Tercüman olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Tercüman maaşı 2023 verilerine göre ortalama 33.300 TL civarındadır.
Bu skalaya göre, çevirmen olarak görev yapan bir kişinin maaşı 2023 yılı için en düşük 16.680 TL ile en yüksek 53.573 TL arasında değişebilir. Özel sektörde ise çevirmenlerin maaşları, çalıştıkları sektöre, şirketin büyüklüğüne, müşteri profiline, çevrilen dil çiftine, iş hacmine ve çeviri kalitesine göre değişebilir.
Bir tercüman işaret dilini konuşabilir ve kullanabilir ve bir çevirmen yazılı metinde çeviriyi sağlar. Tercüme ve çeviri için en çok aranan diller arasında İspanyolca, Arapça, Almanca, Fransızca ve Rusça yer alır.
Tıbbi Tercüman Maaşları Ne Kadar? Tıbbi tercüman maaşlarının ortalaması 6500 TL ile 9500 TL aralığındadır. Tıbbi tercümanlık mesleğinin maaş aralığını belirleyen faktörler, kamu ya da özel sektörde çalışma durumu, sektör tecrübesi, çalıştığı ülkedir.
Tercümanlar, her 20-30 dakikada bir dönüşümlü olarak tercüme yaparlar. Bir simultane tercümanın bir günde en fazla 6-8 saat süren etkinliklerde tercüme yapması beklenebilir. Yarım saati aşan tüm etkinliklerde 2 simultane tercüman bulundurulması gerekir.
İlgili 24 soru bulundu
Tercüman olabilmek için 4 yıllık lisans mezunu olunması gerekir. Üniversitelerde bu alanda bazı bölümler yer almaktadır. Üniversitelerin Mütercim Tercümanlık ya da Alman Dili Edebiyatı, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı gibi bölümlerinden mezun olunması halinde tercümanlık yapılabilir.
Mütercim Tercümanlik bölümünden mezun olanlar geniş is olanaklarına sahip. Örneğin, yazılı veya sözlü tercümanlık, öğretmenlik, diş ticaret veya uluslararası şirketlerde görevler veya diş isleri bakanlığı gibi birçok yerde çalışma olanakları vardır.
Yeminli tercüme yapabilmesi için çevirmenlerin herhangi bir lisans bölümünden mezun olmaları ve notere dil bildiğini kanıtlayıcı belgeler sunmaları gerekiyor. Böylece tercümanlık ile ilgili bir bölüm okumadan da gerekli şartların yerine getirilmesiyle birlikte yeminli tercüme yapılması mümkün olabiliyor.
Mütercim tercümanlık bölümünden mezun olanlar için iş imkanları oldukça yüksektir. Bu alandan mezun olanlar özel sektör ve devlet sektöründe rahatlıkla iş bulabilirler. Aynı zamanda çeviri ofislerinde ve dil araştırma kurumlarında istihdam olanakları da bulunmalıdır.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ve üniversite mezunu olma şartını sağladığınız takdirde yeminli tercüman olabilmek için herhangi bir noter huzurunda yemin etmeniz gerekmektedir. Bu noter sizi mülakata alır ve o dili bilip bilmediğinizi test eder ve dili bildiğinizi ispatlamanız yeterli olacaktır.
Çevirmen bir metni veya sözlü iletişimi bir dilden başka bir dile çevirmeyi meslek edinen kişiye denir. Yazılı çeviri yapan kişiye mütercim, sözlü çeviri yapan kişiye de tercüman adı verilir.
Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan araştırmalara göre, bir çevirmenin yıllık ortalama maaşı 47.000 Amerikan doları civarındadır.
Başbakanlık İdareyi Geliştirme Başkanlığı Türkiye'de Çevirmenlik Mesleği Araştırma Raporuna (3) göre ülkemizde: Çeviri bürosu sayısı 5.000. Nitelikli çevirmen sayısı 10.000. Ardıl çeviri yapan çevirmen sayısı 2500.
Lisans eğitiminin yanı sıra İngilizce ve Fransızca Mütercim Tercümanlık Anabilim dallarıyla ortak yürütülen yüksek lisans ve doktora programları vardır. Bölüme nasıl girilir? YKS (DİL), YKS EK Kontenjan sınavı ile öğrenci kabul edilir. Anabilim Dalımızda Hazırlık sınıfı ve eğitimi bulunmamaktadır.
Mütercim, kaynak dile ait yabancı bir metni hedef dile çeviren kişiye denirken tercüman, çeviri işlemini sözlü olarak yapan kişi anlamında kullanılır. Özetle mütercim olan kişi, metin üzerinden çeviri işini yaparken tercüman olan kişi çeviriyi simültane, yani eş zamanlı, bir şekilde sözel olarak gerçekleştirir.
Tercümanlık yapabilmek için en az iki dil bilmek şarttır fakat unutmamak gerekir ki yabancı dil bilen herkes tercüman olacak yetkinliğe sahip değildir. Çevirmen olmak için gereken temel unsurlar hedef dilin dil bilgisi kurallarına hakimiyet ve çeviri yapılacak dil hakkında geniş bir bilgi birikimidir.
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. - Sabıka kaydı olmamalıdır. - Üniversitelerin, Mütercim Tercümanlık, Almanca Öğretmenliği, İngiliz Dili ve Edebiyatı gibi dallarında lisans derecesi ile mezun olmak. - KPSS veya TOEFL belgelerine sahip olmak.
Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik Bölümü iki yıllık bir ön lisans programıdır. 2 yıllık Uygulamalı İngilizce Çevirmenlik Bölümü dört ders dönemi içermektedir.
Mezunlar yayınevlerinde, çeviri bürolarında, medya ve haber kuruluşlarında, kültür ve turizm merkezli işletmelerde ve tercümanlık gerektiren alanlarda çalışabilirler. Ayrıca, spor kulüplerinde çevirmen ve medya kuruluşlarında dış haberler editörü olarak da görev alabilirler.
İngilizce Mütercim-Tercümanlık Bölümü öğrencileri mezun olabilmek için 5 AKTS'lik Staj dersini başarıyla tamamlamak zorundadır. Staj süresi 20 iş günüdür.
2023 Yılı Mütercim Tercüman Maaşları Ne Kadar? Adalet Bakanlığı veya Kamuda görev yapacak olan Mütercim Tercüman adayları için belirtilen Mütercim Tercümanlık için belirlenen 2023 yılı Ocak sonrası Mütercim Tercüman 2023 maaşı 12.000 TL dir.
- Üniversitenin mütercim tercümanlık, İngiliz Dili ve Edebiyatı, yabancı dil öğretmenliği gibi bölümlerden mezun olmak gerekir. - Yabancı dil yeterliliğini kanıtlamış bir belge olması gerekir. - Notere başvurmak ve noterde yemin etmek suretiyle gerekli kriterleri tamamlayarak noterden onay almak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri