Deprem anında, fore kazık sayesinde ağırlık merkezi olarak binanın alt tarafında olduğu için deprem anında binanın düşey konumda kalmasına yardımcı olur. Deprem anında, fore kazıklar ile zemine tutunma oranı arttığı için binanın deprem anında savrulması azalır.
Zemin türüne bağlı olarak geniş bir kullanım alanına sahip olan fore kazık sistemi, güçlü ve elverişli taşıma kapasitesine sahip olamayan zeminler üzerinde kullanılır. Bu zeminlerde kullanılan kazıklar, zemin üzerine kurulacak yapının daha sağlam ve uzun ömürlü olmasını sağlar.
Fore kazık sistemi sayesinde bina daha sağlam bir zemine oturtulmuş olur. Yapının yükleri bu sağlam zemin sayesinde taşınır hale gelir. Tüm bunlarla birlikte araçlara bina altında park yerinin açılması sağlanır. Ayrıca ilave bir park yerine ihtiyaç duyulmaz.
Bu temelin en bilindik avantajı depreme karşı dayanıklı oluşudur. Radye temel deprem olduğu esnada ilgili bina yapısıyla beraber hareket etmektedir. Bu hareket de bina yapısında büyük hasar oluşmasını engellemektedir. Bu engelleme şekli üstelik büyük oranda olmaktadır.
- Fore kazıklar, binayı zemine bağladığı için, deprem nedeniyle özellikle dar ama yüksek binaların komple devrilmesini engeller. - Fore kazıklar eğimli arazide bulunan binalar için oluşacak heyelanı durdurucu etki yaratır. - Fore kazıklar eğimli arazide bulunan binaların zamanla aşağı doğru kaymasını engeller.
İlgili 36 soru bulundu
İnşaat sektöründe radye temelin gerçek ismi radye jeneral temel olarak bilinmektedir. Bu temel yükün zemine düzgün ve sistemli şekilde aktarılmasını sağlamaktadır. Bu temelin en bilindik avantajı depreme karşı dayanıklı oluşudur. Radye temel deprem olduğu esnada ilgili bina yapısıyla beraber hareket etmektedir.
Yüksek katlı binaların depreme karşı güvensiz olduğu düşünülebilirken, uzmanlar ise 1 ve 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzerindeki binaların depreme karşı daha güvenli olduğunu belirtti.
fore kazık boyları yaklaşık 0-50 mt aralığında değişmektedir. Uygulama, fore kazık makinesi diye bilinen iş makineleri ile yapılmaktadır. Kendini tutamayan zeminlerde ( gevşek zeminlerde ,dolgularda , sulu zeminlerde vb nedenlerden) kılıflı (borulu), bentonitli, fore kazık uygulamaları gelişmiştir.
Sağlam zeminin derinde olması keson temel ve kazık temellere göre daha geniş karne ve sağlam temel yapmak gerektiği durumlarda keson temeller uygulanır. Bu tip temeller, zemin üzerinde içersisi boş olarak inşa edilip, ağırlığından da yararlanarak, istenilen derinliğe indirmek suretiyle oluşturulur.
2- Fore kazıklar ( Sondaj kazıkları )
Fore kazıklar günümüzde en yaygın kullanılan kazık çeşididir. Fore kazık zayıf zeminlerin iyileştirilmesinde , derin kazılarda iksa destekleme sistemleri olarak ve kazıklı temellerde uygulanmaktadır.
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır.
Oturduğunuz bina için önceden uzmanlar gelip deprem risk raporu oluşturmuş olabilir. İkamet ettiğiniz ilçenin belediyesinden bu bilgiyi öğrenebilirsiniz. Eğer binanızın deprem risk raporu kaydı bulunmuyorsa binanızın depreme dayanıklılığını öğrenmek için deprem testi yaptırmalısınız.
fore kazıklar normal şartlar altında ortalama 45 mt civarlarında yapılmaktadır.
Kuyu temel yöntemi diğer fore kazık ve mini kazık yöntemine göre çok avantajlıdır. Fore kazık ve mini kazık yönteminde araziden m2 azalması daha fazla yaşanırken kuyu temel yönteminde m2 azalması minimum düzeydedir.
Ø65 cm çapında fore kazık : 55 TL/m – 65 TL/m. Ø80 cm çapında fore kazık : 65 TL/m – 85 TL/m. Ø100 cm çapında fore kazık : 85 TL/m – 105 TL/m. Ø120 cm çapında fore kazık : 100 TL/m – 120 TL/m.
Fore kazık maliyeti, kazığın derinliğine, çapına, kullanılan donatıya ve betonun kalitesine göre değişkenlik gösterebilmektedir. C35 Beton = 1790 TL (2023 Eylül) , Demir = 19000 TL (2023 Eylül) , İşçilik = 300 TL / m (temsili) olsun.
Prefabrik evlerin özelliklerinden biri inşaat için temel kazılmasına gerek olmamasıdır. Tüm parçaları fabrikada üretilen evlerin kurulumu oldukça kolaydır.
➢Tekil temelin plandaki en küçük boyutu 0.70m den ve alanı 1.0m2 den ve temel yüksekliği 0.25m ve konsol boyunun ¼ ünden küçük olmamalı, beton örtüsü de 50m den az olmamalıdır.
Depreme karşı dayanıklı türleri arasında yer alan betonlara verilen kod isimlerinin detayları ise şöyle: C30 beton 1 cm²'de 300 kilogram, C35 beton 1 cm²'de 325 kilogram, C40 beton 1 cm²'de 400 kiloluk yük, C45 beton 55 MPa ve üzeri basınç dayanımına C50 beton türü ise 60 MPa ve üzeri basınç dayanımına sahiptir.
Boyları 60 metreye varan, rijitlik ve dayanımları çok yüksek baret tipi kazıklarla yapılan derin temellerin yer aldığı, üst zemin katmanlarında da jet-grout tekniği ile yoğun zemin iyileştirmelerinin yapıldığı bu binaların depreme çok daha dayanıklı olduğu bir gerçektir.”
1.1 Kazıklı Temeller
Kazıklar için kullanılan ana malzeme türleri ahşap, çelik ve betondur. Bu malzemelerden yapılan kazıklar ya zemine çakılır ya da zeminde açılan boşluklara yerleştirilir ve kazık başlıklarına bağlanır.
“Kazık Temeller”de kazıkların temel fonksiyonu yapı yüklerini gevşek zemin tabakalarının altında yer alan sağlam zemin tabakalarına güvenli bir şekilde aktarmaktır. Yapıdan gelen düşey yükler, kazık ucunda meydana gelen uç direnci ve de kazık yüzeyi ile zemin arasında oluşan sürtünme kuvveti ile karşılanmaktadır.
Depremde binanın ilk neresi çöker? Deprem sarsıntısı esnasında binaların ilk zarar gören yeri, çoğunlukla zemine en yakın kısımlarda gözlemlenir. Bu kısımlar ise genelde binaların taşıyıcı kolonlarıdır. Eğer taşıyıcı kolonlar sağlam yapılmadıysa ya da yıpranmışsa binaların yıkılması hızlanacaktır.
Binaların sağlamlığını kontrol ettirmek için bir diğer ve güvenilir seçenek ise deprem testi yaptırmak. Belediye ve diğer kuruluşlara başvurarak bina deprem testi yaptırılabilir. Başvuru sonrası yetkililer binayı kontrol ediyor ve detaylı inceleme sonrası uzman şirketlere yönlendiriyor.
Depremin büyüklüğü Moment magnitüd ölçeği (ya da eskiden kullanımda olan Richter ölçeği) ile belirlenir. Bu ölçeğe göre 3 ve altı büyüklükteki depremler genelde hissedilmezken 7 ve üstü büyüklükteki depremler yıkıcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri