Karar Defteri KMK 33. madde uyarınca, kat malikleri kurulu defterinin düzenli olarak tutulması gerekir. Defterler, kayıt ve belgelerin düzenli olarak tutulmaması durumunda yöneticiye idari para cezası verilebilir.
NOTER ONAYLI OLMALI
Site yönetimlerinin tutmakla yükümlü olduğu en önemli defter 'Kat Malikleri Kurulu Karar Defteri'dir. Bu yükümlülük KMK'nın 32. maddesinde yer almaktadır.
Böylece, defterde alınan kararlar resmi ortamda kaydedilmiş oluyor. Apartman karar defteri tutulmazsa ne olur? Bu zorunluluğunu yerine getirmeyen yöneticilere kanunun 33. maddesinde belirtilen idari para cezası uygulanıyor.
Kanuna göre en az yılda bir kez kat malikleri kurulu kurulu toplanır ve bunun sonucunda apartman site karar defterine yazılacak kararlar oluşturulur. Alınan kararlar bu deftere not edilmektedir. Bu defter kesinlikle noter onaylı olmak zorundadır.
Limited şirketlerin, müdürler kurulu karar defteri tutmaları zorunlu değildir, bu neden ile geçmiş yılda /yıllarda kullanılmış olan “Müdürler kurulu karar defterinin” kapanış tasdiki yapıldıktan sonra, tekrar açılış tasdikinin yapılmaması ve tutulmaması tavsiye olunur.
İlgili 26 soru bulundu
Genelde apartman yöneticileri karar defterini bir kez onaylatır ve defter bitene kadar kullanır. Bu yanlıştır. Apartman karar defterleri her yıl noter tarafından tasdik edilmelidir.
Karar Defteri (Kat Malikleri Kurulu Defteri)
Kat malikleri kurulu kararları (1) den başlayıp sırayla giden sayfa numaraları taşıyan her sayfası noter mühürüyle tasdikli bir deftere yazılarak, toplantıda bulunan bütün kat maliklerince imzalanır; karara aykırı oy verenler bu aykırılığın sebebini belirterek imza koyarlar.
Karar defterini kiracı imzalayabilir mi? Aynı şekilde, vekil tayin edilen kiracı karar defterini imzalayabilirken, ev sahibinin vekalet vermediği kiracı karar defterine imza atamaz.
Maddenin son fıkrasına göre kat maliklerinin yarısı isterse, her zaman hesaplar incelenebilir. Özetle, açabileceğiniz bir dava bulunmamaktadır.
Kanunun 36. maddesine göre yönetici, kat malikleri kurulunun kararlarını, protokolleri, yapılan ihtar ve tebligatın özetini ve tarihlerini ve bütün giderleri deftere (işletme defteri) tarih sırasıyla yazmaya ve bu defteri ve giderlerin belgeleriyle diğer bütün belgeleri bir dosyada saklamaya mecbur.
Kat malikleri kurulu toplantısına herhangi bir sebeple katılmayan kat maliklerinden her biri iptal davası açabilir. Toplantıya katılan kat maliklerinin iptal davası açabilmesi için ise alınan kararın aleyhine oy kullanılmış olmaları gerekmektedir.
Yakınma yöntemleri üçe ayrılmaktadır: Belediyeye şikayet etmek, Sulh Ceza Mahkemesi, Kolluk güçlerine şikayet. Bunun dışında apartman sakinleri bir araya gelerek imza toplayabilir ve sorun yaratan kişiyi binadan çıkartabilir.
“Madde 30 – Kat Malikleri kurulu, Kat Maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasıyla toplanır ve oy çokluğuyla karar verir. Yeter sayının sağlanamaması nedeniyle ilk toplantının yapılamaması halinde, ikinci toplantı, en geç on beş gün sonra yapılır.
Apartman karar defteri olmazsa, yöneticinin ve kat malikleri kurulunun aldığı kararlar ve yapılan işlemler kaydedilemez ve bu da hukuki sorunlara neden olabilir. KMK 33. madde uyarınca, kat malikleri kurulu defterinin düzenli olarak tutulması gerekir.
Karar Defteri Noter Tasdik Ücreti Ne Kadar? 2022. Her yıl sonunda belirlenen noter tasdik ücretleri defterlerin yaprak sayısına göre değişkenlik göstermektedir. 2023 yılı için belirlenen tasdik işlemleri 149 TL ile 531,46 TL arasında değişkenlik göstermektedir.
Defter tasdik edilmezse ne olur? Defter tasdik cezası Tutulması zorunlu olan defterlerden herhangi birini tutmayan mükelleflere, birinci derece usulsüzlük cezası uygulanır. Vergi Usul Kanununun kayıt kurallarına ait hükümlerine uymayan mükelleflere, birinci derece usulsüzlük cezası uygulanır.
Apartman Yöneticisi hesap vermezse ne olur? Yönetici kendisine yapılan isteme rağmen hesap vermiyorsa, kat maliki bu durumda hakimden müdahelesini isteyebiliyor.
Kat malikleri kurulunca kabul edilmiş işletme projesi yoksa, yönetici gecikmeksizin bir işletme projesi yapar. Görevlerini yerine getirmiyen yöneticiye 33 üncü maddenin son fıkrasında yazılı cezalar uygulanır. Yöneticilik halk arasında öyle görünmese de çok fazla görev ve sorumlulukları olan bir iştir.
Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, yönetim planında, “yöneticinin kat malikleri tarafından seçileceği” maddesi yer alıyorsa, kat maliki olmayan kişiler yönetici olamaz. Buna göre, örneğin; kiracılar apartman ve site yöneticisi olamaz. Ancak, yönetim planında böyle bir madde bulunmuyorsa kiracılar da yönetici olabilir.
Kiracının böylece evden çıkarılması mümkün mü? İMZA TOPLANARAK KİRACI EVDEN ÇIKARILIR MI? Apartmanlarda kiracıların imza toplanarak evden çıkartılmaları mümkün değildir. Tüm kat malikleri bu konuda imza vermiş olsalar dahi hukuken böyle bir uygulama bulunmamaktadır.
Yöneticinin hiçbir konuda kendiliğinden karar alma hakkı olmadığı gibi, aidatı belirlemek ya da artırmak yetkisi de kesinlikle bulunmaz. Apartman yöneticisi tek başına karar alamaz.
Kat malikleri kurulu ya da apartman toplantısına yalnız malikler veya vekâlet verdikleri kişiler katılabilirler. Kiracılar GK toplantılarına kural olarak katılamıyorlar. Ancak, ev sahibinin vekâlet vermesi halinde kiracı GK'ya katılıp vekâleten oy kullanabilir.
Apartman aidat makbuzu zorunlu mu? Apartman aidatı ile ilgili hususlara Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yer veriliyor. Her kat maliği sahibi olduğu konutun ortak gider aidatlarını ödemesi gerekiyor. ... Apartman aidat makbuzu kanunen bir zorunluluk taşımıyor.
Bu sebeple, apartman ve site yönetimlerinin bir mali müşavir çalışmasına ilişkin yasal zorunluluk olmamasına rağmen bu işlerin profesyoneli tarafından yapılmasının getireceği kolaylık, doğru bildirim ve idari cezalara muhatap olmama gibi avantajlar açısından gereklidir.
Mutlaka tüm apartmanlarda olması gereken ve yasal süreç doğrultusunda kullanması gereken bir defterdir. Apartman karar defteri noter üzerinden tasdikli şekilde alınır. Seçilmiş olan Apartman yöneticileri kapsamında ilgili defter, noter üzerinden tasdik ettirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri