APARTMAN ÇATI KANUNU VE YÖNETMELİĞİ Kat Mülkiyeti Kanuna göre çatı katı binaların ortak kullanım alanı olarak sınıflandırılmaktadır. Buna göre çatı katı kullanım hakkı tüm kat maliklerindedir. Çatı tamiratı ve tadilatı giderleri de tüm kat maliklerinin arasında arsa payı oranında eşit sorumluluktadır.
Çatının tamir bedeli ev sahibinin kira gelirinden karşılandığı için ödeme sorumluluğu kiracıya ait olup, ödeme yükümlülüğü ev sahibinindir. Kat Mülkiyeti Kanunu ve Yargıtay yerleşik içtihatları uyarınca bu husustaki maddi sorumluluk kiracının kira bedeliyle sınırlı tutulmuştur.
MEVZUATA GÖRE ÇATI 'ORTAK YER'
KMK'nın 'ortak yerler' başlıklı 4/C bendine göre “çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merdivenleri” kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında yer alıyor. Kanun, 'ortak yerler'e ilişkin giderlerden tüm kat maliklerini sorumlu tutuyor.
Apartmanda ya da sitede çatı onarımı yaptırıldığında, bu onarım masrafını üst kat maliki tek başına karşılamaz. Çatı, apartmanın ortak alanlarından olduğu için, zemin kattan en üst kata kadar her kat maliki ARSA PAYI ORANINDA çatı masrafına ortak olur.
MAHKEMEYE BAŞVURUN
Çatı onarım veya mantolama talebinizi ilettiğiniz halde GK hiç toplanmıyorsa zarar gören kişi çatının akıp akmadığı, acilen onarılması gerekip gerekmediği ve/veya mantolama işinin acil ve zorunlu bir iş olup olmadığı konularında mahkemeye başvurarak delil tespiti yaptırmalıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Apartman yöneticisi, kat maliklerinden aldığı yetkiyle; bina sorunlarına çözüm üretme, binaya dair temel konularda karar verme, giderlerin takibini yapma ve bunları belgelendirme gibi görevleri olan kişileri ifade eder.
Çatı katında oturanlarda bütün diğer apartman sakinleri ile aynı haklara sahiptirler. Yani çatılar ortak kat alanıdır. Bu nedenle üst katta oturanlar imara aykırı şekilde çatıyı kendi isteklerine göre düzenleyemez, ek oda bölüm haline getiremez veya kendi kullanımına ayıramaz.
Yani çatı, kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında yer alır ve çatıdan tüm kat malikleri sorumlu olur.
Buna göre çatı-teras bakımı, onarımı, kiremit veya yalıtım sistemi uygulamaları, merkezi anten sistemi için yapılacak harcamalardan bütün kat malikleri eşit oranda sorumlu. Yani bahçe katında oturan bir daire sahibinin, “Çatıdan banane, oturan ödesin” deme lüksü bulunmuyor.
Çatı için sorumlu olduğu bedeli site yönetimine ve bankaya ödedikten sonra bu masrafı makbuza veya dekonta işleterek kat malikine ödediği kira bedelinden düşürebiliyor. Dolayısıyla çatı masrafları ev sahibinin kira gelirinden karşılandığı için ödeme sorumluluğu kiracıda, ödeme kaynağı ise ev sahibinde oluyor.
Kiracı, apartman aidatı gibi binaya ait bakım ve temizlik giderlerini karşılamakla mükelleftir. Kira kontratında aksi belirtilmedikçe su, elektrik gibi faturaları da kiracının ödemesi gerekir.
Kiremit Çatı : Genellikle 8 ila 9 gün sürer. Çelik Çatı : Genellikle 3 ila 4 gün sürer. Membran Çatı : Bu en popüler çatı kaplama malzemesidir ve değiştirilmesi sadece 1 ila 2 gün sürer. Doğal kayrak : Tam bir değiştirme yaklaşık 6 ila 7 gün sürer.
Öncelikle bakılması gereken yerler su giderleri ve süzgeçlerdir. Su kaçağının kaynağını bulup, müdahale edemiyorsanız; tüm taş, seramik veya beton kaplama kırılmalı, eğim betonuna ulaşıp yalıtımı tekrar yapmalı ve su testinden geçtikten sonra tekrar kaplamanızı yapmanız gerekir. Bu zor ve zahmetli kır-dök yöntemidir.
Binanın çatı arası veya çatısı su deposu konmak için inşa edilmemiştir, dolayısı ile öncelikle su depoları kalkacak. Sonra yine çatı arası ardiye ve depo değildir. Dolayısı ile eski eşya alınacak. Sahibi ne yaparsa yapacak, ister kullanacak, isterse atacak.
Dükkanlar çatı masrafına katılır mı? Tüm bu kanun maddeleri ile Yargıtay Kararlarına göre, çatı ana taşınmazın mutlak ortak alanı olup yönetim planınızda aksine düzenleme olmadıkça yapılan giderlere dükkan sahiplerinin de katılmaları gerekiyor.
“Madde 30 – Kat Malikleri kurulu, Kat Maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasıyla toplanır ve oy çokluğuyla karar verir.
Çatı Katı Ortak Alan mıdır? Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre çatı ortak kullanım alanlarından biridir. Dubleks yapılarda ise çatı katı, gayrimenkulün mülkiyetine sahip olan kişiye ait olabilir. Ancak çatıda yapılacak herhangi bir değişiklik için apartman sakinlerinin ortak kararı aranır.
Bilindiği üzere son zamanlarda dubleks evlerin üst katlarının başka kişilere kiraya verilmesi oldukça popüler hale gelmiştir. Bu bağlamda dubleks dairenin bölünerek kiraya verilmesi yasal mı? Sorusuna olumlu yanıt vermek mümkündür.
-Çatı Dubleks: Bu tip dubleks çeşidinin standart dubleksten farkı, ikinci katının çatı katı olmasıdır. Metrekare olarak daha küçük olan bu tip dublekslerin geniş bir terası olup ikinci katları yükseklik olarak alçak bir yapıya sahip olmaktadır.
ÇATI PİYESİ NEDİR? Çatı piyesi, çatı eğimi içinde kalmak koşuluyla altındaki bağımsız bölüme ait bu bölümle içeriden irtibatlı yapılan, terasların da dahil olabildiği mekanları anlatır. Çatıların, civarındaki cadde ve sokakların mimari karakterine, yapılacak binanın nitelik ve ihtiyacına uygun olması zorunludur.
Balkonlar ortak alan değildir, Yargıtay'ın da bu yönde kararı yoktur.
Bina ısı yalıtımı ortak gider kapsamında yer almaktadır. Dolayısıyla zemin kat veyahut en üst kat olması önemli değildir. Aksine bir anlaşma yapılmadığı sürece zemin kat ısı yalıtımı da ortak giderler arasındadır.
Teras kapatmalar tadilat ruhsatı izni alınması gereken bir uygulamadır. Bu ruhsat binanın iç kısımlarında ki yapılacak ufak değişiklikleri kapsamaz. Yani boya badana vs. gibi uygulamalarda bu izni almadan uygulama yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri