Arapça garâbet (gurbet) kökünden türeyen garîb kelimesi sözlükte “yurdundan uzak kalan; kendi cinsi arasında eşi ve benzeri bulunmayan, tek ve nâdir olan; bilinmeyen, müphem ve kapalı olan” anlamlarına gelir.
Arapça ġrb kökünden gelen ġarīb غريب “yabancı” sözcüğünden alıntıdır.
Âyetler arasında ilk bakışta var olduğu sanılan ihtilâfları inceleyen ilim dalı ve bu dalda yazılan eserlerin ortak adı. Kur'ân-ı Kerîm'de mahiyeti ve muhtevası kapalı olan lafızların açıklanmasını amaçlayan telif türü.
Garîb kelimesi sözlükte "yurdundan uzak kalan; tek ve nâdir olan; bilinmeyen, mübhem ve kapalı olan" gibi anlamlara gelir.
Buna göre, hadis metninde yer alan “garip” benzerleri arasında eşsiz (adîmü'n-nazîr) anlamına gelmektedir ve bu da İslâm'ın tıpkı başladığı gibi eşsiz ve benzersiz olarak sona ereceğini ifade etmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Türk Dil Kurumuna göre bu kelimenin anlamı zavallı, kimsesiz ve garip anlamına gelmektedir. Gariban Kime Denir? Gariban kelimesi kimsesiz olan ve kimseye herhangi bir zararı olmayan kişilere verilen isimdir.
lafız itibariyle,kelimenin söylenişine,yapısına göre,yazılı olmayarak.
Garip kelimesinin anlamdaşı yani eş anlamlısı tuhaf demektir. Çünkü garip demek aynı zamanda tuhaf olan demektir. Garip kelimesi tuhaf anlamı dışında zavallı ve acınası anlamlarında da kullanılır.
Yenmek fiilinden türetilen yenik kelimesi de galip sözcüğüyle zıt anlamlıdır.
Garip kelimesi de acayip ve tuhaf ile eş anlamlıdır.
Gönül, Yürek, Kalp Kelimelerinin Anlam Alanları
(1989).
İrabı yapılırken, cümle içinde hangi ögenin yerindeyse, o ögenin alması gereken hareke kastedilerek mahallen (yani, bulunduğu yer bakımından) merfû, mahallen mansûb veya mahallen mecrûr denir.
Mahallî İrab: Mebni kelimelerin sonu değişmez. Cümle içindeki konumuna göre alması geren irab zikredilir. Buna mahalli irab denir.
Arapça kelime literatüründe La kelimesi hayır anlamında kullanılmaktadır. Olumsuz olan kelimelerde la kelimesi eklenir ve o kelime olumsuz anlama gelir. Kelime-i tevhidte La ilahe illa Allah kelimesinde yer alan La ret anlamındadır. La ve İlla Ne Demek?
Şam-ı Gariban (Farsça:شام غریبان); Farsça edebiyat ve mersiye literatüründe Aşura gününün gün batımına ve bu gecede düzenlenen yas ve matem merasimine denir.
Osmanlı edebi dilinde ender olarak görülen garibān “gün batımı” anlamındadır.
Arapçadan aldığımız "Gureba" sözcüğü aslında "Garip" kelimesinin çoğulu olup "Garipler" demekmiş. "Garib (garip)" Arapçada "yabancı" anlamında olup dilimize "fakir, düşkün, kimsesiz" anlamıyla geçmiş.
1. Çekilmiş, sürüklenmiş. 2. dilb. Arapça gramere göre son harfinin harekesi esre olup “ı, i” şeklinde okunan (kelime); “Harf-i cerle mecrur.” “İzâfetle mecrur.”
Hz. Peygamber'e nisbet edilen söz ve haber anlamında hadis terimi. Merfû' kelimesi sözlükte “yukarı kaldırmak, yükseltmek” anlamına gelen ref' masdarından ism-i mef'ûldür.
بَحْرَيْنِ müsenna bir kelimedir ve “iki deniz” manasına gelmektedir. Bu kelimede nasb alameti yine cezimli ye'dir. Bunlar gibi, bütün müsenna isimlerin nasb alameti cezimli ye'dir. Nasb durumunda olan bu kelimelere Mansub denir.
Meânî ilminde isnad, müsnedle (yüklem) müsnedün ileyh (özne) arasındaki illiyet belirtmeyen yoruma dayalı anlam ilişkisini ifade eder. “İki kelime veya terkip arasında tam bir anlam bildiren ilişki” olarak da tanımlanan isnâd, müsned ve müsnedün ileyh olmak üzere iki temel unsurdan oluşur.
Mübteda, cümlenin öznesidir. Genellikle isim cümlesinin başında bulunur ve ref durumunda gelir… Haber ise cümlenin yüklemidir ve mübtedadan sonra gelir. Haber, mübteda hakkında bilgi veren ögedir.
Üstteki el (veren el) alttaki elden (alan elden) daha hayırlıdır. olduğu için raf alâmeti «mukadder/gizli damme» dir. : Haberdir. Merfudur, alâmeti: sonundaki «damme»dir.
Kara kelimesinin eş anlamı 'siyah' olarak öne çıkmaktadır.
Ant kelimesine baktığımızda eş anlamlısı olarak yemin kelimesi karşımıza çıkmaktadır. Antın eş anlamlı kelimesi yemin olsa da farklı kelimelerde bu kelime yerine kullanılmaktadır. Buna göre kasem ve ahit kelimeleri de antın eş anlamlısı olarak tercih edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri