Apse oluşumunun ilk belirtisi, dokunulduğunda ağrıyan, sert, kırmızı bir bölgedir. Apse konumlanmaya ve irin oluşmaya başlayınca, bu kırmızı alanın sınırları belirginleşir ve merkez noktası yumuşamaya başlara. Genellikle irin, direnci en az olan bölgeye doğru ilerler, bir çıkıntılı nokta oluşturur.
Apse, bir yerde irin birikmesidir. Vücudun herhangi bir yerinde bir doku ya da organda oluşan apse, kendini ağrı, kızarıklık ve şişikler yaparak belli eder. Bazı apseler kendiliğinden dışarı açılır ve akar. Apse`nin açılmadığı durumlarda bu işi ameliyatla yapmak gerekir.
Apsenin, vücutta oluştuğu yere, büyüklüğüne göre değişmekle birlikte apse drenajı yapıldıktan sonra antibiyotik tedavisi başlanır. Sonrasında takiplerle yaklaşık olarak 1 hafta içerisinde düzelir.
Apseler ağız içinde çıkabildiği gibi vücudun herhangi bir yerinde de çıkabilir. Oluşan apseler ağrı ve kızarıklık gibi şikâyetlere yol açabilir.
Apseler, vücudun herhangi bir noktasında biriken irinleri tanımlayan tıbbi bir terimdir. Halk arasında iltihap olarak da geçen apselerin birçok farklı çeşidi mevcuttur. Genel olarak diş apsesi insanlarda yaygın olsa da apseler cildin farklı noktalarında, iç organların çevresinde oluşmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Diş Apsesi Kaç Günde Geçer? Diş kökü veya diş etinde görülebilen apselerde etken olan faktörün ortadan kaldırılması ve uygun tedaviyi takiben sıklıkla 2 ila 3 günde iyileşme gözlenir. Ortalama 1 hafta ile 10 gün içerisinde ise semptomların tamamen gerilemesi beklenir.
Anal apse hastalığı uzman doktorlar tarafından steril şartlarda cerrahi yöntemlerle tedavi edilmesi gereken, kendiliğinden iyileşmesi mümkün olmayan bir hastalıktır.
Apseler, tedavi edilmediği takdirde, apse içinde büyüyen mikroorganizmalar, vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ve başka rahatsızlıklara sebep olabilir. Apsenin tedavi edilmediği durumlarda; şiddetli baş ve diş ağrısı, diş eti şişkinlikleri, ağız kokusu, yüzde şişkinlik ve hatta diş kayıpları oluşabilir.
Perianal apse acil cerrahi müdahale gerektiren bir durumdur. Apsenin hızlı ve doğru cerrahi teknikle boşaltılması gerekir. Eş zamanlı uygun antibiyotikler ve ağrı kesici ilaç tedavisi başlanmalıdır. Doktora başvurmakta geç kalan hastalarda bazen apse dışarıya veya kalın bağırsağın içine kendiliğinden boşalabilir.
Soğuk apse verem hastalığında görülür. Ağrısızdır. Sıcak apsede görülen iltihap belirtileri de yoktur.
Apse olan bölgenin temizlenmesi ve düzenli antibiyotik kullanımı sonrasında diş etinde oluşan apse yaklaşık 6 ila 7 gün içerisinde tamamen ortadan kaybolacaktır.
Apse, derinin altında oluşan bir irin topluluğudur. Genellikle bakteriler bir kesik veya yaradan girdiğinde ortaya çıkar. Enfeksiyon hızla yayılır ve apsenin oluştuğu bölgede ateş, ağrı, şişlik, kızarıklık ve hassasiyete neden olabilir.
Küçük bir cilt apsesi doğal olarak drene olabilir veya herhangi bir tedavi olmaksızın küçülebilir, kuruyabilir ve kaybolabilir. Bununla birlikte, enfeksiyonu temizlemek için daha büyük apselerin antibiyotiklerle tedavi edilmesi gerekebilir ve irinin boşaltılması gerekebilir.
Apse, makat kanalı (anüs) içindeki küçük bir salgı bezinin bakteri ile enfekte olması veya tıkanması ile oluşan akut (ani) enfeksiyondur. Bazı hastalıklar nedeniyle bu salgı bezlerinin kanallarına giren mikroplar bu bezlerde enfeksiyona neden olurlar.
Apse patlarsa, ağrı azalabilir. Ağrının azalması sorunun ortadan kalktığı anlamına gelmemektedir. Diş apsesi tedavi edilmezse enfeksiyon çene ve boyun bölgesine yayılabilir. Hatta tedavi edilmeyen diş apsesi vücuda yayılarak hayatı tehdit eden bir enfeksiyon olan sepsis gelişmesine yol açabilmektedir.
Apse anal bölgedeki kasların arasından ilerleyerek genişler ve bu bölgede birikir. Eğer bu apse zamanında boşaltılmazsa veya uygun şartlarda iyi boşalmazsa cilde kadar uzanır ve cildi iltihabi nekroza uğratarak cilde açılır. Böylece barsak içi ile cilt arasında bir bağlantı, bir tünel meydana gelmiş olur.
Kişinin apseli dişe müdahalesiyle apsenin patlaması ve delinmesi zararlı sonuçlar doğuracağından yapılmaması gereken bir harekettir. Patlayan ve delinen apse ilerleyen zamanlarda iltihabın tekrar oluşmasına sebep olabilmektedir.
Apse tedavi edilmez ise kendi kendine patlar. Kendi kendine patlayan apselerin neredeyse tamamı fistül oluşmasına neden olabilir. Ayrıca apsenin kontrollü bir şekilde boşaltılmaması cilt altında da doku hasarına neden olmaktadır. Boşaltma işlemi ne kadar erken yapılırsa fistül oluşma riski o kadar azalacaktır.
Apseyi patlatmak, enfeksiyonun diğer bölgelere yayılma riskini artırır. Enfeksiyon, çevre dokulara, diş etlerine, çene kemiğine ve hatta çevredeki damarlara ve sinirlere yayılabilir. Bu durum daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir ve tedavi sürecini daha zorlu hale getirebilir.
Anal apsenin boşaltılması için öncelikle cilt üzerinde çok ufak kesik açılır. Altta bekleyen ve dışarı çıkmak isteyen irin bu kesikten dışarı çıkar. Bu noktada apse drenajı kullanılarak kesik açılan bölgedeki apsenin tamamının dışarı atılması sağlanır. Bu sayede tekrarlama oranı en aza indirilir.
Diş Eti Apsesi ve Kanal Tedavisi
Apsenin tedavi edilmeden bırakılması enfeksiyonun kalp ve beyin gibi vücudun diğer bölgelerine yayılarak yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yol açmasına neden olabilir. Kanal tedavisi kapsamında dişe delik açılarak pulpa temizlenir.
Diş apsesinin tedavisinde kullanılan 2 temel metot bulunmaktadır. Birincisi antibiyotiktir. Çoğu vakada diş apsesi antibiyotik ile tam olarak tedavi edilmez. Bunun yerine apse için antibiyotik temizleme ve rahatlatma görevi görür.
Klindamisin: kemikte veya yumuşak dokuda oluşan dental apseler için kullanılır. Dişçi bunu genellikle, penisilin ve benzeri denendiği ve başarısız olunduğu durumlarda ikincil tedavi olarak önerir.
İltihaplı diş fırçalanmaz diye bir genel kanı olsa da bu doğru değildir. Aksine iltihaplı dişin bakımına daha da dikkat etmek gerekir. Dişin ve dilin fırçalanması ağızda bulunan enfeksiyonun büyük oranda azalmasına yardımcı olur. Dişlerin fırçalanmasına ek olarak düzenli gargara kullanımı da önerilmektedir.
Makatta şişlik problemi yaygın olarak basur (hemoroid) nedeniyle oluşur ve fakat her şişlik de basur değildir. Makatta şişliğin ya da memelerin oluşması durumunda makattan kan gelmesi, kaşınma, dışkılama sırasında ağrı, iç çamaşırlarının kirlenmesi ve kokulu akıntı gibi sıkıntılar yaşanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri