Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ÖTV Kanunu'nun 7/2. maddesine göre engel derecelerine bağlı olarak özel tüketim vergisi indiriminden yararlanabiliyor. Kanunda belirtilen maddelere göre taşıt alırken ÖTV indiriminden yararlanmak isteyen engelli kişilerin en az %40 engel derecesine sahip olması gerekiyor.
Yüzde 40 engelli raporuna sahip bir vatandaş yalnızca kendi kullanacağı araçlar için indirimden faydalanabilirken yüzde 90 engelli raporuna sahip vatandaşların yakınları da bu indirimlerden faydalanabilir. Diğer yandan yüzde 40 ve 90 engel raporu olanlar, Özel Tüketim Vergisi ödemeden araç sahibi olabiliyor.
%90 ve üzeri engelli oranına sahip kişiler engel nedenine bakılmaksızın araç alabilirler. Eğer ağır engelli (%90 ve üzeri) bir birey için araç alımı söz konusuysa aracı alacak kişinin 18 yaşından büyük olması şartı aranmaz. Bireyin aile yakınları, aracı satın alabilir.
Engelli sürücülerin ve sürücü yakınlarının en çok merak ettiği sorulardan birinin “Araba almak için yüzde kaç rapor lazım?” olduğunu biliyoruz. Öncelikle bu soruyu yanıtlayarak başlayalım. Engellilerin ÖTV'siz araç alabilmeleri için %40 ve üzeri engelli raporuna sahip olmaları gerekir.
%40 engelli raporuna sahipseniz, o zaman ÖTV ödemesi %26.3 oranında indirim alıyor. Bu oranda engelli raporuna sahip olanların H sınıfı ehliyet alma zorunlulukları bulunuyor.
İlgili 23 soru bulundu
%90 ve üzeri engele sahip olan bireylerin engelli raporlarında “özel engelli aracını” kullanmaya engel bir durumlarının olmadığı belirtiliyorsa, özel araçlarını kullanabilirler. Bu bireyler %40 ve üzeri engelliliğe sahip bireyler gibi H sınıfı ehliyete sahip olmalıdır ve ÖTV'siz araçlarını satın alabilirler.
Bireyin engellilik yüzdesi 40-89 arasında ise sıfır araç alımında ÖTV indirimi yüzde 26.3 oranında uygulanırken KDV ödemesi ise yüzde 15.24 oranında uygulanıyor. Yüzde 40 engelli birisinin ÖTV indirimli araç alması için 18 yaşından büyük olması gerekiyor. Sürücü belgesine sahip olması da gerekiyor.
Engellilik yüzdesi %90 ve üzerinde olmak şartı ile engelli bireyin üzerine araç alınabilir.
Malul ve engelliler; 2023 yılı için tüm vergiler dahil 1.004.200 TL altındaki ve sağlık raporundaki koşulları karşılayan; Motor silindir hacmi 2.800 cm³' altındaki tüm binek otomobil veya ticari araçları ÖTV muafiyeti ile satın alabilirler.
Minimum %40 engel oranına sahip olan kişiler, ÖTV indiriminden yararlanma yoluna giderek gerekli nitelikleri taşımaları halinde, araçları indirimli şekilde satın alabilir. Bu oran maksimum olarak ise %90 ve üzeri olarak bilinir.
ÖTV indirimi %50, KDV ise %18 olarak uygulanır. 2-) %70 Engelli Raporu: %70 engelli raporu sahipleri için ÖTV indirimi %60, KDV avantajı ise %18 olarak uygulanır. 3-) %80 Engelli Raporu: %80 engelli raporu sahibi bireyler, en yüksek indirim oranlarına sahiptir. ÖTV indirimi %90, KDV avantajı ise %18 olarak uygulanır.
%90 ve bu oranın altında engellilik derecesi olan bireylerden ilk araç alımlarında ÖTV ödemesi alınmaz. Ancak engellilik derecesi %90'dan az olan görme engelli, zihinsel engelli, işitme engelli, kalp hastası ve böbrek hastası bireyler ÖTV avantajından faydalanamaz.
İşitme veya görme engelliler ile herhangi bir kronik hastalığı olanlar ÖTV'siz araç alamazlar. Şeker hastalığı, kanser hastalıkları, alzheimer, tansiyon ve kalp hastalıkları bu tür kronik hastalıklara örnektir. Bu hastalıklardan birisine sahipseniz ÖTV'siz araç alamazsınız.
Bu konuda "3. derece yakınlar" vb. hiç bir kısıtlama kalmadı. H sınıfı sürücü belgesi bulunup kendisi araç kullanan kişilerin özel donanıma sahip araçlarını kendileri ve bir de benzer sakatlığı bulunan H sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler kullanabiliyor.
Engelli birey H sınıfı ehliyetini ve trafiğe çıkmak için herhangi bir engelinin olmadığını gösteren %40 engelli raporunu göstererek, ÖTV'siz araçlarını galerilerden alabilir.
Buna göre, 2023 yılında 1 milyon 4 bin 200 TL olan ÖTV muafiyetli üst limiti, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yüzde 58.46 artışla 1 milyon 591 bin 255 TL'ye yükselecek.Cumhurbaşkanı düşürebilirCumhurbaşkanı'nın, vergi ve harçlarda yeniden değerleme oranını yüzde 50'ye kadar azaltma ve yüzde 50'ye kadar artırma yetkisi ...
Engelli raporu ile ÖTV indirimli araç satın alan kişinin vefat etmesi halinde aracın hakları mirasçılara düşecektir. Dolayısıyla mirasçıların tümü araç üzerinde hak sahibi olur.
Otomobil, panelvan, arazi taşıtı, ATV, jeep, station wagon ve pick-up gibi taşıtların tümü ÖTV indirimi kapsamında bulunmaktadır. Otomobilde ÖTV indirimi için engel oranı dikkate alınmaktadır. Yeni ÖTV düzenlemesi ile karavan dönüşümlü yapılan 0-5 yaş arasında bulunan araçlar için ÖTV oranı %45'e düşürülmüştür.
Sağlık raporunda %40 ve üzeri engelliler oranı özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanabileceğini göstermektedir. Özürlülük kimlik kartı, H sınıfı belge, bakım hizmetler, özürlü aylığı, bakım aylığı gibi imkânlardan yararlanma hakları bulunmaktadır.
Yasaya göre, çalışma kabiliyetinin asgari yüzde 80'ini kaybetmiş kişiler 1.Derece Engelli, yüzde 60'ını kaybetmiş kişiler 2.Derece Engelli, yüzde 40'ını kaybetmiş kişiler ise 3.Derece Engelli olarak değerlendirilmektedir.
%90 altında engellilik oranına sahip kişiler yalnızca ortopedik rahatsızlıklara sahipse ve araçta tadilat yapılarak kendisi kullanması şartıyla araba alabilir. %90 altına kalanlar her ortopedik rahatsızlıkta yine alamazlar yönetmelikteki şartları sağlaması gerekir.
ÖTV muafiyetinden yararlanmak için tam teşekküllü devlet hastanesinden alınmış sağlık raporunda engel oranı %90 ve üzeri, ÖTV indirimden faydalanmak için ise en az %40 olmalıdır. Ayrıca “ağır engelli” ya da “sürücü belgesi alabilir” ifadelerinin yer alması gerekmektedir.
Yüzde 40'ın üzerinde raporu olan engelliler ve yakınları artık hastanenin tedavi hizmetlerinden indirimli olarak faydalanabilecekler.
Engelli İndirimiyle Alınan Araba Satılabilir mi? ÖTV'den muaf olarak satın alınan araçlar, 5 yıl boyunca satılamaz. Aracınızı bu süre dolmadan satmak isterseniz satın alım esnasında muaf olduğunuz vergileri ödemeniz gerekir. Söz konusu vergiler ödendikten sonra araç satışı için herhangi bir engel bulunmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri