Pozitif (+) elektrik yüklü iyonlara katyon, negatif (–) elektrik yüklü iyonlara anyon denir.
Nötr bir atom bir ya da daha fazla sayıda elektron kaybettiğinde çekirdekteki proton sayısı sabit kalırken atomun toplam elektron sayısı azalır. Bunun sonucunda atom, net yükü pozitif olan bir iyon; başka bir deyişle katyon haline gelir.
Atomların elektron kazanması ve kaybetmesiyle oluşan yüklü yapılara İYON denir.
Hipoiyodit (IO), iyodat ( IO3") ve periyodat( 104 ) anyonlarıda halojenlerin oluşturduğu oksoanyonlarına örnek verilebilir. Bazı anyonlar HS", HCO3 ve H2PO4 gibi, hidrojen içerirler. Bu tür anyonların adları hidrojen kelimesi ile başlar.
Negatif(-) elektrik yüklü iyonlara anyon denir. Aynı zamanda pozitif elektrik yüklü iyonlar ise katyon olarak ifade edilmektedir. Bu iki yapı iyon açısından bağ yapma şekilleri konusunda farklılık gösterir. Kendine has özellikleri ile beraber alışveriş gerçekleştirerek belli bir etkileşim ve iletişim olanağı sağlar.
İlgili 36 soru bulundu
i. (Fr. anion < İng. < Yun.) fizik. Elektroliz sırasında pozitif yüklü anoda gittiklerinden bu isimle anılan negatif yüklü iyonların ortak adı.
negatif yüklü iyonlar (anyon) oluşur.
Pozitif (+) elektrik yüklü iyonlara katyon, negatif (–) elektrik yüklü iyonlara anyon denir.
Gümüş grubu anyonlar, asidik bir çözeltiden gümüş nitrat ile çöktürülen; klorür, bromür, iyodür ve tiyosiyanat anyonlarını içerir.
Anyon açığı serum sodyum konsantrasyonundan serum klorür ve serum bikarbonat toplamının çıkarılmasına eşittir. Normalde 12 mEq/lt veya daha azdır. Bu fark ölçülemeyen anyonların (fosfat, sülfat, organik asid) ölçülebilen katyonlardan (kalsiyum, magnezyum) daha fazla olmasından kaynaklanmaktadır.
Negatif yükler baskındır, iyon negatif yüklüdür. Anyonlar, hem elektron alışverişiyle hem de elektron ortaklaşması sayesinde bağ kurabilir.
Molekül, birbirine bağlı gruplar halindeki atomların oluşturduğu kimyasal bileşiklerin en küçük temel yapısına verilen addır. Diğer bir ifadeyle bir molekül bir bileşiği oluşturan atomların eşit oranlarda bulunduğu en küçük birimdir. Moleküller yapılarında birden fazla atom içerirler.
İyon yükünü elementlerin sağ üst köşesinde görebilirsiniz. Pozitif yüklü olan iyonlar yani katyonların proton sayıları elektron sayılarından daha fazladır. Negatif yük taşıyan iyonlar ise anyon olarak ifade edilmektedir. Anyonlar da ise elektron sayısı proton sayısından daha fazladır.
Bir atomdaki proton ve elektron sayıları birbirine eşittir. Bu atoma nötr atom denir.
Kısaca nötr durumda olan bir atomun elektron alıp verme durumunda nötr durumdan çıkması durumuna iyon adı verilmektedir. Nötr durumda olan bir atomun elektron ve proton sayıları eşittir. Bu eşitsizliğin bozulması durumunda proton verilip alınamayacağı için elektronların hareketleri ile bozulmaktadır.
Atomdaki proton sayısı elektron sayısına eşit olduğunda atom elektriksel olarak yüksüzdür.
Na, K ve Li alkali metaller grubunun üyeleridir.
Bu gruptaki katyonlar civa(II) (Hg2+), bakır (Cu2+) kurşun (Pb2+), bizmut(III) (Bi3+), kadmiyum (Cd2+), arsenik(III) (As3+), antimon(III) (Sb3+) ve kalay(II) (Sn2+) dir. Bu katyonların klorür tuzları sulu ortamda çözünürken I. grup katyonlar, klorürleri halinde çökerler.
Potasyum beslenmede hayati bir mineraldir. Hayvan hücrelerindeki asıl pozitif katyon olduğundan, vücuttaki sıvı ve elektrolit dengesini sağlamak için önemlidir. Potasyum, ayrıca hayvanlarda kas kasılması ve sinir akımı gönderimi için önemlidir.
Klor gibi vücutta çok bulunan bir anyondur, hücre dışında en çok bulunan iki anyon klor ve bikarbonattır.
Katyon, elektronları protonlarından daha az olan ve bunun sonucunda elektronların perdeleme etkisinin azaldığı iyona verilen addır. İsmi, pozitif yüklü iyonların katota çekiminden dolayı verilmiştir.
İyonlar iki şekilde oluşurlar. Katyonlar elektron kaybederek oluşan pozitif iyonlardır. Örneğin; bir sodyum atomu bir elektron kaybederek sodyum katyonu haline gelir. Elektron alarak oluşan iyonlara ise anyon adı verilir.
Bunun sonucunda elektron alan atom negatif iyon (anyon), elektron veren atom ise pozitif iyon (katyon) haline gelecektir.
Anot, redoks tepkimelerinde yükseltgenmenin gerçekleştiği elektrottur. Katot'un tersi olarak tanımlanabilecek, artılığı ve eksiliği duruma göre değişen iletken uç. Elektroliz tepkimesinde, anot artı uçta olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri