Arıların en sevdiği bitkiler lavanta, kekik, fesleğen, adaçayı, biberiye, melisa, yonca, karahindiba, bakla, acı bakla, hodan, nane, kabak çeşitleri, ayçiçeği, ıhlamur, iğde, kestane, erguvan, yalancı akasya...
Arılar; çan çiçeklerini, yoncaları, peygamber çiçeklerini, çayır adaçayını, evliya otunu, papatyaları, civanperçemi, kuş fiği, dere baklası, uyuz otu veya çayır çiçekleri sever.
Bölgeden bölgeye değişse de Anadolu'da pek çok bölgeye uyum sağlayabilen başlıca arı dostu çiçek türlerini şu şekilde listelemek mümkün: Ayçiçeği. Kanola. Lavanta.
Türkiye'deki çayır ve meralarda bol miktarda bulunan geven, kenger, çiriş, sütleğen, şalba, sarmaşık, ballıbaba, kekik, lavanta, nane, adaçayı, hardal, yonca, ak üçgül, çayır üçgülü, kırmızı üçgül, taş yoncası ve gazal boynuzu gibi bitkiler aynı zamanda arılar için de çok önemli ve zengin birer nektar ile polen ...
Nane : Arılar nanenin keskin kokusundan pek hoşlanmazlar ve yaklaşmazlar. Özellikle taze naneden bahsediyoruz tabii ki. Tarçın : Tarçını kamp yapacağınız alanın etrafına serperseniz arılarda biraz korunmuş olursunuz. Tarçın kokusu arıların pek sevdiği birşey değil.
İlgili 32 soru bulundu
Arıların en sevdiği bitkiler lavanta, kekik, fesleğen, adaçayı, biberiye, melisa, yonca, karahindiba, bakla, acı bakla, hodan, nane, kabak çeşitleri, ayçiçeği, ıhlamur, iğde, kestane, erguvan, yalancı akasya...
Sarı ve mavi renklerine doğru uçmayı tercih ederler. Kırmızı rengi göremezler. Örneğin gelinciği sadece kara bir nokta olarak görürler. Ancak arılar morötesi ışığı görebilir ve çiçek açan bitkiler de bunu “bilir”.
Bitki özsuları, Marchalina hellenica midesinde sindirilmez, böceğin yapısında bulunan özel filtre odalarından geçer, salgılarla zenginleştirilerek balçiği olarak salgılanır. Çam balı, zamanla iyi kaliteli bal olarak kabul görmüştür. Keskin bir tadı ve aroması yoktur, kristalleşme olmaz.
Nane: Nane kokusu, hatta taze nane kokusu arıları rahatsız eden kokular arasındadır. Bu şekilde arıları uzak tutabilirsiniz.
Tespit edilen 10 kilometrelik izole alanda çalışmalarımız devam etmektedir." dedi. Arıların vejetaryen olduğunu, arıya verilecek gıdalarda kesinlikle hayvansal ürünlerin olmaması gerektiğini belirten Muz, arının yediği her şeyin bitkisel kaynaklı olması gerektiğini vurguladı.
Arı Maya sadece güllere konarmış. Güllerden bal yapar, vız diye uçarmış.
Ihlamur ağaçları, Türkiye'de ağırlıklı olarak Ege, Karadeniz, Marmara ve Antalya bölgelerinde yetişmektedir. Haziran ayından itibaren çiçeklenen ıhlamur ağaçları, bal arılarını kendine çeker.
Çiçeklerinde bulunan nektar ve poleni ile bal arılarının dikkatini çeker.
Türüne göre çiçekleri muhteşem parlaklıktaki pembe, portakal, sarı veya beyaz tonlarında açar. Bazı çeşitler benzersiz iki renkli çiçeğe sahiptir. Tatlı ve nektar dolu çiçekleri ve çiçek açtıktan sonra ortaya çıkan küçük kırmızı hanımeli meyvesi kelebekleri, kuşları ve arıları çeker.
Arıların kış süresince yiyeceği balın çiçek kaynaklı olması önemlidir. Arılar hava sıcaklık 14 c altına indiğinde uçuş yapamazlar, 12 C ısıda ise salkıma geçerler.
Her canlı türünde olduğu gibi bal arıları da yaşamlarını sürdürebilmek için besin maddelerine ihtiyaç duyarlar. Bal arılarının doğal besin maddeleri; nektar, bal ve polendir.
Tüm işçi arılar dişi olmasına rağmen bir arı kolonisindeki dişilerden sadece kraliçe arı (ana arı) çiftleşme kapasitesine sahiptir. Kolonide bunların haricinde, görevleri kraliçeyi döllemek olan, az sayıda erkek arı (dron) bulunur.
Birçok eşek arısı, çiçeklerin nektarlarından beslenirler ve polen taşıyıcı görevini görürler. Bazı eşek arıları saldırgandırlar ve tehlikede olduklarını düşündüklerinde sokarlar. Bal arılarından farklı olarak, eşek arıları birden fazla kere sokabilir.
Üzüm salkımları naylon poşetle muhafaza edlilirse kuşların yemesine imkan tanınmamış olur ve üzümleriniz size kalır. Aynı zamanda eşek arıları ve karıncalar da üzümlerin en önemli düşmanlarından biridir.
Kanada'nın Montreal kentinde 8-12 Eylül tarihleri arasında yapılan 46. Dünya Arıcılık Kongresi'nde Eğriçayır Balı, "Dünyanın En İyi Balı" ödülüne layık görüldü. Kongrenin son günü düzenlenen törenle büyük ödülü alan Eğriçayır Balı'nın sahibi Celal Çay, "Duygularımı anlatacak kelime bulamıyorum.
Çiçek balından farklı özelliklere sahip olan Eğriçayır balı, poliflora içermektedir. Bu demektir ki; Eğriçayır balı, birden fazla çiçekten elde edilen bir baldır. Toroslar'ın kendine has ikliminde ve bitki örtüsünde lezzetlenen bu ballar, günden güne değerli hale geliyor.
Renk tonlarını çok iyi seçebilen ve ayırabilen arılar, beyaz rengekarşı olumlu hisler beslerken, üzerinde siyah gibi koyu renkli giysiler olanlara karşı dostça davranmıyor.Arılar bu kızgın dönemlerinde ter, alkol, sarımsak, soğan gibi ağır kokulara karşı da çok hassas oldukları için saldırgan bir tutum izleyebiliyorlar ...
Aslında bütün arı türleri ete gittiğini söyleyemeyiz. Balarısı gibi bazı arı türleri sadece bitkisel gıdalarla ilgilenirken eşekarısı gibi bazı arı türleriyse etçildir. Yani bazı arı türlerinin ete gitmesinin sebebi etle beslenmesidir.
ARILARIN UÇMA KAPASİTESİ Hava şartlarına göre değişmekle birlikte, bal arısı saatte 24 kilometre hızla 9 kilometre kadar uzaklığa uçabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri