Epi-paleolitik dönem, Yakındoğu'da Paleolitik Çağ'dan Neolitik Çağ'a geçiş süreci olarak tanımlandırılabilir. Yakındoğu coğrafyasında, dünyadaki son buzul aşaması olan Würm'ün maksimum düzey buzul koşulları sırasında başlamış ve bu buzul aşamasının bitimiyle son bulmuştur.
Mezolitik Çağ, Orta Taş Çağı ya da diğer bilinen adı ile Orta Taş Devri M.Ö. 22.000 – 10.000 tarihleri arasındaki bir geçiş dönemidir. Bu geçiş dönemi, Paleolitik ile Neolitik dönem arasını kapsamaktadır. Mezolitik Çağ döneminde taştan aletlerde çeşitlilik gözükmektedir.
Orta Taş Çağı, Orta Taş Devri veya Mezolitik dönem, M.Ö. 22.000-10.000. Paleolitik ve Neolitik arası bir geçiş dönemidir.
Paleolitik yani Eski Taş Çağı, insan elinden çıkan ilk ürünler olan taş aletlerin yapıldığı çağdır. Bu taş aletler, en eski teknolojiyi temsil eder. Paleolitik Çağ insanlarının teknolojileri, çakmak taşı ve diğer işlenebilir taşlardan, ayrıca hayvan kemikleri ve boynuzlardan yapılan aletlerden ibarettir.
Taş devri ilk insandan başlayarak Tunç ve Demir çağlarına kadar süren dönemdir. Tarih öncesi dönem olarak adlandırılan taş devri, Dünya tarihinin en eski çağıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Dünya çapındaki genel kabule göre tarihi çağlar dörde ayrılır: İlk Çağ, Orta Çağ, Yeni Çağ ve şu an içinde bulunduğumuz Yakın Çağ.
yaklaşık 10.000 yıl öncesinde Neolitik Devir'in başlamasına kadar süren arkeolojik devirdir. Bu devirde çaytaşı, çakmak taşı, hayvan kemikleri ve ağaç gibi doğal maddelerden besinleri pişirmeye ve ısınmaya başlanmıştır.
Ama bunun dışında insanın başka bir hayvandan evrilerek gelişmeye başladığı, bu arada da taşları kullanarak kendisi için malzemeler ürettiği gibi bir anlayışla "Taş Devri" adı kullanılıyor ise, bu şekilde bir anlayış, İslam Dini'nin benimsediği esaslara aykırıdır. buyurulmaktadır.
1 cm kalınlığında bir toprak tabakasının oluşması için en az 300 ile 1000 yıl arasında bir süre gerekir. Önce taş ve çakıllar, ardından da toprak oluşur. Toprak oluşumu için, öncelikle kayaçların üst kısımlarının parçalanması, ufalanması gerekir.
Mezolitik Dönem'de çakmak taşından yapılmış, (mikrolit) günlük yaşamda kullanılmaya yönelik küçük araç gereçler yapılmıştır. Bu dönemin sonlarında ateş bulunmuştur. İnsanlar bu sayede soğuktan ve vahşi hayvan saldırılarından korunma, mağaraları aydınlatma, yiyecekleri pişirme olanağı elde edilmiştir.
Cilalı Taş Devri veya bilimsel adıyla Neolitik Çağ (Yeni Taş Çağı), tarihöncesi çağlardan biridir. Bu dönemde (MÖ 8000-5500) önceki devirlere göre daha sert ve daha düzgün taş aletler yapılmıştır.
Demir Çağı, Anadolu'da yazının yeniden kullanılması ile Phryg Krallığı'nda ve Kilikia'da M.Ö. 730/720, geri kalan Orta ve Batı Anadolu'da ise M.Ö. 650 yıllarına kadar sürmüştür.
Kaba Taş Devri, Yontma Taş Devri veya bilimsel adıyla Paleolitik Çağ olarak tanımlanan Eski Taş Çağı günümüzden yaklaşık 2 milyon yıl önce başlamış ve 12.000 yıl önce son bulmuştur.
Bakırtaş Çağı olarak da bilinir. Tarihöncesi çağlarda alet yapımında taşın yanı sıra bakırın yaygın olarak kullanılmaya başlamasıyla birlikte başlayan dönemdir.
Kaba Taş Devrinde yaşayan insanların geneline ''Homo Neanderthal'' adı verilir. Homo Neanderthaller, hem avlanmak hem de vahşi hayvanların saldırılarından korunmak için alet yapan ilk insanlardır. Bu dönem, buzul çağının etkileri devam ettiği için insanların tamamı göçebe bir hayat sürmüştür.
Ana kayanın toprağa dönüşmesi olayına toprak oluşumu adı verilir. Toprak oluşumu için öncelikle ana kayanın üst kısmının parçalanarak ufalanması gerekir. Bu parçalanma, fiziksel, kimyasal ve biyolojik yollarla olur.
Yontma Taş Devri'nde en önemli buluş ateşin bulunmasıdır. Bir diğer önemli durum ise bu dönemde insanlar, ölülerini gömmeye başlamıştır.
Hz. adem, okur-yazar, tarım ve hayvancılıkla uğraşırdı ve evde otururdu. Ve eşyanın isimlerini de bilirdi. O "Human" değil, "İnsan"dı.
İnsanlığın ilk dîni, ilk insan ve ilk Peygamber Hz. Âdem Aleyhisselâm`a gönderilen ve Allah`ın bir olduğu inancına dayanan Tevhid dînidir. Sosyolojik araştırmalar da insanlığın ilk dîninin tevhid dîni olduğunu isbatlar mahiyettedir.
Genetik Adem'in 120-156 bin yıl önce yaşadığını tahmin ediyoruz. Buna ek olarak bir de insan türü olarak farklılaşmış ilk erkekle kadın var ki onlar da 195 bin yıl önce yaşadı.
Yediden yetmişe herkesin ilgiyle izlediği çizgi filmlerden biri olan Taş Devri, mutlu sonla bitiyor. Barny'nin oğlu Bambam ve Fred'in kızı Çakıl evlenerek ikiz bebek sahibi oluyorlar.
İlkokul inşaatı bitince, aynı tabloyu, bazı resimler ve çizimlerle süsleyerek yeni okulumun hemen girişine astılar. Okumayı sökmüştüm ya, artık rahatça okuyabiliyordum: “Devirler Tablosu”: Taş devri (Kaba Taş Devri-Yontma Taş Devri-Cilâlı Taş Devri)... Madem Devri (Tunç devri-Demir Devri-Bakır Devri)...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri