Balans ayarının amacı, lastiklerin dengede kalmasını sağlayarak sürüş güvenliği ve sürüş konforu sağlamaktır. Balans ayarı sırasında lastiğin her iki tarafının ağırlığı eşitlenir ve lastikler sürüş sırasında dengede kalır.
Sürücünün araç üzerindeki hakimiyeti azalır. Sürüş kalitesi ve konforu düşer. Oto lastikler daha kısa sürede ömrünü tamamlar. Motor zorlanacağı için yakıt tüketim miktarı artar.
Bozuk balans nasıl anlaşılır? Otomobil kullanırken 100 km/sa hızı geçtikten sonra direksiyonda titreme hissediyorsanız balans ayarı yaptırma vaktiniz gelmiş demektir. Bu hız, 80 km/sa da olabilir 120 km/sa de olabilir. 100 km/sa binek ve ticari otomobiller için ortalama bir değerdir.
Balans ayarı, aracın yükünün tekerleklere eşit bir şekilde dağıtılmasını sağlamaktadır. Eğer bu işlem doğru bir şekilde yapılmazsa araçta istenmeyen titremeler başlar. Bu durumda aracın hızı ne kadar artarsa, titreme miktarı da o kadar artacaktır.
Binek araçlar için teker sökme, takma, balans ve rot ayarı işlemleri ortalama 200 ile 500 TL dolaylarında seyir etmektedir. SUV, 4x4 gibi araçlarda yapılacak rot balans ayarları için ise yaklaşık olarak 500 ile 800 TL dolaylarındadır.
İlgili 45 soru bulundu
Lastik Basıncı ve Balans Ayarı İlişkisi
Lastik basıncı eksik veya fazla ise lastiğin taban yüzeyini yerle tam temas edemez. Otomobilin ağırlığı ve bir de bozuk yol arasında kalan jantlar düzensiz hava basıncının da etkisi ile balans ayarında bozulmalara yol açar.
Lastik Balans Ayarı Ne Zaman Yapılır? Lastiklerin denge ayarının bozulması sürüş koşullarına göre değişse de, şehir içinde kullanılan bir araç için yılda en az bir kez vaya 15.000 kilometrede bir lastiklerinizin balans ayarını yaptırmanızı tavsiye ederiz.
Bozuk rot ayarına sahip bir araçta dönüş esnasında tekerleklerden rahatsız edici seslerin gelmesine sebep olabilir. Rot ayarı bozuk araçlarda direksiyon doğrultusu ile tekerlek doğrultusu arasında fark oluşmasına yol açar. Bundan dolayı tepkime süresi düşer ve sürüş güvenliği konusunda tehlikeler meydana gelebilir.
Balans ayarı bozuksa tüm lastikler eşit dönüş yapmaz ve sürüş sırasında aracın zıplaması, yoldan bağımsız sarsılması oluşabilir. Lastikler yola eşit olarak basmadığı için ayar zamanında yapılmaz ise gereksiz aşınmalar meydana gelebilir ve lastik ömrü beklenenden erken dolabilir.
Çoğu zaman, lastikler takıldığında, lastikte veya tekerlekte hafif bir dengesizlik varsa ve bu etkiler esasında dinamik dengesizliği arttırmak için birleştirilebilir. Bu nedenle, lastikler değiştirildiğinde veya yeniden takıldığında dinamik dengeleme işlemi sistematik olarak yapılmalıdır.
Özellikle yüksek süratlerde direksiyon simidinde bir titreme ya da vuruntu hissediliyorsa ön tekerleklerin balans ayarları bozulmuş demektir. - Aracın arka tarafında bir titreme veya vuruntu varsa bu arka tekerleklerin balans ayarının bozulduğunu gösterir.
Rot ayarı, tekerleklerin doğru şekilde hizanlamasını sağlar. Tekerleklerin dönmesini sağlayan rulmanlar, aks ve göbek düzeneğine bağlı olduğu için düzgün çalışmadıklarında doğrudan tahrik milini etkiyerek direksiyonun titremesine neden olur.
Balanssızlık ses yapmaz, titreme yapar.
Lastiklerin Titreşim Miktarı
Direksiyon simidinde oluşan titreşim farklılıkları, arabalarını uzun zamandır kullanan sürücüler kolaylıkla hissedebilir. Sürüş esnasında direksiyonun her zamankinden daha fazla ya da anormal şekilde titremesi, rot balans ayarında bir sorun olduğunun sinyalini veriyor olabilir.
Aracınız servis bölümümüze girdikten sonra rot ayarı hizmeti 15-30 dakika kadar sürebilir. Zaman, rot ayarı bozukluğun ciddiyetine ve aracınızın itme veya dört tekerlek hizalaması gerektirip gerektirmediğine bağlı olarak artabilmektedir.
Rot balans ayarı, birçok farklı sebepten bozulabilir. Uzun süreli veya sık araç kullanımı, zaman içerisinde yıpranmaya sebep olarak rot balans ayarının bozulmasına neden olabilir. Aracın çukur veya tümsek gibi engebeli zeminlerde sürülmesi de rot balansın işlevini kaybetmesine sebep olur.
Araç lastiklerinde yaşanan aşınmadan rot ve balans ayarına kadar her bir detayın kontrolünün yapılması gerekir. Rot balans bakımı olarak ifade edilen işlem 5000 illa 10000 km arasında gerçekleştirilmesi gereken bir durumdur.
100 TL - 500 TL
Profesyonel ve güvenilir Rot Ayarı hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Rot Ayarı fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Rot Ayarı Bozuksa Ne Olur? Rot ayarının bozuk olması, aracın ön tekerleklerinin toe-in açılarının çok fazla olması, eşit olmaması veya çok az olması durumudur. Tekerleklere çok fazla toe-in açısı (içe kapanıklık) verilirse, lastikler düzensiz aşınır (iç yüzeyleri (iç omuz kısımları) fazla aşınır.
Ön takımdan gelen sesler duyulması, aracın ön kısmının anormal şekilde titremesi, rotil boşluğu da denilen direksiyondaki boşluk hissi, direksiyonda sertleşme veya titreme ve lastiklerin düzensiz şekilde aşınması genellikle rotil arızasına işaret edebilir.
Normal şartlarda oldukça dayanıklı olarak üretilen rot başları, yaklaşık 5 yıl boyunca sağlam kalabilir. Rot başlarının erken yıpranması durumu, daha çok aracın kötü yol koşullarında uzun süre kullanılmasından kaynaklanır.
Z rot arızası nasıl anlaşılır
Bu belirtiler sırasıyla; Kasisli ya da çukurlu yollarda lokurtu ve tıkırtı sesleri işitilir. Araç normal seyrinde normalden fazla esnediğinde ses işitilir. Araç viraja girdiğinde eskiye nazaran daha keskin hareket etmeye başlar.
Bu sebeple boşluğu farkedildiğinde araç bir an önce gerekli servise gösterilmelidir. Bozulan parçalar yenileriyle değiştirilir. Sonra araç Rot – Balans ayarına gider.
Yeni lastiklerle fren yaparken, yaklaşık 800 kilometre boyunca nazik ve kontrollü bir şekilde sürüşe odaklanmanız önemlidir. Yumuşak hızlanma, düzgün frenleme ve akıcı viraj alma gibi sürüş tekniklerini tercih edin. Bu süre zarfında lastikler, düzenli performans için güvenli bir şekilde hazırlanacaktır.
Rot ayarı, araç tekerlekleri arasındaki açının ve uzaklıkların birbirine eşit olmasını sağlayan ayardır. Direksiyon çevrildiğinde bütün tekerlerin aynı yöne aynı açıyla bakmasını sağlar. Balans ise, tam karşılığıyla “denge” anlamına gelir. Bu ayar, her tekere eşit miktarda ağırlık dağılmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri