Evcil hayvanlara çip zorunluluğu ile sokağa bırakma, kaybolma veya kaçırılma gibi durumlar kontrol altına alınmaktadır. Mikroçipler sayesinde hem evcil hayvanın hem de sahibinin tüm bilgilerine ulaşılabilmektedir.
*Zorunlu bir uygulama haline getirilen mikroçip takılması son olarak 31.12.2022 tarihine kadar gerçekleşecek. Bu tarihe kadar evinde köpek, kedi ve gelincik besleyen kişilerin uygulamaya dahil olmaması halinde cezai yaptırıma çarptırılarak 10 bin TL ödeyecekler.
CEZASI NE KADAR? Tarım ve Orman Bakanlığı'nın dijital kimliklendirme projesi kapsamında 31 Aralık tarihine kadar evcil kedi ve köpeklere çip taktırmayan hayvan sahiplerine 3 bin 642 lira para cezası uygulanacak.
Mikroçipler takıldıktan sonra hayvanı sokağa terk ettiği saptanan kişiden, gelip hayvanı alması istenecek. Belirlenen süre içinde teslim almazsa hayvanı sokağa terk etmiş olarak kabul edilip idari para cezası uygulanacak. Yönetmelik sadece sahipli kedi, köpek ve gelincikleri kapsıyor.
26 Şubat 2018 tarihli ve 30344 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik”le evde yaşayan kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takma zorunluluğu getirildi.
İlgili 34 soru bulundu
Hayvanlarına çip taktırmayanlara 3 bin 642 lira ceza uygulanıyor. Hem yoğunluk hem de çip ve pasaport sıkıntısı nedeniyle başvurmasına rağmen çip takılmayan hayvan sahiplerine beyanname verildi.
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI ÇİP TAKTIRMA ÜCRETİ NE KADAR? Özel veterinerlerde 160 TL olan mikroçip ücreti, il ve ilçe tarım müdürlüklerinde 86 TL karşılığında taktırılabiliyor.
İçerdiği 15 haneli numara hayvana özeldir. Yönetmelik kapsamında yer alan pasaport veya aşı karnesi, mikroçip işlemiyle birlikte ulusal olarak hayvan sahibine teslim edilir.
Şayet bir çip bulunuyor ise çipi okutarak gerekli süreci başlatmak suretiyle evcil hayvan sahibi ile irtibat kurularak evcil hayvanı kendisine tekrar iade edilir. Şayet mikroçip takılı ise evcil hayvanların sahiplerini geri bulma olasılığı %50 bir ihtimaldir.
Yine sokaktan sahiplenilen hayvanlar da ceza uygulanmadan çiplenecek. Çip taktırmayanlara 3 bin 642 lira ceza uygulanacak. Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri İsa Yıldırım, Türkiye'de sahipli kedi- köpek sayısının ortalama 6 milyon olduğunu ve sadece yüzde 25'inin kimliklendirildiğini söyledi.
Resmi veteriner hekim tarafından hayvan için yeni pasaport düzenlenecek ve veri tabanına kaydedilecek. Kayıtlı ev hayvanlarının ölümü ya da kaybolması halinde en geç 60 gün içinde ev hayvanı sahibi, durumu il veya ilçe müdürlüğüne bildirecek.
ÇİPSİZ HAYVANLAR TEDAVİ EDİLECEK
Herhangi bir aşı ya da tedavi uygulaması sırasında mikroçip bulunmadığı tespit edilen ev hayvanları, il, ilçe tarım ve orman müdürlüklerine bildirilecek ve sahibine para cezası uygulandıktan sonra mikroçip uygulanarak kayıt altına alınacak.
Çipsiz hayvanlar tedavi edilebilecek
Kimliklendirilmeyen hayvanların veterinerler tarafından tedavilerinde de kısıtlama olmayacak. Bu hayvanlar, veteriner kliniklerinde kısıtlamaya tabi olmadan tedavi edilecek. Mikroçip takılmayan hayvanların tespiti, el terminalleri (mikroçip okuyucular) ile yapılacak.
Zira ortalama bir araç içerisinde 1000'den fazla çip kullanılıyor ve otoritelere göre artık çok daha sık görülen elektrikli otomobillerde çip sayısı 2000'i buluyor.
Kedi, köpek mikroçipleri; evcil hayvanın doğumdan sonra ilk 3 ay içinde, sahiplenilen evcil hayvanın ise 60 gün içinde takılır.
Yasal süresi içinde çiplenmemiş hayvan, çipi takılmadan, veteriner hekimden sağlık hizmeti alamayacak ve idari para cezası uygulanacaktır. Ama benim şahsi görüşüm şöyle: Temmuz 2021 tarihinden sonra mal-eşya statüsünden çıkarılarak 'canlı' olduğu kabul edilen hayvanın, kimliklendirilmesi son derece doğaldır.
Evcil hayvanlara çip zorunluluğu ile sokağa bırakma, kaybolma veya kaçırılma gibi durumlar kontrol altına alınmaktadır. Mikroçipler sayesinde hem evcil hayvanın hem de sahibinin tüm bilgilerine ulaşılabilmektedir.
Birçok ülkede evcil hayvanlara çip zorunluluğu bulunur. Ülkemizde de evcil hayvanlar için mikroçip kullanılması, 5199 Sayılı Hayvan Hakları Koruma Kanunu ile Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik'e göre zorunlu hale getirildi.
Veterineriniz, kedinizin omuz kemikleri arasındaki derinin altında bir pirinç tanesi büyüklüğünde küçük bir mikroçip entegre eder. Prosedür hızlıdır ve enjeksiyondan daha fazla acı vermez. Kediniz mikroçipi hissetmez ve hayatı boyunca mikroçipi bulundurmalıdır.
Çip taktırdıktan sonra evcil hayvanını sokağa bırakanlara da 6 bin 72 lira idari para cezası uygulanacak.
Kedi ve köpeklere çip zorunluluğu gelmesinin temel nedeni mikroçiplerin bir tür kalıcı kimlik sağlamaya yardımcı olmasıdır. Mikroçipler bir pirinç tanesi büyüklüğüne sahiptirler ve pasif olmaları sebebiyle evcil hayvana takıldıktan sonra başka bir işlem yapılmasına gerek kalmaz.
Mikroçip uygulamasını zorunlu kılan yeni yasa sayesinde buna yeltenen insanlar bir kez daha düşünecek. Çünkü çip sayesinde hayvanın sahibi belirlenecek ve yüksek cezalara maruz kalacak. Sokağa bırakılan hayvan ise barınağa teslim edilecek ya da yeniden sahiplendirilecek.
Hayvan sahipleri, 5199 sayılı yasa kapsamında tanımlanan evcil hayvanlarına mikroçip taktırıp kayıt altına aldırmak için veteriner klinikleri ile İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine başvuruyor.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi (TVHB) Başkanı Murat Arslan, 31 Aralık 2022 tarihine kadar çip uygulanmamış kedi veya köpekleri sahiplenmek isteyenlerin, 3 bin 642 lira ceza ile karşılaştıklarını söyledi. Arslan, “Bu, deprem bölgesindeki enkazlardan çıkarılan hayvanlar için de geçerli.
Tanımlanan ev hayvanlarının mikroçip numaralarıyla aşı bilgileri, sahip değişikliği, kayıp durumu ve hayvana yapılan operasyonların bilgileri kayıt altına alınıyor. Evcil hayvanlarına mikroçip taktırmayan hayvan sahipleri, 1 Ocak 2023 itibarıyla hayvan başına 3 bin 469 TL ödeyecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri