Doğanın en sadık dostu olarak bilinen bu minik canlılar, bitkilerdeki tozlaşma faaliyetlerinde rol alarak ekosistemin korunmasına ilk elden yardımcı oluyor. Bu nedenle de arıların korunması ve ıslah edilmesi, dünyadaki kaynakların korunması için en önemli şartlar arasında yer alıyor.
Kakao, vanilya ve çarkıfelek gibi kültür bitkilerinin yetişmesi yüzde 100 arılar tarafından sağlanacak tozlaşmaya bağlıdır. Böceklerce sağlanan tozlaşma, çekirdekli meyvelerde meyve verimini yüzde 40 civarında artırır.
Bal arısı ana arı, erkek arılar ve işçi arılardan oluşur. Yavruları ana arı yapar. Döllenmiş yumurtalardan işçi ve Ana arılar, döllenmemiş yumurtalardan erkek arılar meydana gelir.
Arı, mitolojide üremeyi, bereketi, bolluğu ve ölümsüzlüğü simgelemiş; bal arıları şairlerin ilham perisi olmuştur. Arı ve bal bütün mükemmelliği ve faydasıyla üç büyük kutsal kitaba (Tevrat, İncil ve Kur'an) konu olmuştur.
Sarımsak : Sarımsakları doğrayıp birkaç gün suda bekletirseniz oldukça doğal bir aroma ile arıları uzak tutmaya yeterli olacaktır. Sarımsak iyi bir arı kovucudur. Türk Kahvesi : Kahveyi pişmemiş halde bir çay tabağı içine dökerek yakarsanız çıkardığı duman yine arıları uzak tutmaya yardımcı olacaktır.
İlgili 43 soru bulundu
Kekik ve okaliptüs bitkileri
Kekik ve okaliptüs çoğu insan için hoş kokuludur fakat eşek arıları bu kokulardan nefret eder. Eşek arılarını uzak tutmak için, evin etrafına bu bitkileri ekebilirsiniz.
Çatı katları, garajlar, kulübeler, duvar boşlukları veya saçaklar altındaki yuvaları arayın. Kapalı Çöp Kutuları - Dışarıdaki çöp kutularının sıkıca oturan kapakları olduğundan emin olun. Çöp kutularını kapı ve pencerelerden uzakta tutun, böylece içerikleri yaban arılarını kendilerine çekmez.
Sarı ve mavi renklerine doğru uçmayı tercih ederler. Kırmızı rengi göremezler.
5. Sadece dişi arılar sokar. Çünkü sadece dişi arıların iğneleri vardır. Üzücü olan ise bal arılarının herhangi birini ya da bir şeyi soktuktan sonra ölmeleri…
İslamiyet'te arı, Tanrının askerleri olarak nitelendirilir ve onları rüyada görmek, Kur'an okumakla eşdeğer tutulur. Şii inançlarında arı, bal üretimindeki gizemliliği nedeniyle İmam Ali ile eşdeğerdir. Divan edebiyatında ve Mevlevîlikte ise çalışmanın ve gayretin simgesidir.
Nektar ve bal, arılar tarafından enerji ihtiyacının karşılanması amacıyla kullanılır. Arılar sadece bal yiyerek yaşamlarını sürdürebilirler.
ARILARIN UÇMA KAPASİTESİ Hava şartlarına göre değişmekle birlikte, bal arısı saatte 24 kilometre hızla 9 kilometre kadar uzaklığa uçabilir.
Arılar karanlıkta uçamamakta çünkü görsel sistemleri, ışık algılayarak yol bulmak için evrimleşti. Arılar için karanlık ortamlar, fiziksel çevrelerini anlamak için gereken görsel verilerin eksikliği anlamına gelir ve arıların güvenli bir şekilde uçmasını ve yol bulmasını engelleyebilir.
Arılar genellikle saldırgan bir yapıya sahip değillerdir fakat bazı durumlarda, insanların yaptığı bazı hareketleri tehdit olarak algıladıkları için kendilerini savunmak maksadıyla, vücutlarında bulunan iğneyi batırarak arı sokması olarak adlandırılan durumu meydana getirirler.
Bal, propolis, arı sütü, polen, apilarnil vb. arı ürünleri antioksidan değeri yüksek ürünlerdir ve özellikle bağışıklık sistemini düzenleyici ve destekleyici olarak kullanılabilmektedir. Bal, ayrıca yara ve yanık tedavisinde de kullanılmaktadır.
Arılar, çiçeklere polenleri dağıtarak bitkilerin, ağaçların meyve vermesine, tohumlarını dağıtmasına olanak sağlarlar. Arıların, hayattaki bu önemli görevi ise bizim için hayati olan oksijen döngüsünü devam ettirir. Kısaca söylemek gerekirse, dünyadaki yaşamın büyük bir kısmı arıların görevlerini yapmalarına bağlıdır.
Bir arı sokması, bilinenin aksine yalnızca zehrini bırakmaz. Arı sokması faydaları incelendiğinde; anti-enflamatuar ve ağrı azaltıcı maddelerle birlikte, ortaya çıkan karışımda yaklaşık 18 ila 20 doğal olarak oluşan antibiyotik ve antiviral bulunabildiği görülür.
Birçok arı türü, ömürleri boyunca hedeflerini defalarca sokabilirler. İşçi bal arılarında ise durum, sokulan canlının deri kalınlığına bağlı olarak değişir. Aslında bal arılarında evrimsel süreçte "tek sefer sokabilme" ile ilgili bir adaptasyon bulunmamaktadır.
Bir bal arısı kovanında kışın yaklaşık 20.000-30.000, yazın 60.000-80.000 arası işçi arı bulunur. Kış aylarında 4-9 ay, yaz aylarında 6 hafta civarı yaşarlar.
Arılar ve diğer böceklerin çoğu, insan gözünden farklı çalışır. Onlarda bileşik göz yapısı denen petek gibi görünen hücresel bir sistem vardır ve oldukça hızlı çalışır. İnsanlardan farklı olarak ultraviyole ışınlarına duyarlı foto reseptörlerde vardır.
Bir de başın iki yanında petek gözü adi verilen, altıgenlerden meydana gelmiş, işçi arılarda 5000, erkek arılarda ise 7000 adet olan gözler vardır. Bu gözlerle arılar, çok uzaklardaki cisimleri 60 defa büyütülmüş olarak görürler.
Yaygın kullanılan verimli ırklar; Kafkas, Karniol, İtalyan ve Batı Avrupa ırklarıdır. Daha az bilinen ırklar; Anadolu (Orta Anadolu ) Batı Anadolu(Muğla), Suriye, Karpat, Mekedon ve İran arılarıdır.
Su içmek için içine inebilirler, ancak daha sonra sudan uçamaz hale gelirler ve sonunda boğulurlar. Bu nedenle arıları havuzdan uzak tutmak sizin ve onların güvenliği içindir.
Arılar evde balkonlarda, kombi üstlerinde, duvar içlerinde yuva yaparlar. Çatı katı bir evde çatı aralarında kartonpiyer içlerinde yuvalanma yaparlar. arı sokmaları ve klinik vakalar ortaya çıkabilmektedir. Arılar evinize bina dışından boşluklar bulup duvar içlerine kadar yuvalanma yaparlar.
10 çıkışlı arı kaçıran, sağımdan bir gece önce ana arı ızgarası çıkartılarak kuluçkalık ve ballık arasına yerleştirilir (resimde görülen taraf kuluçkalığa bakmalıdır). Arılar, kuluçkalıkta kalan ana arının kokusunu alarak gece boyunca kanallardan aşağı iner. Kanalların tasarımı arıların ballığa çıkışını önler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri