turbonun bastığı havanın basıncını ölçen bir sensör var o sensör belirlenen basınçtan fazla bir basınç algıladığında ecu motoru korumaya alır, yani wastegate i açarak turboyu devre dışı bırakır araç basınçsız bir şekilde yürür.genelde kontak kapatıp 1-2 dk sonra tekrar çalıştırdığında düzelir.
Aracınızı kontrol ettiniz ve turbo kesinlikle çalışmıyor ise aracınızı müsait bir alana çekip 5 ile 10 dakika arası bekleyiniz. Sonrasında muhtemelen aracı çalıştırdığınızda turbo devreye girecektir. Bu esnada aracı çalıştırdıktan sonra egzoz çıkışını mutlaka kontrol etmenizi öneririz.
Gaz pedalına yüklendiğinizde turbo devreye girmiyorsa, nedeni wastegate veya wastegate hortumunda tıkanma olmasıdır. Aşırı miktarda yağ yakmak, tipik olarak turbo yetmezliğinin işaretidir. Turbonun ön tarafındaki boruyu ayırın. Bir endeskop kullanarak türbinin içine bakabilirsiniz.
Öncelikle şüphelenmeniz gereken MAP sensörüdür. AIT (Air Inlet Temperature – Giren Hava Sıcaklık) sensöründe oluşacak bir arıza çok muhtemel olmamakla birlikte bu hataya sebebiyet verebilir. Hatalı veri iletmesi durumunda motor zengin veya fakir karışımla çalışarak motorda vuruntuya yol açabilir.
Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
İlgili 15 soru bulundu
Turbo arızası, motor krank milini döndürmek için yeterli gücü üretemediğinde meydana gelen olgudur. Bu, motorun yağı azaldığında veya motorda yeterli sıkıştırma veya yakıt olmadığında olduğu gibi başka nedenlerden kaynaklı da olabilir.
Arızalanan turbonun motora direkt olarak zarar verdiğini söylemek yanlış olur. Ancak hava beslemesinin yeterli gelmemesi ve odadaki kötü yanma motorun titreşimli bir çalışma moduna girmesine neden olur. Titreşimli çalışan motorda ise piston, subap ve biyel sistemi olumsuz etkilenecektir.
Taban fiyat ile örnek verecek olursak turbo revizyon maliyetlerinin 800-1000 lira bandından başladığı söylenebilir. Bu sayede arızanız sıfır turbo fiyatının dörtte/beşte bir maliyetine çözülebilmektedir.
Turbo hava kaçağı nasıl anlaşılır? Turbo arızasının Belirtileri Yakıt tüketiminin artması Rampalarda performans düşüşü Turbodan ıslık sesi gelmesi. Aracın aynı devirde hissiyatının azalması Yağ dumanı Turbo göstergesindeki bar göstergesindeki düşüş Arıza ışığı yanması çiğ duman.
Silindirin içerisine basınçlı bir içeriye dolan fazla havanın silindir içerisindeki yakıtın yanması sonucunda işlem gerçekleşir. Bu nedenlede yakıtın verimliliği açısından yüksek performans verir. Yanmanın verimliliği artması durumunda ekstra güç sağlayıp turbo devreye girmiş olur.
Bu durumlar turbonun bir zarara uğradığının göstergesi olabilir. Bu sebeple turbo derhal kontrol ettirilmelidir ve sorun var ise o araç daha fazla kullanılmadan hemen tamir ettirilmelidir. Turbosu bozuk olan aracı sürekli kullanmaya devam etmek ve bu sorunu görmezden gelmek araca çok daha büyük zararlar verebilir.
Turbo Ömrü Ne Kadardır? Turbo ömrü, birçok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Bu faktörler arasında aracınızın markası ve modeli, kullanım koşulları, aracın bakımı ve kullanım sıklığı gibi etkenler yer almaktadır. Genellikle turbo 100.000 - 150.000 km arasında ömre sahiptir.
Yetersiz yağlama turboların arıza vermesine sebebiyet veren en önemli etkenlerdendir. Yağlama şartları bozulduğunda turbolarda arıza meydana gelmesi kaçınılmazdır. Bunun en büyük sebebi yüksek hızlarda çalışmalarıdır.
Elektrikle çalışan turbo selenoid valfi ECU'ya bağlayan kabloların aşınması, gevşemesi veya kısa devre yapmasında durumunda arıza yapabilir. Aynı zamanda, turbo selenoid valfine bağlı durumdaki hortumların delinmesi veya yerinden çıkması durumunda da arıza yapabilir.
Turbo basınç sensörü arızalanırsa, ya da aşırı yüksek basınç sinyali gönderirse, motor kontrol ünitesi motoru korumak için sınırlı çalışma moduna geçer. Motorun gücü sınırlandırılır ve çekişi (torku) düşer. Artık turbo şarjın basınç ayarı yapılamaz.
Turboya sahip bir aracınız varsa bu aracınızın turbo bakımı, aracınızın kullanım aşamasında başlamaktadır. Turbo-şarja sahip aracınız çok yüksek motor devirlerinde çalışmasından dolayı bu durum motor yataklarında aşınmaya neden olarak, yıpranmaya, bozulmaya, otomobil performansının olumsuz etkilenmesine neden olabilir.
Turbonun servise ulaşmasının ardından ortalama 1 ya da 2 gün içerisinde daha doğrusu servis yoğunluğuna göre turbo değişimi gerçekleştirilir.
En zorlu koşullara dayanacak nitelikte üretilen turbolarda bulunan türbin kanatçıkları, dakikada 60-100 bin devirle dönmektedir. Aşırı sıcak bir ortamda dönen turbo mili yağsız kaldığı taktirde arıza oluşumuna sebep teşkil etmektedir. Milin yataklara sürterek aşınmaması için yağın eksik edilmemesi gereklidir.
Turbonun arızalanması,
Motordaki yanma verimini düşürür, motor çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar. Turbo arızası motora direkt olarak ciddi zarar vermez fakat, yetersiz hava beslemesi ve kötü yanma, motorda titreşimli çalışmaya sebep olacağından, piston-biyel-supap sistemi üzerinde olumsuz etkisi olacaktır.
Turbo arızası sonucunda oluşan boşluktan yağ sızabilir. Sızan yağ, turbonun bastığı hava ile birlikte yanma odasına gönderilir ve araç yağ yakmaya başlar. Yağ sızıntısı zamanla artar ve motor yağı yakıt olarak görür.
Egzozdan Gelen Gri Duman: Bariz şekilde görülebilecek bir arıza belirtisidir. Motorun zorlanmasıyla beraber egzozdan gri duman ve yanık yağ kokusu atılır. Turbo içerisinde yağ kaçağı olduğu anlamına gelmektedir. Bu durum sırasında aracınız motor devrini hızlıca arıttıracaktır.
Turbolu aracı yokuşlu bir yolda sürün. Aracı üçüncü vitese ve üç bin devire getirip gaza sonuna kadar basın. Eğer bariz bir ıslık sesi duyuyorsanız, bu turboda ciddi bir sorun olduğuna işarettir. Islık sesi duyduğunuz turbolu aracın ya turbo ömrü bitmiş yada ömrünün bitmesine çok az bir zaman kalmıştır.
1- Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : En çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir. Sesin turbodan geldiğine emin olunarak ivedilikle turbo sökülüp tamir edilmelidir. Gecikme turbonun dağılmasına ve masrafın katlanmasına neden olacaktır.
turbolu aracınızın çektiği suyun büyük bir kısmının intercooler'da kalma ihtimali yüksek. Bu yüzden önce sanayiye gidip turbo hortumları, intercooler sökülecek ve içinde kalan su boşaltılacak. Daha sonra bujiler sökülüp kalıntı sular vakumlanacak ve yağ değiştirilip öyle marşa basılacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri