TBK madde 317'ye göre kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür.
Kiracı, apartman aidatı gibi binaya ait bakım ve temizlik giderlerini karşılamakla mükelleftir. Kira kontratında aksi belirtilmedikçe su, elektrik gibi faturaları da kiracının ödemesi gerekir. Bu masraflar kira bedelinden düşülemez.
Alo 186 Elektrik Kesintisi Başvurusu.
Borçlar Kanunu'na göre, "Kiracı, kiralanan olağan kullanımı için gerekli temizlik, bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür.
Doğrudan kullanan kişi ve kişilerin yaralandığı temizlikçi, kapıcı, asansör bakımı, elektrik, su vb işletme giderleri ise kiracı tarafından karşılamakla yükümlüdür. Kat malikleri ortak alanda bulunan tesisleri kullanmaktan kaçınıp ihtiyaç duymadığını söyleyip giderleri ödemekten kaçınamaz.
İlgili 19 soru bulundu
Kat maliklerinin aralarında başka türlü bir anlaşma yapılmadıkça bütün ortak yerlerin bakım koruma güçlendirme ve onarım giderleri veyahut yönetici aylığı gibi diğer giderlere kendi arsa payı oranında katılmakla yükümlüdür.
Kombinin bozulmasında kiracının herhangi bir kusuru yok ise; kombi tamiri, parça değişimi veya kombinin yenilenmesi ev sahibi tarafından yaptırılmalıdır. Eğer kombi arızası ile ilgili kiracının kusurlu olduğu tespit edilirse; bu kez oluşacak masraflar kiracı tarafından karşılanmalıdır.
Örneğin, asansörün servis ve elektrik bakım ücretleri ile yıllık periyodik muayene bedelleri kiracıya yansırken, asansör değişimi ya da yeni parça ilavesi gibi masraflar kat malikinin olur.
Kat Mülkiyeti Kanununda yer alan yasal düzenlemelere göre apartmanın giderlerinden kat maliki sorumlu oluyor. Ancak bununla birlikte bağımsız bölümü fiilen kullanan kiracılarda bu masraflardan kat maliki ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu oluyor.
Aidat bedeli ortak kullanım alanlarında bahçe, yakıt, otopark, kapıcı ve tamirat gibi giderlerin karşılanması amacıyla tüm daire sahiplerinden ve kiracılardan alınmaktadır. Ev sahipleri aidat ödemeyen kiracı ile ortak ödeme mecburiyetine sahiptir. Bu tür vakalardan ev sahibine uyarı gidebilmektedir.
Kiranızı yüzde 25 üzerinden zam yaparak yatırın diyen Bakan Kurum, “Evini fahiş fiyatlarla kiraya vermek isteyenler de var, tabii bunlar istisna. Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin.
Fakat bunun için, ilgili tadilat gerekli olmalı ve bu esnada kiracının evde yaşaması mümkün olmamalıdır. Bu şartlar olduğu takdirde, 1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi sorusunun cevabı da evet olacaktır. Bunun için, sözleşme süresi dolunca kiracıya tahliye davası açılmalıdır.
FAHİŞ KİRAYA 3 YIL HAPİS CEZASI
İki yıla kadar olan suçlarda tutuklu yargılama yapılamazken, üç yılla haklarında soruşturma açılan fahiş kira artışına sebebiyet verenler, mahkemenin takdiri ile tutuklu da yargılanabilecekler.
Kat Malikleri Kanunu, Madde 20 C:
Yani asansörün veya merdivenlerin kullanılıp kullanılmadığına bakılmaksızın tüm daireler bakım yükümlülüğünden kaçınamaz.
Evin demirbaşları dışındaki masraflar kiracıya aittir. Evde musluk bozulursa ya da kiracının kullandığı demirbaş dışındaki eşyalarda tüm giderler kiracıya aittir. Kiracının evi boyatması da bu nedenle kiracıya aittir.
Yaşam alanını kiracı kullandığı için gerek yönetim gerekse kendi yaşam alanıyla ilgili söz söyleme hakkı mevcuttur. Fakat kiracılar genel kurul toplantılarında oy kullanamamaktadır. Kiracının oy kullanması ancak ev sahibinin kat vekaleti ile mümkün olmaktadır.
Her kat maliki anagayrimenkule ve diğer bağımsız bölümlere, kusuru ile verdiği zarardan dolayı diğer kat maliklerine karşı sorumludur.
Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliğine göre muayene ücretini ödemekle yükümlü olan bina sorumlusudur.
Apartman veya site yönetimleri, asansör gibi ortak kullanım alanlarına ilişkin giderleri tüm kat malikleri arasında eşit olarak bölüştürmelidir. Bu nedenle, giriş katında oturanlar da asansör aidatlarına katılmak zorundadır.
Bu güne kadar yapılan muayene sonuçları, halatların ortalama yoğun trafikli yerlerde 6-8 ayda normal trafikli yerlerde 12-24 ayda bir yağlanması gerektiğini göstermiştir.
nerede kaldı ortak alanların boyası? bozukluklardan veya bakımındaki eksikliklerden doğan zararı gidermekle yükümlüdür. intifa ve oturma hakkı sahipleri de, binanın bakımındaki eksikliklerden doğan zararlardan, malikle birlikte müteselsilen sorumludurlar.
TBK madde 317'ye göre kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Burada kullanım giderlerinden kasıt; elektrik, su, doğal gaz veya temizlik bedeli gibi gider kalemleridir. Dikkat edilirse bunlar, kiracının kullanımına bağlı olan giderlerdir.
borçlar kanunu'nun 317. maddesi gereğince; kiralanan yerin temizlik ve bakım giderleri kiracı tarafından karşılanır. bu nedenle demirbaşların (kombi, klima vs.) temizlik ve bakımı kiracıya aittir. parça değişikliği, tamir ya da yenileme gibi durumlarda oluşan masrafları ise ev sahibi öder.
Evde Bir Eşya Bozulduğunda Ev Sahibi Mi Kiracı Mı Öder
Evde bir eşya bozulduğunda, eşyanın kullanım ömrünü tamamlayıp tamamlamadığına bakılarak ev sahibi veya kiracı sorumlu tutulur. Eşya kullanım ömrünü tamamlamışsa, kiracı sorumlu tutulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri