Normal referans aralığı 26 ila 35 arasında kabul edilen Aptt değeri 100 ve üstüne ulaştığı takdirde vücutta kanamalar meydana gelmektedir. Pıhtılaşma bozukluğuna neden olan bu durum aşırı kanamalara ya da kanamanın geç durmasıyla sonuçlanmaktadır.
aPTT Yüksekliği Nedir? aPTT ölçümünüzün yüksek çıkması kanınızın daha yavaş pıhtılaştığı anlamına gelir. Bu durumun arkasında birçok neden olabilir. Karaciğer Sorunları: İnsan bedeninde pıhtılaşma faktörlerinin çoğunun sentezlendiği yer karaciğerdir.
PTT için tipik bir değer 60 ila 70 saniyedir. aPTT de aynı şeyi ölçer, ancak bu testte kanın daha hızlı pıhtılaşmasını sağlamak için kana madde eklenir. aPTT için tipik değer ise 25 ila 35 saniyedir. Test, hasta heparin aldığı için yapılmışsa PTT 120 ila 140 saniye, aPTT ise 60 ila 80 saniye civarında olması istenir.
Herhangi bir ilaç kullanmayan sağlıklı bir insanda normal değer genel olarak 26 saniye ile 35 saniye arasında olmalıdır. Kişilerde bu değer 100 saniyenin üzerinde olması durumunda vücutta belirli organlarda kanamalar meydana gelir. Kişilerde 60 ila 65 saniye arasında olması da kişilerde kanama meydana gelir.
INR testi normal değerler aralığı, uzman doktorlar tarafından 0.8 ile 1.1 şeklinde açıklanır. Ancak bu değer aralığı kan sulandırıcı ilaçlar kullanan kişilerde 2.0 ve 3.0 aralığında görülebilir. INR testi sonucunda çıkan değerlerin normalin üstünde olması, pıhtılaşmanın yavaş bir şekilde olduğunun göstergesidir.
İlgili 40 soru bulundu
Eğer INR>5 ise hemen Warfarin'i kesip doktorunuzu aramanız gerekir. Eğer INR>10 veya herhangi bir olağan dışı kanama varsa (kendiliğinden dişeti, burun kanaması, idrardan veya dışkıdan kan gelmesi) hemen Warfarin'i kesip doktorunuza veya en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.
Eğer INR değeri 5'in üzerinde ise ilaç almayı bırakın ve hemen doktorunuzu arayın. Araç içi ve dışı trafik kazaları, kesici delici alet yaralanmaları, darp, yüksekten düşme, şiddetli baş çarpması gibi iç ve dış kanamaya neden olacak durumlarda derhal hastaneye başvurunuz.
Organizmanın karşılaştığı küçük travmalarda ve ya cerrahi müdahalelerde kanamanın durması, pıhtı laşma mekanizmasının ilk andan itibaren devreye gir mesiyle birkaç dakika içinde gerçekleşir. Pıhtılaşma zamanı için normal kabul edilen süre 4-10 dakikadır.
Protrombin zamanının yüksek olmasının en temel nedenleri şunlardır: K vitamini eksikliği, ciddi karaciğer sağlığı sorunları, antibiyotik kullanımı, özellikle safra kanalının uzun süreli tıkanması, kan damarı tıkanıklığı, aşırı kan transferi vb. neden olacaktır. Protrombin zamanı çok uzundur.
Bu nedenle APTT testi kanın düzenli ve sağlıklı bir şekilde akması açısından önem arz ediyor. Bu test mavi renk tonlu özel tüplere alınan kan örneği üzerinden fikir yürütülür. Dolaysıyla test değerlendirmesi doğrudan hematoloji laboratuvarında mesai yapan hematoloji uzmanı tarafından gerçekleştirilir.
Akciğer ve kalpte görülen pıhtılaşmanın belirtileri; göğüs, kol, sırt ve boyunda oluşan ağrı ve nefes darlığı yaşanması. Bacaklarda görülen pıhtılaşmanın belirtileri; bacağın alt bölgelerinde ağrı ve kızarıklıklar meydana gelmesi, sıcaklık hissedilmesi.
Normal koşullarda, kan pıhtıları kan damarı duvarlarındaki küçük kesik ya da çatlakları kapatmak ve kanamayı durdurmak için oluşur. Kan damarındaki kan akımının yavaş olması da kan pıhtısı oluşumuna neden olabilir. Örneğin, bir kan damarı daraldığında, kan damar içinde hareket ettiğinden yavaşlayabilir.
Trombofili taraması ayrıca antifosfolipid antikorları ile birlikte olan akkiz (kazanılmış) trombofilileri de içerir. Laboratuvar testleri mümkünse trombotik olaydan uzak bir dönemde (6 hafta sonra) ve hasta gebe değil iken ve antikoagulan tedavi yada hormon tedavisi almadığı bir dönemde yapılmalıdır.
Kanda PCT yüksekliği vücutta enfeksiyon olduğunun göstergesidir. PCT yüksekliği enfeksiyonun seviyesine göre değişir. Genellikle sepsis, menenjit gibi ciddi bakteriyel enfeksiyonlar PCT'nin yükselmesinin en büyük nedenleridir.
F VII'nin yarı ömrü kısa olduğundan K vitamini eksikliğinde önce PT uzar. F II, VII ve X düzeylerinde anlamlı düşme olduğunda aPTT uzar. PT INR > 1.5 veya PT uzaması > 3 saniye ise K vitamini replasmanı gerekir.
Vücüdunuzda herhangi bir bölge kesildiğinde veya yaralandığında vücudunuz bir kan pıhtısı oluşturarak kanamayı durdurur. Kanınızdaki trombosit adı verilen proteinler ve parçacıklar, kan pıhtısını oluşturmak için birbirlerine yapışır. Pıhtı oluşturma sürecine pıhtılaşma denir.
Bu test ile, kanın pıhtılaşması için geçen süre ölçülür. Kanın pıhtılaşması için, vitamin K ve karaciğer tarafından üretilen bir protein (protrombin) gerekir. Karaciğer hücresi hasarı ve safra akımı tıkanması, kanın uygun şekilde pıhtılaşmasını engelleyebilir.
Çok yüksek trombosit sayısı, kanın aşırı pıhtılaşmasına neden olabilmektedir. Bu durumda damar tıkanıklığına yol açabilmektedir. Öte yandan, çok düşük trombosit sayısı ise kanamanın kontrol altına alınamamasına ve ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir.
Sağlıklı bir insanda trombist değeri mikrolitrede 150 bin ile 450 bin arasındadır. Eğer 450 binden fazla olursa trombositoz; 150 binin altındaysa trombositopeni ortaya çıkar. Eğer trombosit 50 binin altındaysa kanama ciddi boyuta ulaşabilir.
Nadir görülen bir hastalık olan hemofili, kanın normal şekilde pıhtılaşamamasına yol açar. Bu durumun nedeni pıhtılaşma faktörlerinin doğuştan eksik olmasıdır. Hastalarda herhangi bir yaralanma sonucunda oluşan kanama diğer bireylere göre çok daha uzun sürebilmekle birlikte vücutta iç kanamalar da gelişebilir.
Hemofili, kanın gerektiği gibi pıhtılaşmaması sonucu kanamanın durmaması ya da geç durması ile kendini belli eden kalıtsal bir hastalıktır.
Bir tarama testi olan aPTT, vücudun kan pıhtılarının oluşturma yeteneğinin incelenmesi amaçlı kullanılmaktadır. Alınan kan örneğinde pıhtılaşma için geçen saniye sayını ölçmektedir. Aptt test sonucu uzman hekim tarafından incelenerek kanın pıhtılaşma süresi tespit etmektedir.
INR nin normal değer aralığı 0.8 – 1.1'dir. Bazı sağlık sorunları olan kişilere kanın damar içerisinde pıhtı atmasını engellemek için warfarin gibi kan inceltici ilaçlar verilir. Bu ilaçları kullanan kişilerin beklenen İnr değerleri 2.0 ile 3.0 arasıdır.
Özellikle K vitamini açısından zengin gıdalar INR sonuçlarınızı değiştirebilir. Bu gıdalar arasında brokoli, marul, yeşil lahana, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, bezelye, karaciğer, yumurtanın sarısı, buğday kepeği ve yulaf gibi tahıllar, kaşar peyniri, soya ve zeytinyağı sayılabilir.
düzeltilmesi gereken hastalarda INR seviyesinin PCC ve K vitamini tedavisi ile düzeltilmesi önerilir. mg yavaş I.V. infüzyon şeklinde K vitamini verilmesi, INR seviyesine bağlı olarak gereğinde tedavinin tekrarlanması önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri