Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Apartmanın çatı giderlerini kim öder?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Apartmanın çatı giderlerini kim öder?

Kat Mülkiyeti Kanunu'nun da düzenlendiği gibi ortak yerler'e ilişkin giderlerden tüm kat maliklerini sorumludur. Yargıtay'ın yerleşik içtihatlarına göre, çatı ve terasın ana yapıyı etkileyen zorunlu tamir giderlerine tüm kat maliklerinin katlanması gerektiğidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erengoncehukuk.com

Çatı arası ortak alan mıdır?

MEVZUATA GÖRE ÇATI 'ORTAK YER'

KMK'nın 'ortak yerler' başlıklı 4/C bendine göre “çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merdivenleri” kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında yer alıyor. Kanun, 'ortak yerler'e ilişkin giderlerden tüm kat maliklerini sorumlu tutuyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Apartman çatı onarımı ortak gider midir?

APARTMAN ÇATI KANUNU VE YÖNETMELİĞİ

Kat Mülkiyeti Kanuna göre çatı katı binaların ortak kullanım alanı olarak sınıflandırılmaktadır. Buna göre çatı katı kullanım hakkı tüm kat maliklerindedir. Çatı tamiratı ve tadilatı giderleri de tüm kat maliklerinin arasında arsa payı oranında eşit sorumluluktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ayvalikvizyonemlak.com

Çatıdan kim sorumlu?

Buna göre çatı-teras bakımı, onarımı, kiremit veya yalıtım sistemi uygulamaları, merkezi anten sistemi için yapılacak harcamalardan bütün kat malikleri eşit oranda sorumlu. Yani bahçe katında oturan bir daire sahibinin, “Çatıdan banane, oturan ödesin” deme lüksü bulunmuyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: evdenhaberler.com

Çatım akıyor yönetici ilgilenmiyor ne yapmalı?

MAHKEMEYE BAŞVURUN

Çatı onarım veya mantolama talebinizi ilettiğiniz halde GK hiç toplanmıyorsa zarar gören kişi çatının akıp akmadığı, acilen onarılması gerekip gerekmediği ve/veya mantolama işinin acil ve zorunlu bir iş olup olmadığı konularında mahkemeye başvurarak delil tespiti yaptırmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Çatı katlarının kullanımı ve masrafları kime aittir?

İlgili 26 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Apartman yöneticisi nelerden sorumludur?

Apartman yöneticisi, kat maliklerinden aldığı yetkiyle; bina sorunlarına çözüm üretme, binaya dair temel konularda karar verme, giderlerin takibini yapma ve bunları belgelendirme gibi görevleri olan kişileri ifade eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hepsiemlak.com

Son katta oturanlar çatıyı kapatabilir mi?

Özetle; Kat Mülkiyeti Kanuna göre çatı ortak alan olarak kabul edilmekte olup tüm kat maliklerinin ortak rızası olmadan çatının kapatılması ya da tek bir kişiye tahsis edilmesi mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gebzehurses.com

Apartmana verilen zararı kim karşılar?

birlikte müteselsilen sorumlu olur. Yasanın 4. bölümünde yer alan 18, 26. maddeler kat maliklerinin ve kat irtifakı sahiplerinin borçlarına ilişkin hükümlerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gelegen.av.tr

Çatı dubleks çatı masrafı kime aittir?

Çatı katları iskan alımı sonrasında dublexlere katılabiliyor.Bu durumda çatıları dublex dairelerin veya üst katın sahipleri kullanıyor. Ancak anahtar bu dublex yada üst kat sahiplerinde ya da kullanımı sadece bu kişilere aitse o zaman masraflarda bu kişilere aittir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aidatim.com

Evin çatısı akıyor ne yapmalıyım?

Öncelikle bakılması gereken yerler su giderleri ve süzgeçlerdir. Su kaçağının kaynağını bulup, müdahale edemiyorsanız; tüm taş, seramik veya beton kaplama kırılmalı, eğim betonuna ulaşıp yalıtımı tekrar yapmalı ve su testinden geçtikten sonra tekrar kaplamanızı yapmanız gerekir. Bu zor ve zahmetli kır-dök yöntemidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: suyalitimcozumleri.com

Apartman ortak giderleri nelerdir?

Ortak giderler, bir topluluk, site, apartman gibi ortak kullanılan alanların bakım, onarım ve çalışmasını finanse etmek için ödenen para miktarlarıdır. Bu giderler arasında, site güvenliği, temizlik, asansör, elektrik, su, doğal gaz vb. gibi hizmetler bulunabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mgc.com.tr

Apartmanda ortak alanlar neresi?

Bu ortak kullanım alanlarına örnek vermek gerekirse; giriş kapıları, kapıcı dairesi, asansör, merdivenler, garaj, otopark, sığınak, bahçe, çocuk oyun alanları, kalorifer daireleri, kömürlük, su depoları, çatı ve bacalar, yangın merdiveni vs. ortak kullanım alanlarıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: topo.av.tr

Apartman yöneticisi ortak masraflara katılır mı?

Peki, Ortak Giderlere Katılır mı? Ortak giderler, apartman ve sitelerde herkesin katılmakla yükümlü olduğu giderler kapsamında değerlendirilmektedir. Bu çerçevede mutat gider sınıfında olmayan bu harcamalara site yöneticisi kendi payına düşen oranda ödeme yapmak zorundadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: 2myonetim.com.tr

Binanın üstüne çatı yapmak yasak mı?

Çatı yapımı mimari projenin değişikliğini gerektirdiğinden kat maliklerinin alacağı kararla yapılabilir. Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 4. maddesinde ortak alan kavramı şu şekilde ifade edilmiştir; “Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Çatı arası emsale girer mi?

Çatı arasına yapılan piyeslerin alanı, imar planında belirtilen toplam emsal inşaat alanı içinde kalır. - Çatı arası piyes düzenlemelerinde imar planında TAKS, KAKS uygulaması yapılmayan imar parsellerinde çatı piyesi ile ilgi m² sınırlama şartı aranmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bolu.bel.tr

Balkon Tamiri ortak gider mi?

Balkonlar ortak alan değildir, Yargıtay'ın da bu yönde kararı yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gayrimenkulmevzuati.com

Dubleks daire çatı tamiratı kime aittir?

DUBLEKS EVDE ÇATI TAMİRATI KİME AİTTİR? Dubleks evde pek çok kat maliki teras tadilatı ile çatı tadilatı hususunu birbirine karıştırmakta olup evin dubleks olması fark etmeksizin çatı binanın ortak kullanım alanı olduğu için çatı tadilatı yine binaya aittir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gidahatti.com

Çatı arasında piyesi olan daire ne demek?

ÇATI PİYESİ NEDİR? Çatı piyesi, çatı eğimi içinde kalmak koşuluyla altındaki bağımsız bölüme ait bu bölümle içeriden irtibatlı yapılan, terasların da dahil olabildiği mekanları anlatır. Çatıların, civarındaki cadde ve sokakların mimari karakterine, yapılacak binanın nitelik ve ihtiyacına uygun olması zorunludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Apartman çatı arasına eşya konur mu?

Binanın çatı arası veya çatısı su deposu konmak için inşa edilmemiştir, dolayısı ile öncelikle su depoları kalkacak. Sonra yine çatı arası ardiye ve depo değildir. Dolayısı ile eski eşya alınacak. Sahibi ne yaparsa yapacak, ister kullanacak, isterse atacak.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Apartmanda asansör bozulursa kim öder?

Apartmandaki asansör bakımı, onarım gideri, asansör masrafı, asansör tamiri kim tarafından ödenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sezgenhukuk.com

Apartmanda asansör arızasını kim öder?

Örneğin, asansörün servis ve elektrik bakım ücretleri ile yıllık periyodik muayene bedelleri kiracıya yansırken, asansör değişimi ya da yeni parça ilavesi gibi masraflar kat malikinin olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: apsiyon.com

Apartman ortak giderlerini ödemeyenler nereye şikayet edilir?

Kat Mülkiyeti Kanunu Kapsamında Meydana Gelen Anlaşmazlıklar

Bu nedenle aidat borçları, ortak giderler ve kat malikleri kurulu tarafından alınan kararlarda ortaya çıkan uyuşmazlıklar için Sulh Hukuk Mahkemelerinde dava açılabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esinozatan.av.tr

Çatı yapmak icin izin gerekir mi?

Yapınızda herhangi bir değişiklik ve ekleme için tadilat ruhsatı almak gerekmektedir. Bunun içinde belediyelere başvuru yapılması ve izin alınması gerekmektedir. Kat çıkma, çatı katı, Kolon, kiriş ve taşıyıcı duvarlar için belediyeden ruhsat zorunludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: istanbulterastente.com

Çatı Kaldırma yasal mı?

Çatı yükseltme izni olarak bilmeniz gereken şudur. Bizlerin yapmış olduğu çatı yükseltme veya teras dubleks tavan kaldırma işlemi yasal değildir. Amma velâkin İstanbul gibi büyük şehirde hemen herkes bu işlemi yaptırmaktadır. Kaçak olarak yaptıran sonradan bir cezai işlem uygulanmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cativeluxpencere.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT