Bu temel beceriler koşma, atlama, sıçrama, sekme, yakalama, fırlatma, topa ayakla vurma gibi hareketlerdir.
Bir bütün olarak vücudun genel hareketlerini ve denge dinamiğini kapsar. Emekleme, ayakta durma, yürüme, koşma, salınım, dönme, yuvarlanma, zıplama, denge gibi hareketler üzerideki kontrolü anlatmak için kullanılmaktadır.
Psikomotor davranışlarda kas ve sinir sisteminin gelişmesi önemli bir yer tutar. Karşıt güce karşı koyabilmek ya da direnci yenebilmek için vücudunu etkin biçimde kullanan çocuk yürüme, koşma, sıçrama, topa vurma, fırlatma gibi hareketleri gücüyle orantılı olarak gerçekleştirir.
Nefes alıp vermek ya da göz kırpıştırmak ömür boyu bireyin istemi dışında da olsa devam eden refleksif hareketlerdir. Oysa tek ayak üzerinde sekmek ya da kâğıt kesmek, organların kullanımının bilinçli olması ile yapılan eylemlerdir ve 'psikomotor gelişim' içinde değerlendirilirler.
Psikomotor gelişim etkinlikleri – Top atma
Büyük Kas becerileri “kaba psikomotor becerileri” olarak da ifade edilir. Emekleme, ayakta durma, yürüme, koşma, salınım, yuvarlanma, denge gibi beceriler ve hareketler üzerindeki kontrolü anlatmak için kullanılmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Öğrencinin gelişim alanları; (1) fiziksel , (2) sosyal, (3) benlik kavramı, (4) bilişsel ve (5) kariyer gelişim alanı olarak beş grupta toplanmaktadır.
Psikomotor alan kazanımları incelendiğinde “kılavuzla yapma”, “beceri hâline getirme”, “duruma uydurma” ve “yaratma” basamaklarında kazanım bulun- duğu göze çarpmaktadır.
becerilerin kazanıldığı dönemdir. Bu temel beceriler koşma, atlama, sıçrama, sekme, yakalama, fırlatma, topa ayakla vurma gibi hareketlerdir.
Motor öğrenme, genel olarak, bir organizmanın sinir sisteminin yapısındaki ve işlevindeki değişiklikleri yansıtan hareketlerindeki değişiklikleri ifade eder.
Performans testleri, psikomotor davranışları ölçmek için kullanılan testlerdir. Örneğin; beden eğitimi, görsel sanatlar dersinde, meslek lisesindeki meslek derslerinde sıklıkla performans testleri kullanılır.
Kişisel sosyal, ince motor,dil ve kaba motor alanlardan en az ikisinde belirgin gelişme geriliği durumu 'psikomotor gerilik' olarak tanımlanır. Sıklığı %5-10'dur. İlk beş yaşta bu terminoloji kullanılırken beş yaş sonrası dönemde 'mental motor gerilik' olarak adlandırılmaktadır.
Psiko-motor gelişim sürecinde duyu organları, zihin ve kaslar birlikte çalışır ve davranışları kontrol altında gerçekleşmesini sağlar. Psiko-motor gelişim, fiziksel büyüme ve merkezi sinir sisteminin gelişimine paralel olarak organizmanın isteme bağlı hareketlilik kazanmasıdır (MEB, 2007).
Bu basamaklar; algılama, duruma uydurma, yaratma, kurulma, kılavuzluk yapma, beceri haline getirme ve mekanikleşme olarak sayılabilir. Psikomotor alan basamaklarını bulan kişi ise Grobman olarak bilinmektedir. Algılama basamağında duyu organlarının harekete geçirilmesi hedeflenmektedir.
Manipülatif beceriler; bireyin, bir nesne ile ilişkisini gerektiren hareketlerdir. Bu beceriler küçük kas becerilerinin gelişimini destekler. Atma, tutma, fırlatma, vurma, sürme vb.
Özellikle melankolik depresyonu olan kişilerde psikomotor yavaşlamanın olduğu görülmektedir. Psikomotor yavaşlama kişilerin düşüncelerindeki yavaşlama ve fiziksel hareketlerindeki azalmayı temsil etmektedir.
Büyük kas motor becerilerinin gelişimi için daha çok koşma, zıplama, denge sağlama etkinliklerine ve çocuğun yaşına uygun bir şekilde spor faaliyetlerine vakit ayırmalı. Küçük kas motor becerileri gelişimi için tutma, kavrama, yazma, yırtma, kesme, yapıştırma, ipe boncuk dizme gibi etkinlikler yapılmalı.
Psikomotor gelişim sürecinde zihin, kaslar ve duyu organları birlikte çalışır. Psikomotor gelişim sürecinde bireyin büyüme hızına paralel şekilde ilk önce büyük kas gruplarının kontrolü gelişir. Bu grubun gelişimiyle gerçekleştirilen eylemlere Kaba motor beceri gelişimi adı verilir.
Bu temel becerilere örnek olarak yürüme, koşma, çömelme, tekme atma, atlama, sıçrama, yakalama, sekme, fırlatma, ayakla topa vurma gibi el – göz, göz – vücut koordinasyonu gerektiren davranışlar sayılabilir.
Bilişsel beceriler, insanların öğrenme, düşünme, hatırlama, problem çözme ve karar verme gibi zihinsel işlemler yoluyla karmaşık bilgi işlemlerini gerçekleştirmesini sağlayan yeteneklerdir. Bu beceriler, insanların yaşamlarındaki günlük aktivitelerden, iş hayatına kadar her alanda önemli bir rol oynamaktadır.
PSİKOMOTOR ÖĞRENMELER
hareketlerin belli bir sıraya göre doğru hızlı ve otomatik yapılması sonucunda ortaya çıkan davranışları içerir. Daktilo yazma ● Bisiklete binme ● Basketbolda şut.
Bilişsel öğrenme alanı, bilgi, kavrama, uygulama,analiz,sentez ve değerlendirme aşamalarında gerçekleşir. Psikomotor öğrenme yedi kategoride toplanır. Algılama,kuruluş, klavuz denetiminde yapma, alışkanlık, karmaşık dışa vuruk faaliyet, uyarlama, yaratma.
İnce Motor Becerileri Nelerdir? İnce motor becerileri, küçük kas grupları kullanılarak yapılan hareketlerdir. Spesifik olarak el ve parmaklardaki kaslar yönetilerek gerçekleştirilen hareketlere verilen isimdir. Yazı yazmak, resim yapmak ve alet kullanarak yapılan her türlü etkinlik ince motor becerilerine dahildir.
Psikomotor Öğrenme
Motor öğrenme de denilen bu çeşit öğrenme, öğrenilen bir davranışın, daha iyi şekilde nasıl yapılacağının öğrenilmesi demektir. Örnek: Araba kullanmayı öğrenme. Bu çeşit öğrenmede, kişinin davranışlarını doğru ve hızlı şekilde yapabilmesi için alıştırma gereklidir.
Psikomotor gelişim, fiziksel büyüme ve merkezi sinir sisteminin gelişimine paralel olarak organizmanın isteme bağlı hareketlilik kazanması olarak tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri