EKG uygulaması sayesinde Apple Watch tek derivasyonlu bir elektrokardiyografininkine benzer EKG sonuçları sunabiliyor. Bu, giyilebilir teknoloji alanında çok önemli bir başarı. Çünkü bu sayede doktorlar kritik verileri görebiliyor, sizin de içiniz rahat ediyor.
Çalışma kapsamında, Apple Watch'taki EKG uygulamasının atriyal fibrilasyon sınıflandırmasında yüzde 98,3 oranında hassasiyet, sınıflandırılabilir kayıtlardaki sinüs ritmi sınıflandırmasında ise yüzde 99,6 özgüllük gösterdiği belirlendi.
Bu çalışmalar, Apple Watch EKG'sinin AFib'i tespit etmek için güvenilir bir araç olduğunu göstermektedir.
Düşük Güç Modu hakkında daha fazla bilgi edinin. Apple Watch kalp krizini saptayamaz.
Cardiogram uygulamasının ardındaki uzmanlar, Apple Watch'un kalp ritim sensörünün doğruluk oranına dair bir araştırma yaptı. Geliştirilen yeni yazılımlar ve son resmi güncellemeler sayesinde yapay zeka desteği alan kalp sensörü, kalp ritmini yüzde 97 oranında doğru tespit edebiliyor.
İlgili 41 soru bulundu
Yani akıllı saat kalp hızımızı 80 olarak ölçtüyse kalp hızımız 70 ile 90 arasında kabul edilebilir. Bu cihazlar özel yeşil ışıklarla damar içindeki akım dalgalanmasını algılamaya çalışır ve bunu nabız olarak gösterir. Sonuç olarak bu cihazların genel olarak kalp hızımızı doğru ölçtüğünü söyleyebiliriz.
Ventriküler Taşikardi
Sağlık bir yetişkin kalbi dakikada 60 ila 100 atımdır. Ventriküler taşikardi durumunda ise kalp atım hızı dakikada 200 ila 250 atımı bulabilmektedir, kalbin bu kadar hızlı atması sonucu ventriküllere yeterli seviyede kan dolmaz bu da ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Akıllı Saatlerdeki EKG Doğru Sonuçlar Veriyor mu? Evet, akıllı saatlerde yer alan EKG, işlev bakımından tek derivasyonlu EKG'ye benzer bir EKG üretir ve büyük oranda doğru sonuçlar sunar.
Elektrokardiyografi, kalbin elektrik aktivitesini gösterir. Kalpte oluşan sorunları tanımamızda bize yardımcıdır. Kalp damarlarındaki tıkanıklıklar, ritim bozuklukları, kapaklardaki sorunlar, hipertansiyonun etkileri, elektrolit bozuklukları ve kalp zarı hastalıklarında değerli bilgiler verir.
Evet, Apple Watch Series 8, tansiyon ölçme özelliğine sahiptir. Bu özellik, kullanıcıların kan basıncını izlemelerine ve sağlık durumlarını daha iyi anlamalarına yardımcı olur.
Kalp ve damar hastalıklarının, ritim bozukluklarının teşhisinde önemli bir tetkiktir.
Apple Watch Ultra, elektrikli kalp atış hızı sensörüne sahiptir ve EKG uygulaması ile birlikte elektrokardiyografinizi (veya EKG'nizi) çekmenizi sağlar.
Nitekim bu yıl çıkacak olan Apple Watch modeller için de benzer iddialar mevcut. Lakin hali hazırdaki teknolojik sensörler ile bileğe basınç uygulamadan tansiyon ölçme işlemini gerçekleştirmek pek de mümkün görünmüyor.
EKG.
EKG uygulaması sayesinde Apple Watch tek derivasyonlu bir elektrokardiyografininkine benzer EKG sonuçları sunabiliyor. Bu, giyilebilir teknoloji alanında çok önemli bir başarı. Çünkü bu sayede doktorlar kritik verileri görebiliyor, sizin de içiniz rahat ediyor.
Kalp atışları EKG testinde sivri çizgiler olarak gözükür ve tepe noktaya ulaşır. Bu tepe noktalar arasındaki mesafelerin ölçülmesi ile kalp ritminin düzenli olup olmadığı anlaşılır. Aynı zamanda kalp ritminin yüksek olması (taşikardi) veya düşük olması (bradikardi) da bu çizgilerin sıklığının hesaplanması ile saptanır.
“Kalp” bölümüne gidin, sonra “Elektrokardiyografi (EKG)” öğesini seçin. Ekrandaki yönergeleri izleyin. • “Vazgeç”e dokunarak istediğiniz zaman başlatmadan çıkabilirsiniz. Başlatma tamamlandıktan sonra Apple Watch'unuzdaki EKG uygulamasını kullanarak EKG çekebilirsiniz.
Tıp camiasında CTO (kronik total oklüzyon işlemi) olarak bilinmekte. Normal stent takma işlemi ile benzer bir işlem, ancak işlem süresi biraz daha uzun. Yaklaşık yüzde 90 oranında başarı sağlanabiliyor.
Kalp damar tıkanıklığında görülen belirtiler
Kalp kaslarına giden kan akımındaki azalma; göğüs ağrısı (anjina), nefes darlığı, sol kolda ağrı veya diğer koroner arter hastalığı belirti ve bulgularına neden olur. Tam bir tıkanıklık kalp krizine yol açabilir.
Kalp damarlarında tıkanıklık ortaya çıkarsa; Göğüs ağrısı: Göğüs ağrısı sıklıkla basınç tarzındadır ve boyun, çene, kol ve sırtın sol tarafında da yansıyan ağrı şekilde hissedilir. Nefes darlığı Kalp krizi: Damar tamamen tıkandığında kalp kasları beslenemez.
Son olarak, Akıllı saat ve fitness bileklikleri EKG ölçümleri yaparken, kişinin rahat ve sakin olması önemlidir, çünkü fiziksel aktivite veya stres, ölçümlerin doğruluğunu etkileyebilir. Bu nedenle, ölçüm yapmadan önce kişinin birkaç dakika sadece oturması ve rahat olması önerilir.
EKG, Efor testi vb. ile tespit edilemeyen kalp ritim bozuklukları ya da tansiyon problemlerinin tespit edilmesinde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir.
Piyasada birçok farklı tansiyon ölçer akıllı saat modeli bulunur. Bazıları temel nabız ölçüm fonksiyonlarına odaklanırken diğerleri ek özelliklerle uyku takibi, aktivite izleme veya oksijen satürasyonu ölçümü gibi tasarlanır. Kişi ihtiyaçlarına ve bütçesine bağlı olarak seçim yapılabilir.
Çünkü nabız normal seyrinde yüksek olduğunda felç ve kalp krizi gibi hayatı tehlikeye sokan durumlara sebebiyet verebilir. Kalbiniz dakikada 50-70 arasında atıyorsa çok iyi, 70-85 arasında atıyorsa normal nabız, 85 ve üzeri atıyorsa yüksek nabız olduğu söylenebilir.
Nabız Yüksekliği: Nabız yüksekliği nabzın standart ölçümlerinin üstüne çıkması ile olur. Nabzın 50 ile 70 arasında olması en normal ölçüm olarak kabul edilir. Nabzın 85 ve üzerinde olması ise nabzın yüksekliği 120, 130, 140, 150 veya 160 olduğunda kalp krizi riski de artış gösterir.
Yetişkin bir bireyde kalp atım hızı dakikada 60 ila 100 arasında olmalıdır. Eğer nabız sayısı 60'ın altına düşüyorsa bradikardi (kalbin yavaş atması) durumu söz konusudur. Bu hız 40'ın altına düşerse ya da 60'ın altında iken belirtilere yola açıyorsa tehlikelidir. Bradikardi mutlaka dikkatle takip edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri