Arılar 1 kilogram bal yapabilmek için ortalama 96.000 kilometre yani Dünya'nın etrafında yaklaşık 2,5 tur atacak kadar yol kateder. Arılar 1 kilogram bal yapabilmek için ortalama 96.000 kilometre yani Dünya'nın etrafında yaklaşık 2,5 tur atacak kadar yol kateder.
Araştırmada havanın yoğunluğu azaltılarak arıların yüksek irtifalarda karşı karşıya kaldığı ortam koşulları oluşturuldu ve hava basıncı arılar uçamayıncaya dek düşürüldü. Sonuçlar arıların 9000 metrenin üzerindeki irtifalarda bile uçabileceğini gösteriyor.
Arıların duyargaları o kadar hassatır ki 2 km mesafeden balın kokusunu alırlar.
Oğul arıları, kovandan çıkmadan önce midelerini bal ile doldururlar. Fakat buna rağmen 2-3 saat kadar boyunca kovan etrafında dolanmaya devam ederler. Daha sonra uçuş için pek fazla midelerinde bal kalmaz ve en fazla 5 kilometre kadar uzaklaşabilirler.
İlgili 29 soru bulundu
Arılar Hangi Bitkileri Sever? Arıların en sevdiği bitkiler lavanta, kekik, fesleğen, adaçayı, biberiye, melisa, yonca, karahindiba, bakla, acı
Bir de arıcılarımızın yanlış kovan, koloni yönetimi ve yanlış suni bölmelerinden dolayı suni bölme yaptıkları kovanlar da oğul verebiliyor. Aslında oğul veren arıdan hiçbir zaman yeterli bir bal üretimi gerçekleştiremeyiz. Bazen arılar kendi ortamını rahatsız edebiliyor.
Arılar, renkleri görebilir. Sarı ve mavi renklerine doğru uçmayı tercih ederler. Kırmızı rengi göremezler.
Salkım şeklindeki oğul arısı arıcı tarafından usulüne uygun şekilde alınarak yeni bir kovana konur. Mevsimin müsait olduğu zamanlarda ikinci, üçüncü, hatta altıncıya kadar oğul çıkabilir. Fakat çıkan her oğul kovan nüfusunun azalması ve kovanın gücünü yitirmesi anlamına gelir.
Arıların sahiplerini tanıdığını ifade eden Yirmibeşoğlu, “İnsanlar bunun denemesini yapabilir, hava sıcak olduğunda ve öğlen vaktinde arının içerisinde girilebilir, bir şey yapmazlar. Arılar da beni tanıyor. Arılar insanın kokusunu anlar. Yabancı birisi girdiğinde arılar onları anlar.
Kraliçe -kolonideki genetik çeşitliliği muhafaza etmek için- genellikle birden fazla (poliandri) erkek arı (dron) ile havada çiftleşir. Bu çiftleşme uçuşları art arda birkaç gün tekrarlanabilir. Daha sonra kraliçe yumurta bırakmaya başlar ve -yeni bir koloni kurmak amaçlı uçuşlar haricinde- kovanı terketmez.
Sadece dişi arılar sokar
Çünkü sadece dişi arıların iğneleri vardır. Üzücü olan ise bal arılarının herhangi birini ya da bir şeyi soktuktan sonra ölmeleri…
Kraliçe. Her koloninin her zaman sadece tek bir kraliçesi vardır. Kraliçe arı beş yıla kadar yaşar ve bu zaman zarfında çocuk doğuran sadece odur.
Bir bal arısı kovanında kışın yaklaşık 20.000-30.000, yazın 60.000-80.000 arası işçi arı bulunur. Kış aylarında 4-9 ay, yaz aylarında 6 hafta civarı yaşarlar. İşçi arıların dikenli bir iğnesi bulunur ve bu iğne ile bir canlıyı soktuklarında iğnelerini bırakır ve ölürler.
Uygun koşullar altında, sağlıklı bal arılarından oluşan bir arı kovanı yılda yaklaşık 73 kg bal üretebilir ve 59 kg kadar da bal tüketebilir. Böylece, arıcıların bal sağımından elde ettikleri bal 14 kg veya 14 kg'dan daha fazladır.
Ana arı, daha larva döneminden itibaren işçi ve evci arılardan farklı bir şekilde besleniyor. Bu nedenle işçi arı en fazla altı hafta, erkek arı da altı ay yaşayabilirken ana arı altı yıla kadar yaşayabiliyor.
Teknik arıcılıkta arının oğul vermeden suni arı alınır. Ama ne olursa olsun bazen bunu engellemek zor olur. Arı oğullarını genellikle havanın çok daha iyi olduğu sabah saat: 09:00 ve 15:00 arasında çıkıyor.
Kraliçe arı, bal arısı kolonilerinde sadece bir adet bulunur. Kraliçenin tek görevi ise sürekli yumurtlayarak koloninin devamlılığını sağlamaktır.
İlk çıkan oğulun hangi kovandan çıktığı görüldüyse, diğer oğulları engellemenin en pratik bir yolu da şudur: Ana kovan yerinden kaldırılıp arılıkta başka bir yere taşınarak, oğul arısı ana kovanın yerine konur. Böylece dışarıdaki tarlacı arılar da oğul kovana dahil olarak koloniyi çok güçlü bir hale getirirler.
Renk tonlarını çok iyi seçebilen ve ayırabilen arılar, beyaz rengekarşı olumlu hisler beslerken, üzerinde siyah gibi koyu renkli giysiler olanlara karşı dostça davranmıyor.Arılar bu kızgın dönemlerinde ter, alkol, sarımsak, soğan gibi ağır kokulara karşı da çok hassas oldukları için saldırgan bir tutum izleyebiliyorlar ...
Bu noktada arıotu gibi nektar ve polen kaynağı olan bitkilerin önemi ön plana çıkmaktadır. Arılar için çok değerli besin kaynağı sağladığı için dünyanın en iyi 20 bal bitkisi arasında olan arıotu, İngiltere, Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde ekimi yapılmaktadır.
Bitki özsuları, Marchalina hellenica midesinde sindirilmez, böceğin yapısında bulunan özel filtre odalarından geçer, salgılarla zenginleştirilerek balçiği olarak salgılanır. Çam balı, zamanla iyi kaliteli bal olarak kabul görmüştür. Keskin bir tadı ve aroması yoktur, kristalleşme olmaz.
Kovanda arı nüfusu fazlaysa, arıcı boş çerçeve vermekte ya da kat atmakta geciktiyse ana memeleri yaparlar. Nüfusu azaltmak içeriyi rahatlatmak için oğul ihtiyacı doğar. Kovanın havalanması yetersizse, arılar içerde bunalırlar. Kovanı rahatlatmak, nüfusu bölmek için oğul hazırlığı yaparlar.
Arıların Kovanı Terketmesi
Birinci sebep kovandaki besin stokunun bitmesidir. Besin stoku kritik seviyeye indiğinde yaşlı arılar genç arılara yaşama şansı sağlamak için toplu olarak kovanı terk eder. Buna açlık oğulu adı verilir. Besin bittiği zaman ise arılar toplu olarak kovanı terk eder.
Bunların en güzeli yakınınızda su varsa ya da arılığınında su bulunan tarafından çıkan arı oğulun üsten su serperseniz arı oğulu yağmur yağdığını sanıp bir yere konacaktır. Daha sonra bütün arı oğulları bu şekilde konmasını sağlayarak oğul yakalama yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri