Uzmanlara göre bu görüşme de maksimum 45 dakika saat sürmeli. Adaylara özellikle soru sormaktan çekinmemeleri tavsiye ediliyor. Aday ne kadar ilgili soru sorarsa bir sonraki görüşme ya da kabul için şansını o derece artırıyor.
Her görüşme genelde 30-45 dakika sürer ve İK yetkilisi veya yönetici, karşılarındaki kişiyi, yetkinliklerini ve uzmanlığını CV'den bir adım ötede ölçmeye çalışır. İlk karşılaşmada şöyle sıkı bir tokalaşın ve yetkili ile konuşurken onun gözlerine bakmayı unutmayın.
İş görüşmesi soruları ve cevapları ,alan doğrultusunda değişkenlik gösterir. Mülakat genellikle 15-45 dakika sürer. Bu süre mülakat yapan kişi, işin niteliği ve başvuran adayların özel durumları olup olmasına göre değişebilir.
Mülakatın 30 dakikadan uzun sürmesi
Görüşmeyi yapan kişi kaliteli sorular sormak, cevaplarını dinlemek ve seninle pozisyonun ayrıntılarını tartışmak için zaman harcıyorsa, olumlu bir işaret daha var demektir.
- İşe alım uzmanı, size soru sormayı bırakıp şirketi övmeye başladıysa bu sizi işe almak istediklerine dair bir işaret olabilir. - Özel hayatınıza, ailenize, hobilerinize dair daha detaylı sorular sorulmaya başlanması olumlu bir işarettir. Size CV'de yazılanların ötesinde bir ilgi duyulduğunu gösterir.
İlgili 38 soru bulundu
Bu durumda, iş görüşmesinden 3-7 gün sonra haber alabilirsiniz. Bazı durumlarda, işverenler iş görüşmesi sonrasında adaylar arasında daha kapsamlı bir değerlendirme süreci uygulayabilmektedir. Bu tür durumlarda, iş görüşmesinden sonraki süreç biraz daha uzayabilir ve adaylar 1-2 hafta içinde geri dönüş alabilirler.
Fakat görüşmenizin kısa sürmesi, sizin yetersizliğiniz ve eksikliğinizden değil bazen fazla kalifiye olunmasından da kaynaklanabiliyor. Firma yetkilileri karşısındaki adayın CV'si ve yeteneklerini daha detaylı duymaya başladığında, hem maddi hem de manevi olarak adayı tatmin edemeyeceğini düşünüp görüşmeyi hızlıca ...
Mülakatta kendini tanıtma sırasında, kendinizden kısaca ve net bir şekilde bahsettikten (kaç yaşında olduğunuz, hangi üniversite ve hangi bölümden ne zaman mezun olduğunuz, nerede oturduğunuz gibi) sonra ne tür pozisyon için başvurduğunuzu, kariyer hedeflerinizi, deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz.
İş görüşmesinde ilk izlenim için erken gitmek iyi olsa da 2 saat önce gitmek pek iyi değildir. Çünkü iş görüşmesine çok erken gitmekte geç gitmek gibi vakitsiz bir durumu yansıtır. 10 – 15 dakika erken gitmek her zaman iyidir.
EVET: Ellerinizi görünür bir yere koyun.
Mülakat stresinden dolayı ellerimizi nasıl konumlandıracağımızı bilemeyebiliriz. Bu sebeple ellerinizi masanın üzerinde tutmak, hareketlerinizi kontrol etmek açısından işe yarayacaktır. Ayrıca tutkunuzu karşı tarafa geçirmek için ellerinizi kullanmaktan çekinmeyin.
oturmamalı, eğer oturmak gerekiyorsa "izin" istenmelidir. Resmî ortamda (makamda/toplantıda vb.) amir gelince, hanım memurlar dahil, ayağa kalkılır.
Görüşme sonunda sorularınıza içten ve detaylı yanıtlar verilmemesi. Görüşmeci ile aranızda negatif bir etkileşim hissetmiş olmanız. Olası bir anlaşma durumunda işe başlayabileceğiniz tarihin sorulmamış olması. İkinci görüşmenin muhtemel zamanı hakkında herhangi bir şey söylenmemiş olması.
İlk mülakat; genelde ikinci mülakata davet edilecek uygun adayları belirlemek için yapılır. İkinci mülakat ise hem firma için hem de aday için daha detayların konuşulduğu bir mülakat olduğunu unutmayınız. Bu yüzden eğer ikinci mülakat için size randevu verilmiş ise bu sürece çok iyi hazırlanmanız gerekmektedir.
Mülakatlarda hobilerim hakkında tatmin edici cevaplar verebilmek için; çeşitli arkadaşlarla oyun oynamayı, sinemaya gitmeyi, spor salonuna gitmeyi, fotoğraf çekmeyi, resim yapmayı, kitap okumayı, müzik dinlemeyi, araştırma yapmayı ve düzenli olarak sağlıklı yaşamı güçlendirmeyi seviyorum.
Şirketin ve pozisyonun gerektirdiği nitelikleri öne çıkartarak kendinizi ifade edebilirsiniz. Güçlü yanlarınızı, yeteneklerinizi, temel başarı ve iş tecrübelerinizi anlatın. Sizi işe almaları durumunda işleri nasıl kolaylaştırıp fazlasını elde etmelerine katkı sağlayacağınızı belirtin.
Mülakat boyunca, soruları aşırıya kaçmadan cevaplandırın ve çok az veya fazla konuşmaktan kaçının. Firma hakkında mutlaka önceden araştırma yapın. Karşı tarafa her zaman güven vermeye çalışın. Soruları net ve akıcı bir şekilde cevaplandırın, cevap vermeden önce dikkatlice düşünün.
İçeri giriş ve tanışma
Mülakat odasına davet ettiklerinde, kapıyı vurup yanıt beklemeden içeri girmek ve kapıyı kapattıktan sonra duruma göre “günaydın efendim” ya da “iyi günler efendim” gibi bir selam verdikten sonra “oturabilirsiniz” demelerini beklemek gerekir. Otururken bacak bacak üstüne atmamakta yarar var.
Görüşmede dik bir şekilde oturarak, karşı tarafla sürekli ve rahatsız edici olmamak kaydıyla göz teması kurulmalıdır. Geriye yaslanarak, ayak ayak üstüne atarak, kolları birleştirerek oturmak olumsuz izlenim bırakabilir. Genelde adaylar mülakat stresinden dolayı ellerini nasıl konumlandıracaklarını bilemezler.
İş görüşmeniz istediğiniz şekilde geçmiş olabilir. Ama bu süreçte yalnızca aranmayı beklemek artık yoğun rekabet ortamında yapılması gereken en son şeyler arasında yer alıyor. Bu nedenle bekleme durumuna geçmek yerine süreci takip edin ve size belirtilen süre dolmadan harekete geçmeyin.
İşverenler genellikle işe ne zaman başlayabileceğiniz sorarlar. Bu konuda, en iyi cevap genellikle 2 hafta sonradır, çünkü işverenler eski işyerindeki ihbar sürelerini göz önünde bulundururlar. Eğer daha erken bir tarihte başlamak istiyorsanız, bunu işverene belirtmelisiniz.
Teklif için ne kadar beklemeli? İş teklifinin geciktiğini düşünüyorsan ve o işi de çok istiyorsan, gecikmenin nedenini sormak için çok da beklememen gerek. En fazla 1 hafta sonra seninle görüşmeleri yürüten İK yetkililerine süreç hakkında bilgi almak istediğini içeren bir e-posta gönderebilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri