Konuşma Apraksisi Dominant İnferior Frontal lob'un sorumluluğunda yaşanan lezyon problemleri sonucu açığa çıkan sözel apraksi hastalığıdır.
3. İdeomotor Apraksi: Bir fikir, bir eylem dizgesine bağlı olarak motor dizgeyi harekete geçirme bozulmuştur. İnferior parietal lob lezyonları neden olur. Hastalar özellikle komut verildiğinde hareket dizisini yanlış gerçekleştirirler.
Apraksi (Türkçe: işlev yitimi), fiziksel yeterliliği ve hareket etme arzusu olmasına rağmen, öğrenilmiş anlamlı hareketleri gerçekleştirme yeteneğinin kaybı olarak görülen bir nörolojik bozukluktur.
Konuşma apraksili kişiler konuşurken tutarsız sesletim hataları yaparlar. Örneğin, çok zor bir sözcüğü önce doğru olarak söyleyip, sonradan bir kez daha tekrarlayamazlar ya da zorluk çektikleri sesleri bir gün çok iyi söylerken, bir diğer gün zorluk yaşayabilirler.
Apraksi, bireyde herhangi bir koordinasyon sorunu, anlama güçlüğü, kas tonusunda anormal değişiklikler, biliş problemleri veya kas güçsüzlüğü olmaksızın hareketlerin motor planlaması ve oluşması sürecinde yaşanan güçlükle karakterize olan bir motor planlama bozukluğudur.
İlgili 24 soru bulundu
Apraksi terimi, praksi olarak bilinen becerinin kaybını belirtmek için kullanılır. Apraksi, fiziksel yeterlilik ve hareket etme isteği olmasına rağmen, öğrenilmiş anlamlı hareketleri gerçekleştirme yeteneğinin kaybı olarak ortaya çıkan nörolojik bir bozukluktur.
Kas fonksiyonlarının normal olmasına rağmen, beceri gerektiren hareketlerin yapılamaması; istemsiz hareketler korunurken, istemli kas hareketlerinin planlanması, programlanması ve sıralanmasındaki bozulmasıdır. Apraksi davranışsal nörolojik sendromların en önemlilerinden biridir.
Apraksi Tipleri
Sözel apraksi, Yetişkinlikte ve çocukluk döneminde konuşmanın programlanmasına ilişkin motor bozukluktur. Sözcükleri üretmek ve istemli kas hareketlerini sağlayabilmek için gerekli merkezdeki motor planlama bozukluğudur. Sıklıkla sesletim problemleri görülür.
Sözel apraksi; Ağız hareketlerini kontrol etmede ve konuşmada güçlük, sözel apraksi sonradan veya doğumdan oluşabilir. Yapısal apraksi; Kopyalama,çizme veya basit figürler oluşturma gibi eylemlerde güçlük. Ataksi-okülomotor apraksi; Gözleri komut yönünde hareket ettirememe.
Kas gücü, tonus, spastisite, dil ve bilişsel değerlendirme yapılarak hastada dizartri, afazi ya da bilişsel bozukların varlığı ya da yokluğu tanılanır. Konuşma apraksisine eşlik eden diğer apraksi tiplerini belirlemek için praksi değerlendirmesi yapılır.
Konuşma seslerinin üretilmesinde gerekli olan sinir ve kas düzeninin yeterli olmasına, konuşmayı sağlayan organlarda bir zayıflık ya da felç durumu olmamasına rağmen konuşma için gerekli seslerin istemli olarak üretilmesindeki güçlüktür.
Konuşma bozukluğu sorunları arasında yer alan Çocukluk Çağı Konuşma Apraksisi açık belirtilere sahip olmakla birlikte tedavi edilmesi mümkün olan bir konuşma bozukluğu sorunudur.
Oküler motor apraksi, horizontal sakkadik göz hare- ketlerinin yapılamaması, ani baş çevirme hareketi varlığı ve optokinetik veya vestibüler nistagmus hızlı fazının oluşturulamaması ile karakterize olan klinik bir durum- dur. Oldukça ender rastlanan bir hastalıktır.
Beynin konuşma eylemi için gereken dudak, çene, dil gibi organlarını harekete geçirme hususunda problem yaşanmasından kaynaklanmaktadır. Apraksi görülen bireylerin sesleri, heceleri ve kelimeleri söylemede problemlergörülmektedir. Birey ne demek istediğini bilse de bu problem yüzünden kendisini ifade edememektedir.
PARİETAL LOB: Frontal lobun arkasında bulunur. Sağ parietal lob hasarında kişi üç boyutlu olarak çevre ile bedeninin ilişkisini kaybeder. Sol parietal lob hasarında ise konuşulanı ve yazılanı anlama yeteneği bozulur.
Edinilmiş apraksi, en tipik olarak yetişkinlerde ortaya çıkmasına rağmen, herhangi bir yaştaki kişiyi etkileyebilir. Edinilmiş apraksi, beynin konuşmaya dahil olan ve mevcut konuşma yeteneklerinin kaybını veya bozulmasını içeren bölümlerinin hasar görmesinden kaynaklanır.
Beyin hasarına bağlı olarak bu mesajların doğru iletilememesi sonucunda konuşma organları doğru çalışamaz. Buna bağlı olarak konuşma apraksisi gelişir. Konuşma apraksisi, bir motor konuşma bozukluğudur ve şiddeti beyin hasarının tipine bağlı olarak değişebilir. Çocuklarda da apraksi gözükebilir.
Dolayısıyla, kas yapısı zarar görmemesine rağmen konuşma üretimi için gereken sıralı hareketlerin motor planlaması ve programlamasındaki bir bozukluktan kaynaklanan bu durum Çocukluk Çağı Konuşma Apraksisi (ÇÇKA) olarak adlandırılır. ÇÇKA olan çocuklar sesleri, heceleri ve sözcükleri istemli üretmede sorun yaşarlar.
Apraksi kas güçsüzlüğü, duyu ve denge bozukluğu, anlama ve dikkatini toplama bozukluğu olmadan öğrenilmiş ve de daha önceden yapılabilen bir hareketin yapılamamasıdır.
Apraksi; konuşmada yaşanan planlama güçlüğünden dolayı oluşan nöromüsküler bir bozukluktur. Bu bireyler sesleri, heceleri, kelimeleri üretemeyebilir hatta hiç üretim olmayabilir. Yaptıkları hatalar tutarsızdır. Konuşurken hangi sesin ne zaman ve nasıl oluşturulacağı konusunda planlama zorluğu yaşarlar.
Praksi beceri gerektiren istemli hareketlerin planlanması ve gerçekleştirilmesidir. Apraksi ise kişinin daha önce öğrenmiş olduğu hareketleri, yeterli anlama, istek ve hareket kapasitesi bulunmasına rağmen yapması söylendiğinde yapamamasıdır.
3) İdeomotor Apraksi
Bir fikre bağlı olarak motor harekete geçme eyleminin bozulması durumudur. Loblarda bulunan lezyonlar sebep olur. Özellikle hastalara komut verildiği zaman hareketi yanlış gerçekleştirirler. Gerçek nesne eline verildiğinde ise çok daha iyi bir tepki verirler.
Apraksi; Herhangi bir güçsüzlük, normal olmayan ton veya postür, bilişsel işlevlerde bozulmalar, anlamada azalma, koopere olamama gibi durumların haricinde, beceri gerektiren hareketlerin planlamasının yapılamaması durumudur.
Ekstremite kinetik aprakside ise hedefe yönelik hareketlerin bilişsel-motor yönleri ile alakalı yüksek dereceli bir problemden farklı olarak, bunu ekstremite hareket becerisindeki bir defisit olarak tanımlandı.
Apraksi, beyinde posterior parietal korteksin hasarıyla karakterize bir motor bozukluktur. Bireyler kendilerinden beklenen hareketi anlamalarına rağmen hareketi yapacak motor planlamada zorluk yaşarlar. Edinilmiş Konuşma Apraksisi; verbal apraksi (sözel apraksi) olarak adlandırılan bir apraksi tipidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri