Yeraltı sularından doğal bir şekilde elde edilen ve içerisinde çözünmüş katı madde içeren sulara maden suyu denir.
Maden Suyu Nedir, Nasıl Oluşur? Maden suyu muhtevasındaki mineraller belirli bir tat verecek kadar çözünmüş ve gaz içeren sıvı madde olarak tanımlanabilir. Maden sularının, yer altında bir oluşum hâlini alması uzun yıllar almıştır.
Soda içilebilir özellikteki suyun sodyum bikarbonat veya izin verilen mineral tuzu, katkı ve aroma maddeleri ile tekniğine göre karıştırılması ile hazırlanan, karbondioksit ile gazlandırılmış olan yapay bir içecektir.
Maden Suyu 'Asitli' Midir? Halk arasında “asitli” denilen içeceklerde aslında kastedilen, içeceğin içindeki “karbondioksit” gazıdır. Karbondioksit gazı dilimiz ile temas ettiğinde geçici olarak tat algılayıcılarını uyuşturduğu için içimi kolaylaştırmaktadır.
Maden suyu, diğer bir adıyla mineralli su, yeraltı sularıyla elde edilen, içerisinde toplam 250 mg\l'den fazla çözünmüş katı madde bulunan su çeşididir. İçerisinde florit, sülfat, klorit, kalsiyum, bikarbonat, magnezyum, demir sodyum, karbondioksit barındırır.
İlgili 41 soru bulundu
Sular yeraltına sızarken ve yukarıya çıkarken temas ettikleri değişik türdeki kayaçlardan farklı mineralleri bünyelerine alırlar. Böylece Mineralli Maden Suyu özelliği kazanmış olurlar. Bu suları diğer sulardan ayıran en önemli özellik ise bünyelerinde en az, litrede 1000 mg erimiş madde (mineral) bulundurmalarıdır.
Maden suyu, yerin derinliklerinden çıkarılan özel içeceklerden biridir. Farklı bölgelerden çıkarılabilen bu içecek, bulunduğu konuma bağlı olarak mineral açısından farklılaşabilir. Üretildiği bölge ve markaya bağlı içeriğinde yer alan mineral oranı ve çeşitlerinde değişiklikler oluşabilir.
Soda ve maden suyu arasındaki temel fark sodanın yapay, maden suyunun ise doğal bir içecek olmasıdır. Soda normal bir suya karbondioksit gazı eklenmesiyle elde edilen gazlı bir içecektir. Soda, genel hatlarıyla midenin rahatlamasını sağlar. Maden suyu ise mideyi rahatlatmadan daha önemli işlevlere sahiptir.
Soda ise tamamen yapay olarak tesislerde üretilen; işlenmiş suya karbondioksit gazı ilave edilerek elde edilen bir içecektir, doğal değildir. İçeriğinde sadece sodyum bikarbonat vardır. Yanlış: Maden suyu asitli bir içecektir. Doğru: Aksine maden suyu midede asit oluşumunu engelleyen bikarbonat içeriğine sahiptir.
Maden suyunda demir, sodyum, kalsiyum ve magnezyum gibi çıkarıldığı yere göre farklılıklar gösterebilen mineraller bulunur. Sodanın içerisinde ise bikarbonat ve sodyum bulunur. Bu farklılıklarla birlikte hamilelikte soda içmek zararlı değildir.
Kaynak suyu olarak da bilinen maden suyu, yer altındaki suların yeryüzünde bir açıklık bulduğunda yeryüzüne fışkırmasıyla açığa çıkan doğal kaynak suyudur. Sodada ise damıtılmış suya tuza ya da daha fazla gaz oluşturmak için karbondioksit eklenerek havalandırılır. Böylece yapay bir maden suyu elde edilir.
Gazoz ise su ve karbondioksitin birleştiği yani sıvı ve gaz ile oluşan bir karışımdır. Bu karışım homojen özelliği göstermektedir çünkü maddeler karışım içerisinde homojen yani eşit bir dağılım göstermektedir.
Bunun nedeni maden suyunda ki Co2 nin çoğunu sindirim sistemine karışmadan dışarıya atmamızdır. Maden suyunun kapağını açtığımızda içerisinde bulunan Co2 gazının bir bölümü dışarı çıkar. Bir kısmında maden suyunu içerken tuttuğumuz havaya karışır. Ve geğirmemize neden olur.
Maden suları içerisinde eğer aroma var ise o zaman asidik olduğunu söylemek gerekir. Ancak sade, diğer bir ismi de doğal olan maden suları ise baziktir. Özellikle bu sebepten dolayı yanan bir mide için genelde doğal maden suyu kullanılır. Zira içerisinde herhangi bir asit bulunmaz ve baz özelliği taşımaktadır.
Ayrıca gazlı ve fermente içecekler de (asitli içecekler, maden suyu gibi) fazladan hava yutulmasına neden olduğu için gaz sıkışmasına yol açar. Besinlerin bağırsaklarda işlenme sürecinde gaz ortaya çıkmakta ve sıkışabilmektedir.
Maden suyunun pH'ı ise en az 5 civarında. Dolayısıyla maden suyunun aşırı ve kontrolsüz tüketimi diş aşımına neden olabilir. Ama bu kola benzeri asitli içecekler kadar yüksek olmaz. Bazı çalışmalara göre maden suyunun içerisinde bulunan çeşitli mineraller özellikle de flor, dişi çürükten koruyor.
Hidrojen karbonat bakımından zengin mineralli su tüketimi; mide ekşimesi, kusma ve hazımsızlığı önemli ölçüde azaltır. Düzenli olarak mineralli su tüketimi hazımsızlık semptomlarının iyileşmesine destek olur. Beslenme bozuklukları, hareketsizlik, stres gibi nedenlerle her yaştaki bireylerde kabızlık görülebilir.
Maden sularında, en yoğun bulunan elementler, kalsiyum , magnezyum, sodyum ve klordur. Daha az bulunanlar, potasyum ve flor, bazende iyottur. Ayrıca, maden sularında sık olarak bikarbonat ve daha az da sülfat iyonları bulunur.
Yüksek miktarda sitrik asit içerdikleri için, limonların asidik pH'ları vardır. FDA'ya göre, limon suyunun pH değeri 2 ile 3 arasında değişiyor. Bu, limon suyunu 10.000-100.000 kez sudan daha asidik yapar.
Günde en az iki şişe tüketilen maden suyu vücudun tüm mineral ihtiyacını karşılıyor ve aynı zamanda mide hastalıklarına iyi geliyor, şeker hastalığı ve gutun tedavisinde, böbrekteki taş oluşumunun engellenmesinde de uzmanlarca tavsiye ediliyor.
Yine, maden suları da dahil “gazlı” ürünlerin soğuk içilmesinin önerilmesi, soğuk ta içecek içinde çözünmüş olan karbondioksitin korunmasıdır. Çünkü sıvı ve suda çözünürlülüğü sıcaklık ile ters orantılıdır.
"Yetişkinlerin günde en az 2 şişe maden suyu tüketmesi önerilmektedir. Yukarıda belirtiğimiz gibi 'Sodyum diyetine uygundur' ibaresi olmayan maden sularının tuz oranlarının yüksek olması nedeniyle kalp ve tansiyon hastalarının fazla tüketimi sonrasında rahatsızlık yaşayabilirler.
Genel olarak insan sağlığını olumlu yönde etkileyen, sindirim sistemini destekleyen ve ferahlık veren maden suları oldukça sağlıklı içeceklerdir. Beypazarı, Özkaynak, Kızılay, Sarıkız, Sırma, Uludağ, Freşa en iyi maden suyu markalarıdır.
Maden suyu sindirim sistemi dostudur.
Safra kesesi ve pankreas fonksiyonlarını destekler, kabızlığa da iyi gelir. En önemli faydalarından bir tanesi ise kemik yapısını güçlendirmesidir. Özellikle yetişme çağındaki çocuklarda ve kadınlarda kemik yapısının güçlendirilmesi ve korunması açısından yararlıdır..
Maden suyuna günümüz üretim sisteminde aroma eklendiği taktirde alkol tehlikesi bulunabilir. Çünkü aroma maddesi konurken alkolde çözünmüş olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri