1. ÇİMLERİN BİÇİLMESİ Keskin olmayan biçme bıçakları esasen temiz ve düz olarak çim bitkisinin yapraklarını biçmek yerine onları koparacak veya yırtılmalarına yol açacaktır. Bu şekilde yırtılan veya kopan bitki dokusu ise hastalık ve bir takım sorunlara yol açabilecek elverişli bir ortam hazırlar.
Çim bitkisi yaklaşık on türü bulunan ve ekonomik ömrü 2–4 yıl olan bir bitkidir. Önemli iki türü bulunmaktadır. Bunlar İngiliz çimi ve İtalyan çimi olarak adlandırılmıştır.
Su altında kalan çimler nefes alamaz, çabuk hastalanır ve ölür. Bu yüzden çimlerin gelişmesi, besinlerin taşınması için suya, aynı zamanda belli oranda Oksijene ihtiyacı olduğunu unutmamalıyız. Su ve oksijen denge içinde olması gerekir. Çime az su vermek, ciddi problemlere neden olabilir.
Çim boylandıkça, her mevsim biçilebilir. Çim, hava koşulları, gübreleme ve sulamaya bağlı olarak, hızlı veya yavaş boylanır. Çim 1cm boy attıkça biçilmesi gerekir. İlkbahar ve sonbaharda hızlı, yaz ve kışın az boylanır.
Çim alanların devamlı olarak biçilmesi bitkilerin kendilerini yenilemesini sağlar. Bitkiler 6-8 cm'ye geldikleri zaman hemen 2-3 cm yükseklikten biçilmeleri gerekir. Her biçimden sonra sulama (gerekiyorsa gübreleme) yapılmalıdır. Biçimden sonra sulama yapılmaz ise bitkiler sararıp kuruyabilirler.
İlgili 26 soru bulundu
Bu nedenle, çimi sıcak havalarda biçmek, çimin daha hızlı su kaybetmesine neden olabilir. Bu durumu en aza indirmek için sıcak havalarda biçmeyi akşam serinliğine veya sabahın erken saatlerine bırakmanız önerilir. Biçtikten sonra çimi hemen sulamak da su kaybını telafi etmeye yardımcı olur.
Çim, yaz aylarında doğal olarak uykuya geçerek sararır, ancak sonbahar yağmurlarıyla beraber yeniden kendine geleceğinden sulamak gerekmeyebilir. Ancak çiminizi hep yeşil tutmak istiyorsanız, yedi ila on günde bir, çimi sabahın erken saatlerinde sulamak gerekir.
Ayda bir defa çim zararlıları için çiminizi biçtikten sonra çim kurdu ilaçlaması yapmalısınız. Otomatik sulama sisteminiz varsa öncelikle kış ayında kapattığınız otomatik sulama sisteminizi faaliyete geçirmelisiniz. Artık çimleriniz bu aylarda daha hızlı uzayacağından çim biçiminizi artırmanız gerekmekte.
Çim biçme makinesinin bıçağı her zaman keskin olmalıdır. Çim biçme makinesi alınırken tarama ve dikleştirme düzeneği olanlar tercih edilmelidir. Biçim yapıldıktan sonra, kesilen çimler alandan uzaklaştırılmalıdır. Çim biçildikten sonra çim biçme makinesi temizlenmelidir.
Çim tohumları ekildikten hemen sonra sulama işlemine başlanmalıdır. Yeni ekimlerde toprağın üst tabakası 2-3 hafta nemli kalmalıdır. Düzenli ve sağlıklı sulama için sabahları erken , akşamları geç saatler seçilmelidir. Güneşin etkili olmadığı saatler sulama için idealdir.
Kesilen çimenlerin yaydığı kokunun kaynağı korku ve uyarı. Koku, bıçağın bitkiyi kesmesi ile serbest kalan bir enzimden kaynaklanıyor. Bu enzim tıpkı insanlardaki terleme gibi bir stres işareti. Bu şekilde çimenler hem kendilerini iyileştiriyor hem de diğer çimenleri otçul hayvanların saldırısına karşı uyarıyor.
Sonbahar veya kış aylarında çimlerinizi biçmeyi düşünürken göz önünde bulundurmanız gereken bazı noktalar şunlardır: Çimlerinizi ıslakken biçmekten kaçının. Belki daha yeni yağmur yağmıştır ya da çimlerinizin üzerindeki buzlar eriyordur. Durum ne olursa olsun, ıslak çimlerinizi biçmekten kaçının.
İdeal biçim yükseklikleri iklimlere göre değişiklik gösterir. Çim alanlar yaz aylarında daha uzun, kış aylarında daha kısa biçilir.
Yüksek oranda Azot gübresi, çimi yakabilir! Az gübreleme bitkiyi öldürmez, fakat giderek zayıflamasına, sararmasına, seyrekleşmesine ve çimin bozulmasına neden olur.
Uygun bir ilaçla(round-up) alanı ilaçlayın ve bir iki hafta mevcut alandaki çim ve otların kahverengileşerek ölmesini bekleyin. Kahverengiye dönmüş ölü çimi, toprağa yakın biçin ve artıkları toplayın. Toprağı hafifçe gevşetmek için, sertçe alanı tırmıklayın ve çıkan artıkları temizleyin. Alana uygun gübreleme yapın.
· Güneş ışığı ve su miktarının en üst düzeye çıkarılması gerekmektedir. Bu sayede çimleriniz sonbaharın gece soğukları başlamadan önce büyümesine imkân sağlanmış olur. İlk üç hafta boyunca çimlerinizi erken saatlerde sulamalısınız. Saat sabah 5-8 arasında sulama yapmak uygun olacaktır.
Biçmeden önce tırmık yardımıyla kurumuş yaprakları temizlemek, çimlerinizin hava alıp daha sağlıklı büyümelerini sağlar. Çimler ıslakken biçmeye çalışmak zor olacağı gibi elektrikli çim biçme makineleriyle biçilmesi tehlikeli de olabilir.
Bahçe çimleri sulanırken mevsimsel özellikler de göz önünde bulundurulmalıdır. Yaz aylarında havaların sıcak olması sebebiyle sabah ve akşam sulama yapmanız daha doğru olur. Kışın ise yağışlar olacağından her gün sulamaya gerek kalmayabilir.
- Tohum Takviyesi: Seyrek çimleri sıklaştırma yöntemlerinin başında tohum takviyesi yapmak gelmektedir. Bu tohumların ekiminin yapılmasıyla istenilen alanlarda istenilen çim sıklığı kolaylıkla oluşturulabilmektedir.
Topraktaki besin ve mineral maddelerin eksikliklerini giderir. Toprağın organik yapısına katkıda bulunur. Bahçenizde gözle görünür gelişme ve canlılık sağlar. Besin ve mineral madde eksikliklerine bağlı arazileri tedavi eder.
Çim biçmeden önce, tırmık yardımıyla kurumuş yaprakları temizleyin. Bu şekilde, çimler daha fazla hava alıp, daha sağlıklı büyürler. Çimleri biçtikten sonra sulayın. Islak çimleri biçmeye çalışmak zor olacaktır.
Çim ekildikten sonra düzenli ve yağmurlama yöntemi ile sulanırsa yaklaşık 7 gün sonra çimlenmeye başlar ve yaklaşık 21 gün sonra ekilen alanın yeşillenerek çimlendiği görülür. Böylece sağlıklı bir çimlenme sağlanmış olur. Dikkat edilecek çim ekiminde karıncalara karşı mücadele edilmesidir.
Kış aylarında çim alanların görüntüsü sarı ve kurumuş olarak görülebilmektedir. Bu çimlerin kuruduğu veya öldüğü anlamına gelmemektedir.Tamamen bulunduğumuz bölgenin iklim şartlarıyla ilgilidir.
Sabah akşam yağmurlama şeklinde sulama yapılır. Çim tohumları 1 haftadan sonra yavaş yavaş çimlenmeye çıkmaya başlar 3 hafta boyunca çim ekilen saha düzenli sulanır ve arazi yeşillenir.Böylece sağlıklı bir çimlenme sağlanır.Çim ekimende karınçalara karşı mücadele yapılır.
Çimler suyu severler. Yazın hergün, diğer mevsimlerde ise gerektikçe sulanmalıdır. Eğer sulama sisteminiz yok ise ve bu işlemi hortumla yapacaksanız, hortumunuzun başına bir püskürtücü takarak bu işlemi yapınız. Özellikle yeni çimler yağmurlanarak sulanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri