Lezzetli ve Özel Olarak Hazırlanmış Füme Antrikot Füme et, çiğ etin daha uzun ömürlü olabilmesini sağlayan, eti çok daha lezzetli hale getiren bir işlemdir. Etin ateş dumanı ile tütsülenmesi sonrası ortaya çıkan füme et, tütsülenmemiş ete göre çok daha dayanıklı olmakta lezzeti ile herkesi büyülemektedir.
Önceden hazırlanmış füme antrikot, ince ince dilimlendikten sonra tabağa alınır. Yıkanmış ve temizlenmiş roka yaprakları, antrikot dilimlerinin üzerine yerleştirilir. Domates ve salatalık turşusu dilimlendikten sonra tabağa alınır. Son olarak üzerine yaprak şeklinde parmesan peyniri eklenir.
Füme Et Zararlı mı Sağlıklı mı? Füme et sağlıklı mı zararlı mı diye pek çok kişi yemeden önce düşünmektedir. Görünüş itibariyle çiğ eti andırmaktadır. Ancak tütsüleme işleminden geçtiği için paketten çıktığı andan itibaren tüketime uygundur.
Tütsüleme de diyebiliriz. Ette tütsüleme temel olarak iki aşamada gerçekleşir, kürleme ve tütsüleme. Et, 15 gün kaya tuzunda bekler daha sonra 120 derecelik odun fırınında 24 saat pişer. Yani füme et çiğ et değil.
Genellikle çok zor koşullarda dayanabilen, tüketime uygun füme et kalori açısından da son derece makuldür. Füme et ateş dumanı ile kurutulduğundan zaman zaman füme et zararlı mı soruları doğal olarak gündeme gelmektedir. Bu konuda füme etin zararsız olduğunu söylemek mümkündür.
İlgili 36 soru bulundu
Günümüzde füme et sade olarak tüketilebildiği gibi pizzalarda da tercih edilebilmektedir. Füme et kendini en çok şarap mezesi olarak gösterir. Yüksek asitli şarapların yanında güzel bir meze olarak tercih edilen füme ete, parmesan peynirli ve rokalı kanepeler eşlik edebilmektedir.
Protein değeri yüksek olan bir besindir hindi füme. Bu nedenle diyet beslenmelerinde sık sık tercih edilir.
Bir nebze tuzlu olmasından dolayı yanında tuzlu gıdalar tüketmemeniz tavsiye edilir. İsterseniz hindi füme dilimlerin ısıtıp veya pişirip de tüketebilirsiniz. Son dönemlerde yaygın hale gelen bol malzemeli ev yapımı hamburgerlerde de hindi füme kullanılmaktadır.
Kasap ve et şubelerinden alınan kuşbaşı etler, kıyma ve sakatatlar 2 ya da 3 ay saklanabilir. Sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş et ürünleri de son kullanma tarihine kadar buzdolabında saklanabilir. Füme denilen etler kesinlikle dondurucuda saklanmamalıdır.
Ambalajı açılmamış ürünler raf ömürleri süresince tazeliğini koruyabilirler. Ambalajı açılmış ürünleri ise buzdolabında 3 gün boyunca muhafaza edebilirsiniz. 3 gün içerisinde tüketilmeyecekse hava alması engellenerek dondurularak saklanabilir.
Füme et en çok soğuk sandviç hazırlamak için ve burger menülerinde kullanılır. Füme et sandviçlerin besin değerini artırarak daha uzun süre tok kalmanıza yardım eder. Pizza tariflerinde de sıklıkla karşılaştığımız dana ya da hindi füme et, pizzaya çok yakışır.
Hindi tüketimi protein alımı için odlukça faydalıdır. Gün içerisinde mutlaka hindi eti ya da hindi füme tüketilmesi önerilmektedir. Ürünlerimiz hindi göğsünden alınan et ile hazırlanmaktadır. Hindi göğüs füme pişirilerek ya da pişirilmeden tüketime uygun halde satılmaktadır.
Taze et kokusu zar zor algılansa da bozulmuş etin keskin, çürük bir kokusu vardır. Koku, tadı da etkileyebilen Lactobacillus spp. ve Pseudomonas spp. gibi bozulma bakterilerinin çoğalması nedeniyle değişir. Etin kokusu değişmese bile renk veya dokuda bozulma belirtileri görüyorsanız, eti yine de atmalısınız.
Seçili dana etleri sinirlerinden tamamen temizlenir. Tuz ve baharat ile marine edildikten sonra odun talaşlı fırınlarımızda fümelenerek pişirilir.
Antrikot, kontfile ve bonfileye göre daha sert bir ettir. Hayvanın üst sırt bölgesinden elde edilir. Bu etlerin sertlik derecesi farklı olduğu için de pişirme süresi ve lezzetlendirme tekniği farklıdır. Antrikot diğer et türlerine göre daha sert bir yapıya sahiptir.
Antrikot. Yüksek kaliteli biftek türlerinden biri olan antrikot dananın sırt bölgesinden elde ediliyor. Yağlı ve yumuşak yapısı sayesinde mangalda pişirmeye de uygun.
➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz. ➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin.
Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Etin çözdürüldükten sonra yeniden dondurulmasının etkileri
Etin yeniden dondurulması güvenli bir şekilde yapılabilir fakat bu durum etin kalitesini etkileyebilir. Renk ve koku değişikliklerine, nem kaybına, yağ ve proteinin oksidasyonunun artmasına neden olabilir.
Bol içeriği olan hindi fümede günlük tüketilmesi önerilen miktar içerisinde, B-3 vitamini kaynağı bulunmaktadır. Tütsülenmiş hindideki B-3 vitamini cilt ve sinir sağlığını desteklemektedir. Kalsiyum kullanımı, vücudunuzun şeklini olumlu yönde etkilemektedir.
Bir çeşit pişirme tekniği: Tütsüleme nedir? Tütsüleme/isleme/fümeleme gıdaların duman altında hazırlanması olarak özetlenebilen bir çeşit 'pişirme' tekniğidir. Aslında gıdayı ateşsiz olarak pişirmek, tütsülemenin tam ve doğru karşılığı. Pişirme için gereken duman ise sert ağaçların odun talaşından sağlanır.
Hindi füme hindi etinin göğüs kısmından yapılan ve tütsülenerek ön pişirmeden geçirilen bir ettir. Hindi füme özel baharatlar ile baharatlanarak bir süre dinlendirilir ve sonrasında fırına girerek ön pişirmeden geçirilir. Özel olarak tütsüleme işleminden geçen hindi eti hindi füme haline gelir ve tüketilir.
Füme et veya tütsülenmiş et; bir işlenmiş et türüdür. Kırmızı et, beyaz et, öğle yemeği eti ve deniz ürünleri'ni hazırlama yöntemidir. Tütsüleme ete lezzet katar, Maillard reaksiyonu yoluyla etin görünümünü iyileştirir ve kürleme ile birleştirildiğinde eti korur.
5 zeytin kaç kalori diye merak ettiğinizde 1 porsiyona denk geldiğini ve 41 kcal olduğunu, 1 adet orta boy zeytinin 8 kcal olduğunu ifade edebiliriz.
İşlenmiş et; tuzlama, kürleme, fermantasyon, tütsüleme(smoking,füme) yoluyla dönüştürülmüş eti ifade eder. Et türlerinde kümes hayvanlarının eti de dahil. kurutulmuş dana eti, konserve et ve et bazlı müstahzarlar ve sosları vermiş. Hindiye değinmemiş ama yukarda dediği gibi kümes hayvanları ve füme de bu işe giriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri