Bal arıları bir kişiyi soktuktan sonra ölür ve yalnızca bir kez sokabilir. Fakat eşek arıları ve yaban arıları gibi farklı türdeki arılar birden fazla kez sokabilir ve sonrasında yaşamaya devam edebilirler.
Şiddetli alerjik reaksiyonlarda; kaşıntı, kızarıklık, kurdeşen, ciltte soğukluk, nefes darlığı, boğazda ve dilde şişme, mide bulantısı, kusma, nabız değişiklikleri, ishal, baş dönmesi, bayılma, bilinç bulanıklığı ve bilinç kaybına sebebiyet verebilir.
Bir arı insanı soktuğu zaman keskin ve zehirli iğnesi insan cildinde kalabilir. Vücuttan çıkarılmayan iğne, arı sokmasından sonra bir süre daha zehir salgılamaya ve vücutta çeşitli olumsuz komplikasyonlara yol açmaya devam edebilir.
Yumuşak derili bir hayvanı soktuktan sonra iğnesini geri çıkartabiliyorsa uzaklaşıp, hayatına kaldığı yerden devam edebiliyor fakat iğne hedefte kalırsa kaçmaya çalışırken organlarla birlikte vücudu terk ediyor ve hayvan kısa sürede ölüyor.
İlgili 41 soru bulundu
Bir arı sokması, bilinenin aksine yalnızca zehrini bırakmaz. Arı sokması faydaları incelendiğinde; anti-enflamatuar ve ağrı azaltıcı maddelerle birlikte, ortaya çıkan karışımda yaklaşık 18 ila 20 doğal olarak oluşan antibiyotik ve antiviral bulunabildiği görülür.
İdrar: Arı sokmasına karşı sokulan bölge hemen idrarla ıslatılmaktadır. Yaban arısı sokmasına karşı toprak idrarla karıştırılarak yaraya sürülmektedir (Carmen, 1995). Trakya bölgesi ve Balkan göçmenlerinin yaşadığı diğer yörelerde idrardaki amonyağın arı zehirinin etkisini azaltacağı düşüncesi hâkimdir.
Arı alerjisi belirtileri hemen olabildiği gibi 1-2 saat sonra da kendini gösterebilir. Boğazda ödem, ses kısıklığı, nefes darlığı, şokla birlikte dolaşım bozuklukları ortaya çıkabilir. Arı alerjisine bağlı ölüm olayları genellikle 50 yaşın üstündeki erkeklerde daha fazladır.
Ciltte yaygın kurdeşen, şişlik olmasıyla birlikte, öksürük, hırıltı, nefes darlığı, boğaz sıkışması, karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve tansiyonda düşme, nabızda hızlanma belirtileri görülebilmektedir. Alerjik şok gelişen beş kişiden birinde ciltte alerjik belirtiler görülmez.
Bal, ayrıca yara ve yanık tedavisinde de kullanılmaktadır. Arı zehri ise özellikle kas-iskelet sistemini etkileyen bazı nörolojik (MS, ALS, parkinson hastalığı vs) ve romatizmal rahatsızlıklarda görülen kas-eklem sorunlarında ve miyalji, fibromyalji, artralji, nevralji gibi ağrılı durumlarda kullanılmaktadır.
Yaban arısı ya da eşek arısı (sarı ceket olarak da bilinir) sokması acı verici bir deneyimdir. Küçük çocuklar için çok üzücü ve korkutucu olabilir. Yaban arısı sokmaları, iğnelerde ki zehre alerjisi olan insanlar için hayati tehlike oluşturabilir. Bu alerjik reaksiyon, anafilaksi olarak bilinir.
Bir bal arısı kovanında kışın yaklaşık 20.000-30.000, yazın 60.000-80.000 arası işçi arı bulunur. Kış aylarında 4-9 ay, yaz aylarında 6 hafta civarı yaşarlar. İşçi arıların dikenli bir iğnesi bulunur ve bu iğne ile bir canlıyı soktuklarında iğnelerini bırakır ve ölürler.
Arık sokması sonrası gelişen reaksiyon ne kadar ağır ise bir sonraki reaksiyonunda ağır olma olasılığı o kadar yüksektir. Geniş bölgesel reaksiyon arı sokulan bölgede 10-20 cm'yi bulan, hatta bazen tüm uzvu etkileyen şişliğe neden olur. Düzelmeleri 5-10 gün sürebilir.
Arı sokması durumunda genellikle deride bir iğne bırakılır. Deride bırakılan zehir kesesi vücuda toksik bir sıvı verir. Arı vücuttan ayrıldıktan sonra birkaç dakika içerisinde vücuda pompalanan bu toksik sıvı alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
Sadece dişi arılar sokar
Çünkü sadece dişi arıların iğneleri vardır. Üzücü olan ise bal arılarının herhangi birini ya da bir şeyi soktuktan sonra ölmeleri…
Bu nedenle çiçeklerden nektar alamaz. İğneleri olmadığından kendilerini de koruyamazlar. Kolonide erkek arı miktarı sezona ve kolonideki koşullara bağlı olup oğul mevsiminde sayıları 500-2.000 arasındadır. Koloniler ilkbahar ve yaz başlarında erkek arı yetiştirmeye başlarlar.
Arı sokması genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Hafif bir arı sokması durumunda, şişlik, kızarıklık ve kaşıntı genellikle 1 ila 3 gün içinde azalmaya başlar.
Arı zehiri, işçi arılarda zehir bezlerince üretilip zehir torbasında depolanır. Hücreden yeni çıkmış arıların zehir üretme yetenekleri çok az olup 12 günlük olduklarında en yüksek üretim kapasitesine ulaşırlar ve 20 günlük olduklarında zehir üretme yeteneklerini kaybederler.
Bal arıları ve eşek arılarının vücudunda bulunan zehir oldukça güçlüdür ve en güçlü alerjik reaksiyonlar arasında ilk sıralarda yer alır. Bir arı insanı soktuğu zaman keskin ve zehirli iğnesi insan cildinde kalabilir.
Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Alerjinin şiddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Arı sokmasına bağlı alerji, sokma bölgesinin etrafında şişme ile başlar ve bu şişlik birkaç saat içinde olur, bir ile iki gün boyunca şişlikte artış olur ve daha sonra üç ile on gün içinde düzelme görülür.
2) Yoğurt. Yanık ve yaraların iyileşmesi için tercih edilen yoğurt bu defa arı sokması evde tedavisi için tercih ediliyor. Arının ısırdığı bölgeye soğuk yoğurt sürün ve bir süre o şekilde bekleyin. Yoğurt soğuk olmasıyla şişmesini önleyecektir.
Alerjisi olan bir kişiyi arı sokması halinde, kişide hızla anafilaksi (alerjik şok); hemen tedavi edilmesi gereken ciddi, potansiyel olarak hayatı tehdit riski taşıyan alerjik reaksiyon gelişebilir.
Arı zehrinin yapısında başlıca melittin olmak üzere apamin, MCD-peptidi, histamin, hyaluronidaz, fosfolipaz-A2 gibi bileşenler bulunur (Şahinler, 2000; Bektaş, 2016).
Arı Zehrinin Faydaları
Arı zehri, ana bileşen olarak; çeşitli enzimler, proteinler ve peptitlerden oluşur: Melittin, apamin, adolapin ve MCD gibi peptidler, Fosfolipaz ve hiyalüronidaz gibi enzimler. Dopamin ve norepinefrin gibi amino asit bileşenler içermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri