Aidat Neleri Kapsar?
Aidat bedeli ortak kullanım alanlarında bahçe, yakıt, otopark, kapıcı ve tamirat gibi giderlerin karşılanması amacıyla tüm daire sahiplerinden ve kiracılardan alınmaktadır. Ev sahipleri aidat ödemeyen kiracı ile ortak ödeme mecburiyetine sahiptir. Bu tür vakalardan ev sahibine uyarı gidebilmektedir.
Hangi durumlarda apartman aidatı ödenmez? Aidatlar yönetim tarafından üstlenilen hizmetlerin yerine getirilmediği takdirde ödenmez. ... Hizmet alamadıkları konuları tek tek tespit eden malikler konuyu yönetime bildirmelerine rağmen aidat alınmaya devam ediyorsa, Cimer ve tüketici hakem heyetine de başvurabilirler.
Aidat bedelinin ödenmemesi halinde ödemeyen kişiye karşı icra takibi başlatılabileceği gibi dava da açılabilmektedir. Aynı şekilde intifa hakkı sahipleri de dava açma ve takip başlatma yetkisine sahiptir. Ödenmeyen aidatlar için geciken günler için Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince aylık %5 gecikme tazminatı işleyecektir.
Eğer kat malikleri kurulu yöneticilerin masraf ödemelerinde herhangi bir ayrıcalık sahibi olmalarına imkan tanımayan bir karar alırsa yöneticiler her ay diğer kat malikleri gibi aidat, yakıt gibi ödemeleri yapmak zorundadırlar.
İlgili 39 soru bulundu
"Bu sorunlardan birincisi, yöneticiler tarafından genel kurul yapılmadan aidat artışı gerçekleştirilmesi. Yöneticiler bunu yapamazlar, hukuka aykırıdır.
BOŞ EVE AİDAT ÖDENİR Mİ? Bu sorunun yanıtı Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yer almaktadır. Kişi maliki olduğu evde otursa da oturmasa da giderlere katılmakla yükümlüdür. Yani tüm malikler (oturmasalar dahi) aidat ödemek zorundadır.
GECİKME TAZMİNATI
Apartman / Site ORTAK GİDER avans payının (aidatın) tamamını, site yönetimi tarafından belirlenen ve kat malikleri kurulunca onaylanan bir tarih belirtilmemişse ilgili ayın 20'sine kadar, ödemeyen kat malikleri veya diğer yükümlüler (hiçbir uyarıya gerek kalmaksızın) kendiliğinden temerrüde düşer.
Elbette var. Kiracı da kiracı olarak evde oturduğu sürece aidat ödemekten ev sahibi ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumludur. Ev sahibinden alınamayan aidat borcu kiracıdan istenir.
Ev sahibi dairesini kullanmıyor ya da kiraya vermiyor. Bu durumda boş daireden aidat alınır mı sorusu akıllara geliyor. Söz konusu bu evlerden de aidat alınır. Apartmanda yer alan bir dairenin boş ya da dolu olması aidat ödeyip ödememe durumunu etkilemiyor.
Site ve apartman ilan panolarına daire adı, isim ve miktar belirtilerek, aidat borç listesi asılıyor. Yöneticiler dikkat edin. Çünkü, bu şekilde aidat borçlusu ilanı suç sayılıyor. Hürriyet yazarı Oya Armutçu, bugünkü köşesinde, "Aidat borçlu listesini kapıya asmayın" başlıklı dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.
Kanunun 36. maddesine göre yönetici, kat malikleri kurulunun kararlarını, protokolleri, yapılan ihtar ve tebligatın özetini ve tarihlerini ve bütün giderleri deftere (işletme defteri) tarih sırasıyla yazmaya ve bu defteri ve giderlerin belgeleriyle diğer bütün belgeleri bir dosyada saklamaya mecbur.
Özetlersek; kat maliklerinin sorduğu sorular arasında apartman yöneticisi maaş alır mı gibi sorular da vardır. Apartman yöneticileri maaş değil, ücret alır. Apartman ve site yöneticisi ücreti -zorunlu olmamakla birlikte- kat malikleri kurulunda belirlenir.
Kiracılar, kira bedelinin yanı sıra; kiracının günlük hizmetlerine sunulan, kapıcı hizmeti, ortak kullanılan elektrik-su bedeli gibi giderleri ödemek zorunda oluyor.
Aidat ortak olarak kullanılan hizmetlerin olduğu yerde bulunan ve herkesi belli bir miktar vermesi gereken paradır. Aidatı kiracı vermek zorundadır. Çünkü kira sözleşmesi yaparken aidatı ödeyeceğine taahhüt ederek imzayı atıp kira sözleşmesini kabul etmektedir.
Ödeme bildirileri elden olarak sunulmakla birlikte mail gönderilme şeklinde de yapılabilir. Bu alınan karar altına apartman sakinleri tarafından imza atılması gerekir.
Aylık hesaplama ile ya da yıllık hesaplama ile bulunan giderler bağımsız bölümlerin m2'sine göre dağıtılır. Bu şekilde ödenecek aidat bulunmuş olur. Her bir dairenin m2'si 14,40 TL/m2 ile çarpılarak önce yıllık aidat bulunur, bu tutarın 12'ye bölünmesi ile de aylık aidat hesaplanmış olur.
Ancak, Türk Borçlar Kanunu'nun kabulü ile bu durum değişti. Artık, eğer kiracı, sözleşmedeki yan giderleri ödemezse, mülk sahibi, kiracıyı sözleşme hükümlerine aykırılık sebebiyle tahliye etme hakkına sahiptir.
YILDA KAÇ DEFA AİDAT ZAMMI YAPILABİLİR? Apartmanlarda veya sitelerde yönetimlerin aidat zamlarına dair belirli bir periyot sınırlamaları bulunmamaktadır.
(Değişik: 13/4/1983 - 2814/9 md.) Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir.
Aidat ödediği halde tam olarak hizmet alamayan kişiler, Sulh Hukuk Mahkemesi'ne giderek itiraz edebilir ve bu noktada dava açabilirler. Buna göre ilgili dava için bir dilekçe hazırlanmalıdır.
Hem satıcıyı hem alıcıyı ilgilendiren bu konulardan birisi evin satış öncesi borçlardır. Bu borçlar vergi, aidat gibi evin sahipliğinden kaynaklanan borçlar olabilir. Evin eski borçları konusunda “Evin yeni sahibi, eski borçlardan mesul tutulamaz.” şeklinde bir Yargıtay kararı bulunmaktadır.
Aidat Ödemeyen Ev Sahibi/Kiracı
Kat malikleri ortak alan veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya ihtiyaç ve lüzum bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu aidat payını ödemekten kaçınamaz.
Kiraz, aidat rakamlarına ilişkin bir üst sınır veya artış konusunda azami bir oran bulunmadığını kaydederek, “Aidat limitlerinde eğer dairede malik kendisi oturuyorsa üst sınır yoktur. Sadece kiracı ödediği kira bedelinin üstündeki aidatı ödemekle yükümlü değildir.
Bu işlemler genellikle noter veya icra yoluyla yapılır ve kiracıya ihtarname gönderilir. Kiracı, ihtarname tarihinden itibaren belirli bir süre içinde ödeme yapmazsa, ev sahibi kira sözleşmesini feshedebilir ve kiracının tahliyesi dava dilekçesi örneği ile tahliye davası açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri