Arabalar sürülmek için tasarlanmıştır, aylarca boşta oturmak için değil. Kullanılmadığında motor sıvıları bozulmaya başlar, yağlanmayan parçalar aşınmaya başlar ve daha da kötüsü hayvanlar içeri girerek ulaşabildikleri her şeyi çiğneyebilirler.
Araba kaç gün çalışmazsa akü biter? sorusunu da bu dönemler içerisinde inceleyebiliriz. Yeni bir akü söz konusu ise 1-2 aylık çalışmama durumlarında bile olumsuz bir durum olmayabilir ancak diğer türlü soğuk havalarda 2-3 gün aralıklarla aracın sabit de olsa çalıştırılması tavsiye edilir.
1 ay çalışmasa bir şey olmaz. Sadece akü de azalma olur.
Akülerin kullanım ömrü ile ilgili net olarak bir süre verilemez. Çünkü akü, çevresel etkenlerden, aracın kullanım sıklığı ve kullanım biçiminden ve rafta bekleme koşullarından etkilenir.
Çünkü 90 günden fazla beklemiş otomobillerin bujileri yağlandıktan sonra belirli bir sırayla ateşlenmelidir. Uzun süre çalışmayan otomobilin çalıştırılması işlemlerinde bujileri döndürmeden yağ basınç göstergesi normal olana kadar motoru marş etmeniz tavsiye edilir.
İlgili 16 soru bulundu
Uzun süre çalıştırılmayan araçların aküleri boşalabilir ve bu durum acil durumlarda büyük sorun yaratabilir. Bunun dışında uzun süre hareketsiz kalan araçların lastikleri hareketsizlikten kaynaklı olarak deforme olabilir veya balans sorunları doğurabilir.
Aracın uzun süre nemli ve kapalı ortamda kalması araç içerisinde rutubet, hareşe vb. istenmeyen durumların oluşmasına neden olabilir. Benzer bir şekilde aracın uzun süre güneş altında kalması da uzun vadede araç üzerinde güneş yanığı ve lekelenmelerin oluşmasına neden olabilir.
Arabanızı Ara sıra Kullanmalısınız
Mümkünse, arabanızı haftada bir veya iki haftada bir çalıştırmak iyi bir fikirdir.
Bunu engellemek için en az haftada bir kez araç çalıştırılmalı ve 15-20 dakika çalışır vaziyette tutulmalı.
Araba kaç gün çalışmazsa akü biter sorusu ise özellikle bir ay ve üzeri süreli beklemelerde daha da önem kazanır. Ancak bu süre akünün ne kadar süredir ve hangi sıklıkla kullanıldığına göre de değişkenlik gösterebilmektedir. Aküler için 25 °C ortam sıcaklığında tavsiye edilen voltaj kontrol periyodu altı aydır.
6 ay sonra dönünce aracınızın motor yağı ve filtresini değiştirirseniz bir sorun kalmaz. Merhaba, aracınız 6 ay yatarsa ilk olarak motor yağı özelliğini yitirir ve balçıklaşır.
Burada bahsedeceğimiz akü neden biter sorusu, aracınızı park ettikten sonra çalıştıramadığınız ve akünüzün bittiğini fark ettiğiniz akünün tamamen bitmesi sorunudur. Eğer aracınızı sürerken akünüz bitmiş gibi görünüyorsa, bu sorun muhtemelen şarj sisteminizle ilgilidir.
Motorlu aracın en önemli parçası, kalbi olan motorun bittiğini gösteren bazı işaretler var. Bunları aşağıdaki gibi sıralamak mümkün: Külbütör kapağından yanık yağ dumanı geliyorsa motor bitiktir. Motor kontrol çubuğundan yağ sıçraması ve yanık yağ dumanı geliyorsa yine motorda büyük bir sorun olabilir.
Yatan arabalarda genelde akü biter, kutup başı oksitlenir. Bu yüzden araç çalışmaz. Sizin en çok dikkat etmeniz gereken husus ise aracınızın yağını ve suyunu kontrol etmektir. 2 dakikanızı ayırıp bu kontrolleri yaparsanız hem cebiniz hem zamanınız hemde sağlığınız bozulmaz.
Aracın farlarının parlaklığı gitgide azalır ve daha sönük görünmeye başlar. Belirli bir süre sonunda aracın kontağı çevrilse dahi araçtan bir reaksiyon gelmez. Marşa basıldığı zamanlarda cızırtı şeklinde sesler gelir. Aracın motor bölümüne elektrik akışı sağlanmadığı için aracın çalışması mümkün olmaz.
Akü, elektrik depolamaya yarayan bir ünitedir. Bu ünite, deşarj bir yapıya sahiptir. Yani durduğu yerde kendi kendine şarjı azalabilir ve kullanıldıkça da enerji depolayabilir.
Araç akülerinin düzenli olarak kontrolleri yapılmalıdır. Akü, seyir halindeyken bile bitebilir ve bu durumda da yolda kalmak kaçınılmaz olur.
Akü ömrü ne kadar sorusunun yanıtı; kullandığınız araca, otomobilinizi kullanma sıklığınıza ve akünün tipine göre değişiklik gösterebilir. Eğer standart bir otomobil kullanıcısıysanız ve aracınızı günde ortalama 2 kez, sabahları ve akşamları kullanıyorsanız, akünüzün 4 ila 6 yıl boyunca dayanması mümkündür.
Hava sıcaklıklarının yüksek olduğu yaz aylarında, aracı haftada bir çalıştırmak yeterlidir. İlkbahar ve sonbaharda, havanın durumuna bağlı olarak bu sıklığı artırabilirsiniz. Kış aylarında ise aracı en azından 2-3 günde bir çalıştırmak şarttır.
Uzun süreli parklarda aracın aküsünün bitmemesi için haftada bir 10 dakika çalıştırmak yeterli olur. Ancak bunun yerine kutup başını sökerek aracı parka öyle bırakmak en iyi çözüm olacaktır.
Kışın, araçların motor verimi açısından iyi olduğu bir dönem olsa da aslında kışın araçlar daha çok yakar. Aracın mekanik sisteminin içinde bulunan yağ akışkanlığı soğuk hava ile birlikte yavaşlar. Aracın yüksek sıcaklığa ulaşıp motorun ısınması zaman alacağından yakıt tüketimi de o oranda artacaktır.
Arabalar konusunda 2,6b cevap paylaştı. Bu işin içindeyiz ve uzun süre yıkanmaya araçların boya kısmında zarar olur kuş pisliği baş düşmanı kaportadaki boyayı adeta eritiyor aracınızı en az haftada 1 kez yıkatmalısınız.
Akü ayrıca çalıştıkça kendi kendini şarj etme özelliğine sahip özel bir cihazdır. Otomobil kullanılırken akü sürekli şarj olmaktadır ve bu durum ile araç yolda kalmamaktadır. Araç rölantideyken de akü şarj olur. Tamamen boşalan bir akünün şarj olması için ise akü takviyesi yada akü dolumu işlemi yapılması gerekecektir.
Araç uzun süre kullanılmadığında da benzin deposunda nem birikmeye başlayabilir. Zamanla, bu korozyona neden olabilir . Bir araba ne kadar süre kullanılmadan bırakılabilir? Genel olarak, bir araba ne kadar uzun süre oturursa, bu sorunlar o kadar kötüleşebilir, ancak hepsi kötü haber değil.
110 saniyeden fazla bekliyorsanız motoru kapatın
Popüler inanışın aksine, arabanızı rölantide bırakmak yeniden çalıştırmaktan daha fazla yakıt tüketir. Sadece 10 saniye rölantide kalmak, motoru yeniden çalıştırmaktan daha fazla gaz tüketir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri