Kırmızı mercimeğin yöresel özellikleri vardır. Bazı yörelerin ürünlerinde böceklenme olmakta, taneler erimemekte ve geç pişmektedir. Mercimek taneleri, sağlam, bütün, iyi kurutulmuş ve rutubeti en fazla % 14,5 olmalıdır. Yabancı madde, bozuk tane, kalbur altı tane oranı en çok % 0,5´tir.
Kırmızı mercimek yüksek lif oranı sayesinde kilo vermeye yardımcı olur. 100 gram mercimekte yaklaşık olarak 116 kalori bulunmaktadır. Yeşil mercimekten daha düşük kaloriye sahip olan kırmızı mercimek diyetlere daha çok tercih edilmektedir.
Güneydoğu Anadolu bölgemizin bereketli toraklarında, Anadolu güneşi ile yetişen kırmızı mercimekler besin değeri, lezzeti ve kıvamıyla ithal mercimekten oldukça üstün. Duru Kırmızı mercimek %100 yerlidir, kıvamı ve lezzeti oldukça iyidir.
Ülkemiz mercimek üretiminin %87'sini oluşturan kırmızı mercimek üretiminin % 77'lik kısmı Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır illerinde gerçekleştirilmektedir.
Tüketicilere mercimek alırken nelere dikkat etmelerini tavsiye edersiniz? Tüketiciler mercimek alırken yerli olanı tercih etsinler. Böcekli (burukuslu), tebeşirleşme olan mercimekler alınmamalıdır. Bunun yanında renginin parlak ve koyu olması istenir.
İlgili 43 soru bulundu
Mercimek nişasta barındıran bir bakliyat olduğu için iyi yıkanmazsa hem lezzeti etkiler hem de kıvamın daha katı olmasına neden olur. En az 10 su yıkayıp nişastadan tamamen arındırıp bir süzgeçten geçirmek gerekir. Mercimekler iyice yıkandıktan sonra çorba normal tencerede pişirilmelidir.
Yeşil mercimeklerin dağılmaması için tuz, sirke ve ya limon tencereye konulabilir. Yeşil mercimeklerin dağılmaması için mercimek bir süre pişirildikten sonra limon suyu ve tuz eklenebilir. Tuz, limon suyu ve sirke yeşil mercimeklerin dağılmasını önleyecektir.
Kırmızı mercimekte diğer bakliyatların aksine yeni mahsulünde taneler serttir, geç pişer. Bu sebeple belli bir müddet eski mahsulün tüketilmesi gereklidir. Mercimek satın alırken içerisinde beyaz, hastalıklı, delikli, hasarlı ve yenik tanelerin olmaması gerekmektedir.
Ana vatanı Asya olan kırmızı mercimek yetiştiriciliği daha çok Kanada, Hindistan, ABD, Avusturya gibi ülkelerde müsait olması ile bilinirken, Türkiye'de daha çok Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgesinde yetiştiği bilinir.
Cilalı mercimekler, market raflarında güzel gözükmesi için pamuk yağı ile hafifçe parlatılmaktadır . Naturel mercimekler ise değirmenden kabuğu soyulduktan sonra hiçbir parlatma işlemine girmeden doğal haliyle paketlenmektedir. Rengi o yüzden soluktur.
Mercimeklerin Çeşitleri Ve Özellikleri
Tohum büyüklüğü farklı olan 50'den fazla mercimek çeşidi olsa da Türk mutfaklarında en fazla tercih edilenleri kırmızı, yeşil ve sarı mercimek çeşitleridir. Bu türlere yakın zamanlarda kahverengi mercimek ile siyah beluga mercimekleri de eklenmiştir.
Kısa sürede pişen kırmızı mercimek genellikle çorba yaparken veya salata ve köfte yapımında kullanılır. Sarı mercimek de nişasta açısından zengindir ve kabuksuzdur. Demir yönünden en zengin mercimek olduğu söylenir. Haşlandığında kolayca dağılan sarı mercimek çorba ve püre yapımında kullanılır.
Islah yapılmazsa bu ürün zamanla kaybolacak. Ülkemizde kırmızı mercimek üretimi yıllık 500 bin tona kadar çıkıyor. Buna göre bir fiyat dengesi oluşuyor. Sarı mercimek bu yıl bin ton üretildi, bu yüzden fiyatı kırmızı mercimeğin neredeyse üç katı oldu.
portakal meyvesi 1500'lerde ingiltere'ye getirilmeden önce bu renk kırmızı-sarı diye adlandırılıyordu. bu yüzdendir ki bu renk henüz adlandırılamadığından kırmızı mercimek denmesi karar kılınmış.
Suya biraz limon suyu ya da elma sirkesi eklemek de soğuk suyun bu etkisini önemli ölçüde artırır. Ertesi sabah ise, suyu boşaltarak, mercimekleri güzelce yıkayıp yeni suyla pişirebilirsiniz. Mercimeği bir gece suda bekletmek de gaz sancısına ve şişkinliğin önlenmesine önemli ölçüde yardımcı olur.
Mercimek: 8-14 saat suda bekletilir, 1 günde filizlenir. (Kırmızı, siyah ya da yeşil mercimek) Küçükler daha hızlı filizlenir.
Mercimeklerin pişerken köpürmemesi için bol suda mercimekleri ovarak yıkıyorlar. "Ovarak" kısmı burada önemli. Çünkü mercimeği suya bırakmak aynı etkiyi sağlamıyor.
Menşei Türkiyedir. Saklama koşulları bilgisi paket üzerinde yer almaktadır.
Yeşil mercimeği pişirirken önemli olan bir nokta var o da bir gece önceden suya koyup ıslatmak ve pişirmeden önce süzüp sudan geçirmek. Bu sayede ağır gelmiyor ve gaz yapmıyor.
İstediğiniz kadar yeşil mercimeği bir süzgece koyup güzelce yıkayın. Daha sonra tencereye alın ve mercimeklerin üzerini 3 parmak geçecek kadar su ilave ederek orta ateşte ortalama 30 dakika haşlayın. Haşlanan mercimeğin siyah suyunu süzgeç yardımıyla süzün. Mercimeklerin hafif dişe gelecek gibi olması yeterlidir.
Yeşil mercimeğin ilk kaynatma suyu aslında besleyici ve lezzetli bir su. Genelde gaz yaptığı inanışı olsa da mercimeğin ilk suyu aslında gaz yapmıyor. Bu suyu dökmek yerine farklı yemeklerde kullanabilir ya da bardağa koyarak çay gibi içebilirsiniz.
* Yeşil mercimek ve barbunyanın rengi koyulaşmışsa, kahverengileşmişse, eski mahsul olduğunu gösteriyor ve kesinlikle yenmemesi gerekiyor.
Yeşil mercimekler 1-2 saat kadar soğuk suda bekletilir. (Benim tercihim yeşil mercimekleri 1-2 saat suda bekletmek, sonrasında suyun içinde hafif avuçlayarak dış zarlarından ayıklamak. )
Mercimeği pişirdikten sonra suyunu saklıyor musunuz? Genelde bu sorunun cevabı hayır olur çünkü mercimeğin suyunun gaz yaptığı düşünülür. Beslenme uzmanları İSE yeşil mercimeğin suyunun dökülmemesinden yana... Yeşil mercimeğin ilk kaynatma suyu aslında besleyici ve lezzetli bir su.
Önceden haşlayarak pişirilen mercimeğin besin değeri kaybetmesi dolayısıyla biz önceden haşlamadan çiğden yemeğimizi hazırlıyoruz. Etsiz yemek tarifleri arasında en fazla yapılan yemek tarifi mercimek yemeğinin sevilmesinin bir nedenide çok kolay olması.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri