Yaban Arısı Yuvasının Tespiti Yuvalar genellikle dışarıya kolayca erişilebilen korunaklı noktalar halinde inşa edilir. Yaban arısı yuvasını, genellikle duvar boşluklarında, çatı alanlarında, saçakların altında, kuş kutularında, kulübeler veya garajlarda bulabilirsiniz.
Bir yuvanın yerini tespit etmek için, geri dönen yaban arılarının uçuş yolunu dikkatlice izleyin, bu takip yaz aylarının sonunda daha kolay olur, çünkü arıların sayısı artar. İlk başta, bir yaban arısı yuvası çok küçük boyutta oluşacaktır.
Kovan, arıların yaşam alanı, diğer bir deyişle evi-ocağıdır. Arılar insanlar tarafından kovana alınmadan önce, ev olarak kendi buldukları ağaç ve taş kovuk/oyuklarını kullanıyordu. Daha sonraları insanlar, arıları, bal üretimi için kontrol altına alabilmek adına kendi üretimleri olan kovanlara aldı.
Sarımsak : Sarımsakları doğrayıp birkaç gün suda bekletirseniz oldukça doğal bir aroma ile arıları uzak tutmaya yeterli olacaktır. Sarımsak iyi bir arı kovucudur. Türk Kahvesi : Kahveyi pişmemiş halde bir çay tabağı içine dökerek yakarsanız çıkardığı duman yine arıları uzak tutmaya yardımcı olacaktır.
Sarı ve mavi renklerine doğru uçmayı tercih ederler. Kırmızı rengi göremezler.
İlgili 39 soru bulundu
Arılar ve diğer böceklerin çoğu, insan gözünden farklı çalışır. Onlarda bileşik göz yapısı denen petek gibi görünen hücresel bir sistem vardır ve oldukça hızlı çalışır. İnsanlardan farklı olarak ultraviyole ışınlarına duyarlı foto reseptörlerde vardır.
Arıcılık ülkemizin Ege, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgesinde yapılır. Ege bölgesinde çam balı, Doğu Anadolu bölgesinde çiçek balı, Karadeniz bölgesinde ise kestane balı üretilir. Arıcılık üretimi rakımı yüksek olan yerlerde daha verimli yapılmaktadır.
Kekik ve okaliptüs bitkileri
Kekik ve okaliptüs çoğu insan için hoş kokuludur fakat eşek arıları bu kokulardan nefret eder. Eşek arılarını uzak tutmak için, evin etrafına bu bitkileri ekebilirsiniz.
– Hiçbir arı ölmek istemez, o yüzden arıların insanları sokmaları onların tehlike anındaki son tercihleridir. Arı gördüğümüz zaman korkup onu öldürmeye çalışmamalı, sakince ve zarar vermeden onu uzaklaştırmayı tercih etmeliyiz. – Balkonumuza ya da bahçemize arıların sevdikleri bitkileri ekerek onları destekleyebiliriz.
Arılar Hangi Bitkileri Sever? Arıların en sevdiği bitkiler lavanta, kekik, fesleğen, adaçayı, biberiye, melisa, yonca, karahindiba, bakla, acı
Arılar kış uykusuna yatmazlar, petekler üzerine kümelenerek kışı geçirirler. Ortam ısısı arının biyolojik faaliyetleri için 33-36 derece, uçabilmesi için asgari 7-8 derece ve besin toplayabilmesi için en az 10-14 derece olması gerekir. Kolonilere kış yiyeceği olarak bal ve polen depolanmış petekler bırakılır.
Yaban Arısı Yuvasının Tespiti
Yuvalar genellikle dışarıya kolayca erişilebilen korunaklı noktalar halinde inşa edilir. Yaban arısı yuvasını, genellikle duvar boşluklarında, çatı alanlarında, saçakların altında, kuş kutularında, kulübeler veya garajlarda bulabilirsiniz.
Arılar evde balkonlarda, kombi üstlerinde, duvar içlerinde yuva yaparlar. Çatı katı bir evde çatı aralarında kartonpiyer içlerinde yuvalanma yaparlar. arı sokmaları ve klinik vakalar ortaya çıkabilmektedir. Arılar evinize bina dışından boşluklar bulup duvar içlerine kadar yuvalanma yaparlar.
Neonikotinoidler, arıların yaşamını çok ciddi şekilde tehdit ediyor. Böcek ilaçları ve diğer birçok pestisit arılarda Koloni Çöküş Sendromu adı verilen ölümlere neden oluyor. Bu zehirler bitkilerin tohumlarına uygulanabiliyor, böylece bitki büyürken zehiri bünyesinde tutmaya devam ediyor.
Yaban arıları ise hemen hemen her yere yuva yaparak (çatılara, toprak altına, duvar diplerine, hurdalıklara) küçük gruplar halinde yaşadıkları için yuvalarını bulup yok etmek çok zor olmaktadır.
Sadece dişi arılar sokar
Çünkü sadece dişi arıların iğneleri vardır. Üzücü olan ise bal arılarının herhangi birini ya da bir şeyi soktuktan sonra ölmeleri…
Arı kaçıran, çift yönlü özelliği sayesinde bal hasadı öncesi arıların ballıktan çıkmasını sağlar ve bu sayede bal verimini artırmak amacıyla kullanılır. Arı Kaçıran ürünü çift yönlü ve işlevsel kullanımı sayesinde arıcılar için büyük bir kolaylık sunmaktadır.
Arılar, tarımsal bitkilerin tozlaşmasını sağladığından bizim için son derece önemlidir. Küresel ekonomik faydaları, (2015 yılı için) 265 milyar Euro'dur. Arıların faydaları, genelde doğrudan onlardan gelen ürünlere dayalı olarak ölçülür.
Her canlı türünde olduğu gibi bal arıları da yaşamlarını sürdürebilmek için besin maddelerine ihtiyaç duyarlar. Bal arılarının doğal besin maddeleri; nektar, bal ve polendir.
Arıların sahiplerini tanıdığını ifade eden Yirmibeşoğlu, “İnsanlar bunun denemesini yapabilir, hava sıcak olduğunda ve öğlen vaktinde arının içerisinde girilebilir, bir şey yapmazlar. Arılar da beni tanıyor. Arılar insanın kokusunu anlar. Yabancı birisi girdiğinde arılar onları anlar.
Teknik arıcılıkta arının oğul vermeden suni arı alınır. Ama ne olursa olsun bazen bunu engellemek zor olur. Arı oğullarını genellikle havanın çok daha iyi olduğu sabah saat: 09:00 ve 15:00 arasında çıkıyor.
Çatı katları, garajlar, kulübeler, duvar boşlukları veya saçaklar altındaki yuvaları arayın. Kapalı Çöp Kutuları - Dışarıdaki çöp kutularının sıkıca oturan kapakları olduğundan emin olun. Çöp kutularını kapı ve pencerelerden uzakta tutun, böylece içerikleri yaban arılarını kendilerine çekmez.
En fazla bal üretimi yapılan il 12,3 bin tonla yine Adana iken, Ordu, Sivas, Muğla ve Aydın bu alanda öne çıkan iller olarak dikkati çekiyor. En fazla işletme sayısı bulunan iller ise Muğla, Sivas, Rize, Ordu ve Antalya olarak sıralanıyor.
Yaygın kullanılan verimli ırklar; Kafkas, Karniol, İtalyan ve Batı Avrupa ırklarıdır. Daha az bilinen ırklar; Anadolu (Orta Anadolu ) Batı Anadolu(Muğla), Suriye, Karpat, Mekedon ve İran arılarıdır.
2020 yılı verilerine göre dünya toplam kovan miktarında ilk sırada yer alan Hindistan 12,3 milyon kovan ile %13'lük paya sahiptir. 9,2 milyon kovan ile %9,8 paya sahip olan Çin ikinci sırada ve 8,2 milyon kovan ile %8,7 paya sahip olan Türkiye ise üçüncü sırada yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri