60-75 BİN KM'DE DEĞİŞTİRİLMELİ Tenneco Automotive yetkilileri güvenli ve konforlu bir sürüş için amortisörlerin her 20 bin kilometrede bir kontrol edilmesini öneriyor. Araç tipine, yol ve iklim şartlarına göre değişmekle birlikte 60 ile 75 bin kilometre arasında da amortisörlerin değiştirilmesi gerekiyor.
Herhangi bir yan sorun oluşmadığı müddetçe amortisör 60 – 70 bin kilometrede bir değiştirilir. Aracı engebeli ve bozuk yollarda sık kullanıyorsanız bu süre azalırken, düz ve bakımlı yollarda ve nispeten daha az kullanıyorsanız süre aksine uzayacaktır.
Amortisörün Ömrü Ne Kadardır? Binek araçların rutin kontrollerine 20 bin kilometreden itibaren girse bile aslında amortisörlerin ömrü ortalama 60 bin kilometredir. Aracın kullanıldığı bölgeye göre değişim süresi uzayıp kısalabilir.
Arızalı amortisöre sahip araçlarda ıslak zeminlerde araçta kayma yaşanır. Islak zeminde düşük hızlarda bile kızaklama (patinaj çekme) görülüyorsa bu durum da amortisör arızasının sonuçlarındandır. Karlı ve buzlu yollarda araç hakimiyeti çok kolay kaybediliyorsa büyük ihtimalle amortisörler arızalıdır.
Kırık bir amortisörün en belirgin işareti, aracınızın muayeneden geçememesidir. Tepkisiz direksiyon, aşırı zıplama veya ağırlık aktarımını kontrol edememe belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, amortisör değişimi zamanı gelmiş olabilir.
İlgili 25 soru bulundu
* Amortisörlerin bozulması durumunda lastikler farklı yerlerden dengesiz aşınır. Araçta sarsıntıya yol açar. * Ön amortisör patladığında, aracın far ayarı bozulur ve güvenli görüş ortadan kalkar. * Patlak amortisörler lastiğin yola teması dengesizleştirir, aracınızın yol tutuşu zayıflar.
Amortisörde en çok meydana gelen arıza yağ sızması şeklinde görülmektedir. Bu aynı zamanda bozuk ve patlak amortisörü anlamanın en iyi yollarından biridir. Araç çukura girdiğinde tekerlek aksamından fazla miktarda vuruntu sesi gelir.
Süspansiyon (amortisör) test cihazı, bilgisayar destekli sistemi ile test esnasında her bir tekerde bulunan titreşimi 15 saniye içerisinde test eder ve monitör ekranına aktarır. Verilen titreşim esnasında tekerlerin yol tutuş oranını ve derecesini de saptar ve tutuş konusunda aracın performansını ortaya çıkartır.
60-75 BİN KM'DE DEĞİŞTİRİLMELİ
Tenneco Automotive yetkilileri güvenli ve konforlu bir sürüş için amortisörlerin her 20 bin kilometrede bir kontrol edilmesini öneriyor. Araç tipine, yol ve iklim şartlarına göre değişmekle birlikte 60 ile 75 bin kilometre arasında da amortisörlerin değiştirilmesi gerekiyor.
SAĞLAM OLAN AMORTİSÖRÜN BİRE BİR AYNISI İLE TEK DEĞİŞİM YAPILABİLİR...
Amortisörler zaman geçtikçe yumuşar ve aracın sürüş güvenliği azalır, yenilenen amortisör (aslına uygun yapıldıysa şayet) bu yüzden alıştığınız yumuşamış amortisörden sonra sert gelecektir bu durum 3-4 yaşında araçta bile böyle hissedilir.
Yeni amortisörlerin havasını boşaltmadan amortisörün değiştirilmesi arızaya yol açmaz, fakat optimum sönümleme etkisi ancak araç birkaç defa sıçradıktan sonra ulaşacaktır. Bu ise sesin (tıslama) artmasına neden olabilir.
Yere sürekli ve dengeli temas eden lastikler yola sağlam tutunur. Virajlarda savurmaları azaltır ve frenleme anında tüm lastiklerin yere tam tutunarak frenlemenin sağlıklı olmasını sağlar. Bu nedenle amortisörler önemli ve hayati parçalardır.
Bunların amortisör çeşitlerinden bazıları tamir edilebilirken bazıları ise tek kullanımlıktır. Basit mekanizmaya sahip ucuz amortisörlerin tamirleri mümkün olsa dahi değiştirmek daha mantıklıdır. Fakat elektriksel sisteme sahip amortisörleri bazı durumlarda tamir ettirmek yenisini almaktan daha hesaplı olacaktır.
Kısacası bu amortisörler evet muayeneden geçer. Buradaki en temel konu amortisörlerin görevini yapmaması ve araca zarar vermesidir. Özellikle zorlu yol koşulları düşünüldüğü zaman, sağlıklı amortisörler araçların verimli ve konforlu çalışmasına büyük destek sağlar.
Genellikle bir araçta dört adet amortisör bulunur. Bir aracın her bir tekerleği için bir adet amortisörden yardım alınır.
Sürüş güvenliğini ciddi derecede etkileyen amortisör takozu, ani gelişen bir darbe nedeni ile şok eden bir işlev göstermektedir. Parçada meydana gelen arıza amortisör takozunun da işlevini bozarak yüksek hızlar ve virajlarda aracın yol tutuşunda olumsuz bir etki bırakacaktır.
Amortisör Takozu Neden Bozulmaktadır? Genel anlamda aşınma sebebi ile bozulan amortisör takozu, soğuk ile sıcak havanın tesiri ile genleşmeye uğrar. Bu da plastik ile metalin esas özelliklerini yitirmesine neden olmaktadır. Öteki ehemmiyetli neden ise vasıtayı kasislerde ve çukurlarda çok sert kullanmaktır.
Zamanla yaylar eskiyebilir. Söz konusu eskime, aşınma, kırılma, kopma, gevşeme ya da sertleşme şeklinde olabilir. Böyle durumlarda helezon yay değişimi yapılır.
Takozun dağılması veya aşınması, aracın kaster açısını etkiler, çekmeye sebebiyet verebilir.
Diğer şasi parçalarında olduğu gibi amortisör kule takozları da her zaman ikili olarak değiştirilmelidir.
Amortisör takozu değişimi için mutlaka oto bakım uzmanlarından destek almanız önerilir.
Trim sesleri araçlarımızdan gelen, “gıcırtı”, “takırtı”…VB çıkan seslerdir. Bunun sebebi özellikle araçlarda plastik aksamların birleşim yerlerindeki esnemeler ile, meydana gelen seslerden kaynaklanır. Bu sebeple eski model araçlarda daha yoğun olabilir.
Hiç bir zaman unutulmamalıdırki Metal - Metal 'e hiçbir zaman bağlanmaz ve amortisördede olduğu gibi gövdeye bağlanan tablada mutlaka takoz ( fişek) bulunur.Bununla beraber fişeğin aşınması durumunda çukurlara,lakalara girdiğiniz zaman teker,helezon yay kapanacağından dolayı ses yapabilir.
Otobüslerde konfora yönelik hassas hava körüklü süspansiyonlar (amortisör) bulunur. Burada biriken havanın, basınç değerinin korunabilmesi için belli bir basınç seviyesinden sonra tahliye edilmesi gerekir. İşte bu işlem esnasında o meşhur tıslama sesi çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri