepkiler çok önemlidir. Sabah, akşam, öğlen veya öğleden sonra yani istediğiniz vakitte spor yapabilirsiniz. Spordan alacağınız verim pek değişmeyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri