Türkiye'de arıcılar, genellikle gelirlerini sezonluk ve ürün bazında elde ederler. Başlangıç düzeyinde bir arıcının kazancı, yıllık olarak 50.000-100.000 TL arasında olabilirken, deneyimli ve başarılı arıcılar çok daha yüksek gelirler elde edebilirler.
Arıcılık, balarısı kolonilerinin beslenmesi ve bakımı ile arı ürünleri elde edilerek zirai kazanç sağlanan meslektir. Bu işi yapanlara arıcı denir. Arıcılıkta en çok bal üretimi hedeflenir. Bunun yanında balmumu, polen, arı sütü, arı zehiri ve propolis gibi arı ürünleri de arıcılık ile elde edilebilir.
Türkiye'de arıcılar, genellikle gelirlerini sezonluk ve ürün bazında elde ederler. Başlangıç düzeyinde bir arıcının kazancı, yıllık olarak 50.000-100.000 TL arasında olabilirken, deneyimli ve başarılı arıcılar çok daha yüksek gelirler elde edebilirler.
Benzer olarak, 20 bin yetişkin arısı bulunan bir koloni ancak 14 kg bal üretirken 50 bin arısı bulunan koloninin 41 kg bal ürettiği bulunmuştur.
Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Türkiye'de arı piyasasına yön veren Aydın İli Arı Yetiştiricileri Birliği, her yıl olduğu gibi bu yıl da arının çıta fiyatını belirledi. Birlik Başkanı Ayhan Özdemir, bu yılki fiyatı 200 lira olarak açıkladı.
İlgili 26 soru bulundu
Destekleme ödemesine hak kazanan organik arılı kovanlar için kovan başına 30 lira destek ödemesi yapılacak. Tebliğ, 2 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girerken 12 Kasım 2022 tarihli aynı başlıklı tebliğ yürürlükten kaldırıldı.
Küçük, yalnızca organik, şekersiz ve kara kovan bal üretimi yaptığını belirterek, "Normal fenni kovanlarda bu bölgede bir arıdan en fazla alacağın bal 20-25 kilodur.
1 petekte ortalam 3-5 kilo bal bulunmaktadır. 1 kovanda ise 10 petek olduğunu varsayarsak 30-50 kilo bal sağılır. Bal 2023 yılında 150-250 TL olduğunu açıklamıştık. Buna göre 1 kovandan yaklaşık 4.500 ila 12.500 TL gibi para kazanılmaktadır.
2022'de 225 Milyon TL
Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS) ile birlik üyesi olan veya olmayan arıcılara kovan başı destek verildi. Birlik üyelerine 30 lira, olmayanlara 20 lira destek sağlandı. Damızlık kraliçe arı başına ise 100 lira destek veriliyor.
Ana arı başına, brüt gelir 18,81 TL iken net gelir 12,79 TL olarak bulunmuştur. Ana arı üretim maliyeti ise 17,21 TL'dir. Bu işletmelerde sadece ana arı üretimi yapmak karlı değildir. İşletmeler ana arı üretimleri yanında canlı arı ve bal üretimi de yaparak karlarını artırmaktadır.
Arıcılık yaparak para kazanmak dışardan göründüğü gibi kolay değildir. Zorlu bir yolculuğun ve ilginin ardından para kazanmaya başlayabilirsin. İlk yıllarda arıyı tanıman arı ile ilgili temel bilgileri alman şarttır. 1-2 sene sonra zevkle uğraştığın arıcılık mesleği sana güzel bir gelir veya ek gelir olur.
Arıcılık bilgi ve ilgi isteyen tarımsal bir üretim koludur. Ayrıca kolonilerin ana nektar akım hazırlığında ve ana nektar akımı süresince devamlılık isteyen bir uğraştır. Arıcılık modern kovanlarda, iklimi uygun ve florası zengin olan yerlerde birim kapitalden en yüksek gelir getiren tarımsal faaliyetlerden biridir.
Arıcılık ülkemizin Ege, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgesinde yapılır. Ege bölgesinde çam balı, Doğu Anadolu bölgesinde çiçek balı, Karadeniz bölgesinde ise kestane balı üretilir. Arıcılık üretimi rakımı yüksek olan yerlerde daha verimli yapılmaktadır.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının verilerine göre, koloni başına bal veriminin ortalama 14 kilogram olduğunu belirten Çakmak, "Bizim sahadaki çalışmalarımıza göre, koloni başına bal verimi ortalama 8-10 kilogram görünüyor.
Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Türkiye'de arı piyasasına yön veren Aydın İli Arı Yetiştiricileri Birliği, her yıl olduğu gibi bu yıl da arının çıta fiyatını belirledi. Birlik Başkanı Ayhan Özdemir, bu yılki fiyatı 200 lira olarak açıkladı.
Bal, yılda iki veya üç kez hasat edilebiliyor. Fakat hasadın toplamda kaç gün süreceği kovanların sayısına, arıcının tek çalışıp çalışmadığına ve hava koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Bal hasadı, kovan sayısına göre iki gün sürebileceği gibi iki hafta veya daha uzun da sürebiliyor.
İŞTE 2023 YENİ SEZON BAL FİYATLARI!
Geçen yıl kilosu 200 liradan satılan petek bal bu yıl 300 liradan, 250 liraya satılan süzme balın kilosu 350 lira olarak satılacak. Geçen yıl 300 lira olan karakovan balın kilo fiyatı ise 450 lira olarak belirlendi.
Arıcılık sertifikası almak zorunlu değildir. Fakat hibe almak, devletten kredi almak ya da kovan başı destek parası almak istiyorsanız arıcılık sertifikası almanız gerekir.
Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün 2023 eğitim programı çerçevesinde Halk Eğitim Müdürlüğü ile koordineli gerçekleştirilen "ARICILIK" kursu yaklaşık 50 kursiyer kaydı ile İl Müdürlüğü toplantı salonunda başladı.
Sabit arıcılık yapmak için Tarım ve Orman Bakanlığı TÜRKVET kayıt sistemine başvuruda bulunup kayıt olmak gerekir. 2020 yılı itibarıyla sisteme mobil uygulama üzerinden kaydolarak süreci yönetmek mümkündür. Gezginci arıcılıkta, arıcılar hem arılığa hakimdir hem de bitki çeşitliliğinin fazla olduğu alanları bilir.
Kovanda bulunan arılar ana arısız oldukları için yumurtalardan ya da larvalardan bir kısmını ana arı yapmak için hazırlığa başlarlar. Çerçevenin verilişinden yaklaşık 15-16 gün sonra yeni ana arı yetişmiş olur. Çıkan ve kovana hakim olan ana arı bir hafta içinde çiftleşme uçuşuna çıkar ve sonra yumurtlamaya başlar.
Türkiye'nin en ballı illeri ise Ordu, Adana, Muğla, Sivas ve Kocaeli oldu. Ordu uzun yıllar boyunca Türkiye'nin en çok bal üreten ili olmuştur. TÜİK verilerine göre 2022 yılında Ordu, 19 bin 098 ton bal üretimi ile Türkiye'de ilk sırada yer almıştır.
En fazla kovana sahip 5 il Muğla, Ordu, Adana, Mersin ve İzmir olarak sıralanıyor. Kovan başına en fazla verim Ordu'da gerçekleştirilirken, bu ili sırasıyla Adana, Sivas, Erzurum ve Balıkesir izliyor. En fazla bal üretimi ise Ordu'da yapılıyor. Bu ili sırasıyla Adana, Muğla, Sivas ve İzmir takip ediyor.
-Arılık yeri seçiminde yoğun arı varlığı olan yerlerden uzak olunmalı, teorik olarak 3 km. yarıçaplı bir dairenin kapladığı alanda 100-150 kovandan fazla kovan bulunmaması tercih edilmelidir.
Arılar hava sıcaklık 14 c altına indiğinde uçuş yapamazlar, 12 C ısıda ise salkıma geçerler. Arıların yerleştirileceği yerlere nakli, sıcaklık çok düşmeden önce yapılmalıdır. Soğuk bölgeden sıcak bölgeye arıları nakledebiliriz, ancak sıcak bölgeden soğuk bölgeye arı naklini kış döneminde kesinlikle yapmamak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri